CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 2096 din 26 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Răspunsul la Epistola lui Dumnezeu - Arta Vindecării prin Cuvânt
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am ajuns la un moment important al căutării vindecării prin Cuvânt, după ce am parcurs etapele identificării situației cu care ne confruntăm și am studiat aplicând personal învățăturile Bibliei. Acum trebuie să îmbinăm toate aceste lucruri într-un mod unitar, astfel ca ele să funcționeze armonios. Elementul ce le va oferi coeziunea, acea îmbinare miraculoasă în ciuda diversității, este rugăciunea sau dialogul interior cu Dumnezeu. Însă cum se poate ca rugăciunea să fie o formă de dialog? Multe persoane au îndoieli asupra unei astfel de posibilități, iar altele chiar se dau înapoi considerând că a te ruga reprezintă doar un ritual de împlinit și atât.  
 
Fără a intra în polemici fără sens, aș dori să subliniez că adevărata rugăciune presupune o anumită formă de dialog cu Dumnezeu, o modalitate de a ne deschide sufletul înaintea Sa. O astfel de abordare a rugăciunii ne va conduce la întărirea relației noastre cu Dumnezeu, ce trebuie să se bazeze pe sinceritate și pe exprimarea directă a ceea ce simțim sau gândim.  
 
(Fragment din cartea: „Vindecare prin Cuvânt”)  
 
Am reluat discuția cu prietenul meu și el mi-a pus o întrebare:  
 
Ce înțelegi prin dialog? după care a continuat, cum putem să discutăm cu o persoană pe care nu o vedem și nici nu ne răspunde direct la ce îi comunicăm?  
 
Am stat puțin pe gânduri, după care am răspuns:  
 
— Putem vorbi cu o persoană pe care nu o vedem prin folosirea unui mijloc intermediar. De exemplu, apelăm la scris pentru a transmite mesaje celor ce nu sunt în imediata noastră prezență. Un exemplu simplu este cel al scrisorilor expediate unei persoane pe care dorim să o contactăm. Mai nou, scrisorile au devenit electronice, dar ideea inițială a rămas.  
 
Reflectând la cele spuse, prietenul meu m-a întrebat:  
 
— Vrei să spui că rugăciunea poate fi asimilată cu transmiterea de mesaje către Dumnezeu, un fel de exprimare sub o formă bine-precizată a ceea ce dorim să Îi spunem?  
 
Desigur, lucrurile sunt similare, însă cu o deosebire majoră care derivă din faptul că Dumnezeu este cu noi tot timpul, nu numai când ne rugăm. Însă El nu comunică, de regulă, direct cu noi. În acest sens, am continuat, El ne-a scris deja o epistolă destul de lungă și anume: Biblia.  
 
Prin urmare, continuă prietenul meu, rugăciunea este epistola noastră de răspuns către Dumnezeu. Și ori de câte ori ne rugăm răspundem marii epistole adresate prin Scriptură umanității, de fapt, fiecăruia dintre noi!  
 
Da, sigur că așa stau lucrurile și aș mai adăuga, am spus mai departe, că rugăciunea noastră trebuie să facă referință obligatoriu la învățăturile Bibliei, la ce stă scris în această carte fundamentală a umanității, tocmai fiindcă ea este răspunsul pe care-l dăm lui Dumnezeu la epistola pe care El deja ne-a trimis-o. Așa cum am spus, avem o epistolă generală, dar cu o aplicare pentru fiecare dintre noi, astfel că, în mod normal, trebuie să existe o mulțime nenumărată de răspunsuri personale din partea noastră adresate lui Dumnezeu prin intermediul rugăciunii.  
 
În concluzie, continuă prietenul meu, rugăciunea este epistola noastră către Dumnezeu, în care așternem gândurile, sentimentele, planurile noastre și practic orice problemă cu care ne confruntăm. De aceea, nu trebuie să ne limităm doar la cereri, ci similar Bibliei, ar fi bine să înglobăm întreaga noastră experiență, adică tot ce trăim.  
 
Reflectând la acest scurt dialog, am înțeles că rugăciunea trebuie să fie o epistolă către Dumnezeu din partea noastră, așa cum Biblia este epistola Sa către noi. Astfel, așa cum distingem diversitatea de stiluri și idei din cărțile Sfintelor Scripturi, tot așa rugăciunea noastră trebuie să fie multicoloră, plină de prospețime și viață, așa cum se cuvine când ne adresăm lui Dumnezeu.  
 
