CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1412 din 12 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Secolul Declinului Inspirației Artistice
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inspirația artistică nu vine în orice împrejurare, ci are regulile ei după care decide să se înfățișeze înaintea ochilor minții. Prin plăsmuirile imaginației, ea face să vibreze coardele sensibilității lăuntrice cu reflexii ce transmit unde emoționale asemenea reverberațiilor dintr-o sală de concert. Și cum ar putea fi altfel? Fiindcă adevărata creativitate izvorăște din adâncimile insondabile ale ființei, mai precis din straturi de conștiință stratificate și pietrificate prin trecerea veacurilor de la o generație la alta. Ea se manifestă ca o energie telurică ce mișcă temeliile munților și dinamizează roata mereu în mișcare a gândurilor.  
 
Astfel, vârtejul gândurilor asaltează continuu conștiința umană cu trăiri contradictorii, ce realizează o secționare interioară cauzatoare de suferință. O imagine revelatoare ne-o oferă filmul de desene animate „The Point”, sau „Punctul”, în momentul în care eroul principal, Oblio, îl întâlnește pe „Pointed Man”, sau „Omul Indicator”, din pădurea „Pointless Forest”, adică „Pădurea Fără Direcție”. La întrebarea lui Oblio asupra drumului pe care trebuie să îl urmeze, acesta îi răspunde indicând toate direcțiile posibile. Așa sunt și indicațiile conferite de izbucnirea necontrolată a gândurilor, care sub forma lor primitivă ne aruncă dintr-o parte în alta într-o confuzie de nedescris. Tot astfel apar și scrierile sau expunerile celor care nu au deprins disciplina fundamentală a comunicării limpezi și necontradictorii, care din nefericire abundă în marele bazar al Internetului. Poate nu întâmplător, Oblio în limba italiană înseamnă „uitare”, ce descrie starea de confuzie a gândirii nestructurate și lăsate la voia întâmplării.  
 
Într-o manieră diferită, gândirea artistică se bazează pe o atentă ordonare a gândurilor ce se obține printr-un atent și delicat proces de selecție, ce necesită un control fin al exprimării. Așa cum o mâzgăleală trasată pe o foaie de hârtie nu necesită un efort suplimentar celui de a lăsa creionul să alunece cum dorește, vorbirea necizelată murdărește deopotrivă pe autor și contemplator. Dar trasarea cu migală a unui desen presupune tehnică, rigoare și introducerea unui element rațional care să lege laolaltă întreaga exprimare. Așa ceva nu se poate obține la întâmplare și de aceea, nici inspirația artistică nu vine decât la cei care s-au pregătit temeinic în școala disciplinării trăirilor interioare.  
 
Dar ca un armăsar lăsat să alerge în voia lui, exprimarea brutală, grosieră și invadată de neștiință ia cu asalt redutele bunului simț punând stăpânire pe individ și colectivitate. De aceea, fără existența unor artiști de valoare, cultura autentică ajunge să fie călcată în picioare sub copitele prostului gust, lucru ce devine un model și o pricină de mândrie pentru necunoscători. În astfel de etape istorice decadente umanitatea se diminuează în favoarea animalității, iar omul se abrutizează tot mai mult uitând de exprimările înalte ale limbajului și cugetării la care el poate ajunge. Și astfel, dezordinea ajunge să pună stăpânire pe gândirea noastră și să nu mai găsim dispoziția necesară cugetării raționale cu toate relele ce decurg.  
 
O altă tendință este cea a copierii nesfârșite lipsite de discernământ. De fapt, trăim într-o epocă a transcrierii prin cele mai felurite metode în dauna creativității. Cultura „Facebook” ne-a obișnuit să preluăm și să dăm mai departe lucruri făcute de către alții. Nimic rău în acest lucru, dar din nefericire acest lucru conduce la o dependență ce tinde să înlocuiască efortul de a realiza lucruri noi, care să aducă un plus de valoare lumii în care trăim. Observ în fiecare zi defilarea știrilor de tot felul luate și aruncate mai departe, ca și cum destinatarii ar fi un fel de magazie în care sunt azvârlite sacoșe și cutii mai mult sau mai puțin folositoare. Copierea nu este rea în sine, dar dacă ea devine singurul răspuns în fața realității, ceva sigur nu este în regulă. Fără originalitate nu există progres și fără creativitate se ajunge la mersul în cerc sau chiar la bătutul pasului pe loc.  
 
