Trairi

Nu uita sa multumesti

Gandeste-te la acele momente in care esti rugat sa oferi o „mana de ajutor” in diverse situatii,de diverse grade de dificultate.Tu,in cazul in care ai posibilitatea si vointa de a face acest lucru,incerci sa iti faci treaba si sa o duci la capat,neasteptandu-te neaparat sa primesti ajutor la randul tau,in caz de nevoie.La final,ce primesti in schimb?Nimic! Nici macar „multumesc!”.

Da oameni buni,cam asa stau lucrurile.Un „multumesc”conteaza si inseamna foarte mult ; „multumesc”,”merci”,”multumesc frumos/mult”,”sarut-mana”,orice forma ar avea,ar trebui sa fie nelipsit.De ce?Sa aiba omu’ ala starea aia de bine,ca i-a fost apreciata munca,indiferent in ce a constat ea.Si cand cumperi o paine,ti se multumeste si trebuie sa multumesti si tu la randul tau.

Dupa ce ti se ofera un „multumesc”,invata sa daruiesti alt cuvant,asa-zis,”magic”.Ghici ce; „Cu placere!”. Da,e foarte simplu,la fiecare „multumesc” primit,oferi un „cu placere”.Te doare gura sa-ti arati recunostinta printr-un simplu gest/cuvant? De ce aceste cuvinte ar trebui folosite alternativ intr-o conversatie civilizata?Pentru ca uneori e jenant sa spui „multumesc” si sa nu ti se raspunda in niciun fel.Si ti-e rusine si de rusinea aluia caruia i-ai facut un serviciu,si prin incercarea de a-l face sa se simta,ii trantesti un „Cu plcere!” ironic,iar acesta spune in gluma „scuza-ma,am uitat,multumesc!”.N-ai uitat…ti-era sila sa spui.Te-ai vazut cu treaba rezolvata si…asta-i tot.Dar in aia sapte ani de-acasa,si in lectiile repetate primite din partea parintilor,ai fost invatat si de aceste cuvinte,insa,din comoditate,preferi sa le eviti.

Da,stiu,e greu sa multumesti pe toata lumea,aproape imposibil,dar pentru a-ti arata buna crestere,foloseste aceste cuvinte care nu ar trebui sa-ti lipseasca din vocabular.