Un alt dialog interesant pe tema rugăciunii l-am avut cu prietenul meu în altă ocazie. El m-a întrebat:  
 
— Cum crezi că este cel mai bine să adresezi o rugăciune lui Dumnezeu? Prin vorbire sau în scris?  
 
Am reflectat puțin și i-am răspuns:  
 
— Depinde de situație și de modul în care suntem obișnuiți să comunicăm. De regulă, este dificil să ai la îndemână un instrument de scris, astfel încât să îți poți exprima gândurile pe hârtie. Însă rugăciunea nu se limitează la anumite ocazii ale zilei. De aceea, cred că rugăciunea este cel mai ușor de adresat prin intermediul vorbirii, mă refer în special la exprimarea vocală interioară, neauzită de cineva în afară de tine. Pe de altă parte, vorbirea nu poate să aibă profunzimea scrisului și mă gândesc că ar fi indicat când avem ocazia, să ne alcătuim rugăciunile și în scris.  
 
— Ai dat un răspuns foarte bun, mi-a răspuns prietenul meu, la care aș mai adăuga faptul că dacă transpui în scris o rugăciune, vei putea să o împărtășești și altora ulterior. În fond, nimeni nu poate cunoaște gândurile noastre dacă nu le exprimăm cumva. Când scriem, putem să răspândim experiența pe care am acumulat-o în cunoașterea lui Dumnezeu și nu să o ținem doar pentru noi. Acest lucru devine valabil când alcătuim un document electronic cu modele de rugăciune, ce pot deveni utile și altor persoane aflate în situații similare cu cele ale noastre.  
 
— Și încă ceva, am adăugat, având o formă scrisă a rugăciunii, chiar și într-un caiet, vom putea reveni la experiențele pe care le-am avut cu scopul de a găsi inspirație și resurse pentru viitor.  
 
— Așa este, mi-a răspuns el. Când scriem, de fapt gândim mult mai profund asupra a ceea ce avem de spus. Scrierea este legată de un proces de auto-reflecție, foarte utilă când este vorba de analizarea propriilor gânduri.  
 
Acestea fiind zise, am trecut la alcătuirea unor modele de rugăciune cu privire la situațiile pe care le-am trecut în revistă până în acest moment. Așadar, am expus și identificat problema cu care ne confruntăm, am căutat răspunsul în Biblie și am găsit versete care să ne ajute. Am studiat amplificat respectivele versete și am aplicat ce am învățat la situația în cauză și acum, ca răspuns la cuvintele Scripturii pe care le-am primit din partea lui Dumnezeu, vom adresa o rugăciune corespunzătoare pentru fiecare caz în parte.  
 
La problema legată de alegerea singurătății ca alternativă la o lume în mijlocul căreia nu te poți regăsi, în urma studiului aplicat redat în capitolul anterior, am alcătuit următoarea rugăciune sau epistolă către Dumnezeu:  
 
„Dumnezeul meu atotputernic,  
 
Chemarea pe care mi-o adresezi prin intermediul cuvintelor Scripturii, întrece cu mult tot ce mi-aș fi putut dori sau imagina. Tu m-ai ales și m-ai trimis în această lume pentru a trăi o viață sfântă. Prezența Ta este alături de mine în fiecare clipă, în fiecare ceas și oriunde m-aș afla. Prin urmare, niciodată nu sunt singur, fiindcă Tu ești cu mine și mă înconjuri cu binecuvântarea Ta. În relație cu ceilalți, Tu mă înviorezi pentru a fi o sursă de putere și înțelepciune pentru ceilalți. Cum să nu fiu fericit datorită tuturor acestor lucruri? Cum îmi voi exprima pe deplin recunoștința față de ceea ce faci pentru mine?  
 