Mai departe, pe bursa de valori a lumii se tranzacționează articole lipsite de valoare la prețuri fabuloase pe măsură ce adevărații artiști dispar în bezna ignorării. Însă arta autentică își are originea într-o formă de atentă de meditație asupra naturii lucrurilor. Prin tatonarea formelor felurite sub care ni se înfățișează universul înconjurător, cugetarea se adâncește prin explorarea esențialului aflat dincolo de superficial și al permanentului ce depășește accidentalul. De exemplu, tatonând forma cuvintelor, scrierea artistică scoate la lumină limpezimea gândurilor lămurind și rafinând expresia până când aspectul exterior fuzionează cu cel interior, fondul ieșind la lumină asemenea izvorului ce vine cu putere din adâncuri. Și astfel, totul se umple de lumină și culoare pentru cel ce percepe lumea prețuind înfățișarea lucrurilor.  
 
Lipsa de meditație se observă mereu prin superficialitatea comunicării, ce rămâne ancorată în faptul divers ridicat la rangul de eveniment. Cu un bubuitor „Breaking News” ecranele televizoarele sunt astfel umplute cu informații deformate și scoase din context, în timp ce auditoriul asistă captiv la derularea banalității. Cine mai are ulterior dispoziția de a explora cu răbdare frumusețea unei scrieri sau a unei expuneri destinate să încânte sufletul? De îndată ce etalonul valorii a fost aplatizat, conștiința nu mai poate să distingă lucrurile înălțătoare. Superficialitatea a învins în cele din urmă, iar concentrarea necesară receptării în adâncime a dispărut.  
 
Și un alt factor cu impact nefast asupra creativității artistice este reprezentat de gândirea negativistă, care reține doar întunericul nopții și tonurile cenușii ale umbrei în miez de zi. Asemenea unei mocirle care își imobilizează victimele, puterea umbrei afectează percepția până la stingerea oricărei lumini capabile să dea la iveală realitatea așa cum este ea. Pe de altă parte, arta se naște din speranța lăuntrică a sensului ce transcende absurdul aparent al vieții fiind un demers îndrăzneț în dobândirea nemuririi. Noblețea acestui gest primordial conferă celui ce creează și celui ce privește o motivație lăuntrică de excepție, capabilă să străpungă norii îndoielii și neputinței. Iar brațul inspirației nu face altceva decât să dinamizeze energiile latente ale ființei umane și să le orienteze constructiv spre transformarea lumii în mijlocul căreia trăim.  
 
Dar cine mai are timp și dispoziție pentru așa ceva? Cultura hipermarketului ne împinge înainte să consumăm spațiul și să irosim timpul în alergarea zilnică fără să băgăm de seamă că brațul tenebros al Iluziei distruge în urma noastră tot ce ne-am străduit să construim. Însă, dintre toate demersurile conștiinței, manifestarea artistică reprezintă cea mai greu de erodat structură creată de către umanitate. Astfel, există o dimensiune transcendentă ce subzistă în orice operă de valoare, care poate influența pozitiv gândirea umană chiar și în secolul XXI. Dar desprinderea de bazarul informațional necesită un efort similar ridicării din barbarie, iar depășirea superficialității se poate realiza numai printr-o strădanie civilizatoare asemănătoare trecerii de la primitivism la epoca modernă. Până atunci, sălbăticia cibernetică va continua să submineze valoare supremă a creativității autentice până când o altă Eră va apărea pe ruta de navigație a corabiei istoriei.  
 
Octavian Lupu  
București  
12 noiembrie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Secolul Declinului Inspirației Artistice / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1412, Anul IV, 12 noiembrie 2014, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!