Orice lucru are un sens precis în planul Tău veșnic și nimic nu este trecut cu vederea. Chiar și viața mea are un sens bine definit. Eu nu pot decât să mă bucur având acest gând în inimă și în suflet. Tu mi-ai acordat încrederea sfântă de a Te reprezenta acolo unde mă găsesc. Dorința mea este de a împlini acest plan pe care îl ai cu mine. De aceea, în aceste clipe vin înaintea Ta pentru a-Ți cere să mă întărești și să îmi dai acea înțelepciune de care am nevoie în împlinirea datoriilor vieții. De acum înainte nu am să mai dau atenție sugestiilor negative, ci voi privi numai la Tine și la ținta desăvârșirii pe care ai pus-o înaintea mea. Îți sunt recunoscător, Te laud și mă închin înaintea Ta! Slăvit să fii în veci! Amin.”  
 
Așa cum se poate observa cu relativă ușurință, rugăciunea pe care am alcătuit-o a cuprins elementele majore ale studiului biblic efectuat la care am adăugat recunoștința față de Dumnezeu, încrederea în călăuzirea Sa și conștiința unei misiuni pe care ne-ai acordat-o, fapt care nu lasă loc disperării, depresiei, plictisului sau însingurării. Însă este posibil să nu fim familiarizați cu o astfel de abordare, dar aplicând principiile expuse, vom reuși să descoperim o profunzime a relației cu Dumnezeu ce va avea un efect regenerator, însuflețindu-ne pe cărarea vieții.  
 
Pe de altă parte, nu trebuie să ne limităm la o singură rugăciune și să „îngrămădim” totul într-o singură exprimare, ca și cum nu ar mai exista și o altă ocazie de a ne adresa lui Dumnezeu. De aceea, am adăugat o rugăciune relativ la prima situație, inspirată din studiul aplicat al versetului Ioan 8:9, care a condus al următoarea formulare:  
 
„Părintele meu ceresc,  
 
Mă închin înaintea Ta și am o bucurie negrăită fiindcă Tu ești Dumnezeul meu. Astfel, am convingerea că îmi vei oferi sprijin și ajutor în fața celor ce vin împotriva mea. Indiferent cât de mare va fi încercarea, sau cât de multe ar fi persoanele sau situațiile ce vin asupra mea, sunt sigur că vei fi alături de mine și vei înlătura orice obstacol. Nimeni și nimic nu poate sta împotriva Ta. De aceea, nu mă tem când Tu ești alături de mine. Nu voi fugi din fața unei realități potrivnice, fiindcă puterea Ta se va manifesta și va deschide o cale pentru mine pe care să pășesc.  
 
De fiecare dată când încercările vor veni asupra mea, sau negura gândurilor rele mă va cuprinde, voi privi la prezența Ta împreună cu mine și la puterea pe care o desfășori în favoarea mea. De aceea, Te chem Dumnezeul meu alături de mine. Te rog să creezi în mine o încredere deplină pentru a nu da atenție descurajării care mă asaltează. Fii pentru mine puterea care să distrugă orice fel de circumstanțe care s-ar ridica împotriva mea.  
 
De aceea, aleg să nu îmi fac niciun fel de griji cu privire la prezent sau viitor, ci toate lucrurile le voi considera ca fiind sub controlul Tău. De fapt, toate sugestiile negative nu au la bază realitatea, ci sunt un joc periculos al imaginației ce tinde să mă despartă de tine. Înțeleg acum că grija Ta ocrotitoare va rămâne cu mine pentru totdeauna.  
 
A Ta să fie slava acum și în veci! Amin.”  
 
În această rugăciune am inclus mai multe elemente decât cadrul strict al problemei enunțate la început. De fapt, când ne rugăm, o mulțime de alte lucruri se întrepătrund cu ceea ce dorim să exprimăm. De fapt, problemele pe care le conștientizăm sunt doar suprafața situațiilor critice în care ne găsim, doar acele elemente ce ajung, ca să spunem așa „în partea superioară” a conștiinței noastre. Mergând mai departe la următoarea problemă, legată de prezența gândurilor negative, m-am gândit la următoarea posibilă rugăciune:  
 
„Iubitul meu Tată din ceruri,  
 
Îmi dau seama că nu există rațiune pentru îngrijorare fiindcă totul este în mâna Ta. De aceea, nu mă voi lăsa afectat de impresii negative, ci voi privi către Tine și voi deveni conștient de prezența Ta părintească alături de mine. Chipul Tău îndurător este mereu vizibil de fiecare dată când disting detaliile vieții, care mărturisesc despre intervenția Ta. Tu îmi oferi o bucurie interioară indestructibilă. Gândurile rele nu pot locui în mintea mea dacă mă încred în Tine văzând toate aceste lucruri.  
 
Tu cunoști toate problemele cu care mă confrunt. Fiecare întâmplare a vieții nu îți rămâne ascunsă. Orice fel de opoziție, interioară sau exterioară, se dă la o parte când Tu pășești alături de mine pe cărarea vieții. Așadar, gânduri pline de bucurie, asemenea râurilor ce se revarsă din izvoarele de pe munte, îmi vin acum în inimă și în suflet spălând orice impresie cenușie. Tu veghezi ca aceste ape interioare să nu fie tulburate de zgura răului, de orice murdăria păcatului sau de îngrijorare, lucruri ce creează fantasme de întuneric și îndoială.  
 
Când vin înaintea Ta, fața mi se înseninează și totul se transformă dobândind sens și gust. Acum mă bucur de viața pe care mi-ai acordat-o fiindcă această conștiință a prezenței Tale îmi aduce fericire. Până în prezent nu am știut ce înseamnă să zâmbesc privind către viitor, dar din această clipă voi păși cu speranță pe cărarea ce duce la Tine. În mâna Ta atotputernică îmi pun speranța. Am încrederea că niciodată nu voi fi lăsat singur. Apele murdare ale descurajării nu vor mai reveni cât timp rămân pe stânca mântuirii Tale.  
 
A Ta să fie slava în veci! Amin.”  
 
Și acum să mergem la ultima situație amintită cu scopul de alcătui o rugăciune:  
 
„Părintele meu Atotputernic,  
 
Toate lucrurile se află în mâna Ta. Totul se supune dorinței Tale. Nimeni nu poate adăuga sau scădea la ceea ce Tu realizezi. De aceea, îmi dau seama că zadarnic este efortul omenesc, dacă nu se află sub călăuzirea Ta. Înțeleg că Tu ne oferi odihnă de toate problemele noastre și orice lucru își are rezolvarea la Tine. Orice împovărare a minții și orice tulburare a sufletului este îndepărtată de Tine, astfel că orice îngrijorare devine nejustificată și orice preocupare în exces își pierde sensul. Îmi dau seama că munca și dorința câștigării de mijloace materiale nu trebuie să ne absoarbă cu totul, încât să nu mai rămână timp nici pentru familie, nici pentru relația cu Tine. Recunosc că am greșit acordând prea multă atenție muncii, până când am ajuns să lucrez peste măsură și prea puțin timp mi-a mai rămas pentru celelalte aspecte importante ale vieții.  
 
De aceea, vreau din această clipă să echilibrez această balanță și Te rog, Dumnezeul meu, să ridici acest jug al lipsei de măsură de pe umerii mei, fiindcă mărturisesc sincer că nu îl mai pot purta. Am nevoie de repaus, odihnă fizică și liniște sufletească. Vreau să mă bucur de viața pe care mi-o oferi în dar alături de ceilalți. Eficiența în ceea ce facem, doar Tu ne-o acorzi, ea fiind o binecuvântare pe care Tu o oferi celui ce se încrede în Tine. Degeaba stăm nopți la rând plănuind ce să facem. Dacă Tu nu acționezi în favoarea noastră, totul devine doar un efort zadarnic. Însă, dacă puterea Ta se unește cu efortul omenesc, rezultatul este multiplicat de mii de ori. Am înțeles acum acest lucru și-l voi aplica din clipa de față.  
 
Bogăția materială nu valorează nimic fără a fi însoțită de partea spirituală. Nu doresc să pierd viața veșnică din pricina alergării nesăbuite numai după lucrurile lumii acesteia. Vreau să mă bucur cumpătat de viața de acum și de ceea ce Tu ai promis că vei împlini. Prin urmare, din clipa de față sunt decis să pornesc într-o nouă viață în care să se îmbine armonios activitatea profesională cu viața de familie, preocupările obișnuite cu aspectele spirituale și să se regăsească tot ce am neglijat de-a lungul vieții până acum. Te rog, Dumnezeul meu, să mă ajuți în această privință, precum și în orice alt lucru de care am nevoie, pentru a duce o viață înțeleaptă și utilă pe pământ.  
 
A Ta să fie slava, în veci de veci! Amin.”  
 
În rugăciunile din acest capitol s-a putut cu ușurință remarca faptul că am împletit mai multe ingrediente, în genul: recunoașterii suveranității lui Dumnezeu, lauda Sa, exprimarea dependenței și recunoștinței față de Creator, mărturisirea a ceea ce este greșit, alegerea de a începe o viață nouă și meditații asupra relației cu Dumnezeu. Astfel, am surprins faptul că rugăciunea poate cuprinde un univers nesfârșit de idei și sentimente ce se revarsă din inima noastră către Dumnezeu, având drept rezultat dobândirea vindecării depline prin atingerea Cuvântului divin exprimat prin Scriptură. Dacă învățăturile Bibliei ating corzile sufletului, ca răspuns la conștientizarea nevoilor noastre, atunci vom fi martori ai unei descătușări interioare a energiilor spirituale latente ce va conduce la trezirea facultăților superioare cu care am fost înzestrați de divinul nostru Creator.  
 
Dragul meu cititor, am rugămintea să încerci aplicarea acestor sfaturi, pentru a te putea bucura pe deplin de această viață prin comuniune cu Dumnezeu. Chiar și persoanelor ce au o concepție ateistă despre lume și univers, le recomand să încerce aplicarea pașilor ce au fost schițați, fiindcă în mod surprinzător vor constata că situația lor se va îmbunătăți semnificativ. Astfel, oricine dorește se va convinge că, așa cum există legi fizice, tot astfel, există legi ale naturii spirituale, care o dată respectate, vor produce efecte benefice neașteptate.  
 
Persoanelor care nu cred în Hristos, dar care cred în Dumnezeu, le adresez rugămintea să parcurgă aceste rânduri și să practice ideile menționate făcând referință la Tatăl și Creatorul nostru, al tuturora. Celor ce nu cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, le recomand să se adreseze direct Celui Atotputernic, preluând din ceea ce am scris acele elemente morale ce sunt comune tuturor religiilor de pe fața pământului, ca să nu spun tuturor oamenilor, prin ceea ce se numește: „conștiința morală” pe care într-un fel sau altul o avem toți.  
 
Ce doresc să spun la finalul acestui capitol? Biblia nu a fost dată doar creștinilor sau evreilor, ci ea este Epistola lui Dumnezeu către întreaga umanitate. În același timp, mărturia Bibliei se armonizează, fără însă a se substitui, cu mărturiile istoriei, conștiinței morale și naturii. Așadar, indiferent unde locuim în această lume, mărturia lui Dumnezeu rămâne prezentă cu noi pentru a ne conduce la salvare.  
 
Plan de vindecare și acțiune  
  1. Luați-vă timp pentru a vă ruga și aplica personal ceea ce ați studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi în legătură cu problemele cu care vă confruntați pentru a putea dezvolta viața spirituală, mai precis, acele capacități cu care am fost înzestrați de Creator.
  2. De îndată ce vă confruntați cu diferite probleme în viața dumneavoastră, exersați imediat practica rugăciunii, exprimând înaintea lui Dumnezeu toate dificultățile cu care vă confruntați. Nu încercați să vă ascundeți în spatele cuvintelor, ci fiți deschiși și sinceri pentru a primi un răspuns care să vă ajute în situația concretă în care vă găsiți.
  3. Nu vă rugați doar după o singură schemă, ci permiteți un conținut cât mai diversificat și natural, evitând orice exprimare artificială care v-ar afecta capacitatea de a vedea pe Dumnezeu așa cum este El: bun și îndurător.
  4. Îmbinați studiul Bibliei cu rugăciunea preluând subiecte practice din ceea ce citiți în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană. Nu încercați să fugiți de realitate, ci confruntați obstacolele cu ceea ce stă scris în Biblie și cu exprimarea credinței prin rugăciune.
  5. Realizați un obicei din a completa acest „Caiet/Fișier cu Probleme” și urmați metodele ce vor fi expuse în capitolele următoare.
Octavian Lupu  
București  
26 septembrie 2016  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Răspunsul la Epistola lui Dumnezeu - Arta Vindecării prin Cuvânt / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2096, Anul VI, 26 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!