CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comunicate >  


Autor: Nina Gonţa         Publicat în: Ediţia nr. 1861 din 04 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

La origini ( fragment din cartea Pagini basarabene)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a născut şi a copilărit în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni din Republica Moldova. După terminarea gimnaziului din satul natal, urmează cursurile şcolii pedagogice din Călăraşi, apoi ale facultăţii de Biblioteconomie şi Bibliografie a Universităţii de Stat din Chişinău. 
  
A lucrat mult timp la Inspectoratul şcolar din Străşeni ca inspector-metodist, responsabil cu activitatea bibliotecilor şcolare din raion. 
  
A scris în presa locală, republicană şi unională din R.Moldova articole de specialitate şi politice, fiind consilier în mai multe mandate. 
  
În anul 2000, se repatriază în România şi se stabileşte la Iaşi. 
  
În 2012 apare prima ei lucrare literară, la editura SITECH din Craiova. 
  
Până în prezent: 9 volume de autor, 5 traduceri, 11 apariţii în antologii scrise şi on line. 
  
Apariţii cu proză, poezie, traduceri, articole cu caracter politic - în revistele: 
  
Convorbiri literare (Iaşi), POEZIA (Iaşi), Revista FEED Back (Iaşi), ProEst (Craiova), APOLLON (Bucureşti), BOEMA (Galaţi), Noul literator (Craiova), Scurt circuit oltean (Craiova), PoliticStand (Oradea), Destine literare (Canada), Literatura şi arta (Republica Moldova), Observatorul (Canada), Clipa (SUA) Art-Emis, AGERO (Germania), LUMINA (Novi Sad, Serbia). 
  
Membru al OPERA.SCRISĂ.RO, membru al Asociaţiei literare “Păstorel” Iaşi, membru al Asociaţiei “Universul prieteniei” Iaşi, membru titular al Socieţăţii scriitorilor olteni Craiova. 
  
4 premii literare: 
  
2013 - Premiul special, pentru traducere, la Festivalui Internaţional de Creaţie literară "Titel Constantinescu", Râmnicu Sărat 
  
2013 - Premiul "Constantin Ţoiu" la Concursul Internaţional de Creaţie Literară "Vis de toamnă" (Proză), Urziceni. 
  
2014 - Menţiune la secţiunea POEZIE la Concursul Internaţional STARPRESS-2014 
  
2015 - Premiul II "Horia Vintilă" la Concursul Internaţional de Creaţie literară "Vis de toamnă" (Proză), Urziceni 
  
La origini... 
  
N-o să găsiţi nicăieri vreun înscris în vreun registru al satului Pănăşeşti, situat în inima codrilor Moldovei, unde m-am născut eu în iarna anului 1950, care să confirme înregistrarea persoanei Nina Gonţa. Totodată, n-o să găsiţi nicio persoană în satul meu natal, care să vă spună cine este Raisa Coleaghin, cum mă numesc eu acum în actele oficiale. 
  
Cum am ajuns eu, o româncă sadea, să port un nume şi prenume rusesc? 
  
Era prima zi din luna lui faur, cum spunea mama mea, când, noaptea târziu, i-au venit durerile facerii. Un ger de crăpau pietrele, iar nămeţii de zăpadă troeneau până la ferestre, de nu se putea ieşi din casă. Tata făcuse nişte ”tranşee” pentru a se deplasa până la poartă, pivniţă şi orătănii. 
  
În sat exista un punct medical şi chiar o moaşă, dar era imposibil de ajuns. Aşa că tata a chemat o bătrână, moaşa satului de pe vremuri, pentru a-i da mamei o mână de ajutor. Ceilalţi copii au fost treziţi şi duşi, somnoroşi, prin vecini. 
  
Aşa că eu m-am născut pe cuptorul lung şi cald, după sobă. Totuşi, a doua zi am fost duse, eu cu mama, la maternitatea recent deschisă în sat, pentru a fi toate ”ca lumea”. Acolo era asistentă medicală o rusoaică venită de pe aiurea, din fundul Rusiei, care nu ştia nicio boabă româneşte. 
  
Sora mea mai mare, de 13 ani, stătea în bancă, la şcoală, cu fata popii, pe nume Nina. Mai era şi tare bună prietenă cu ea. Aşa că dacă s-a născut o fată, soră-mea voia să i se zică Nina. Şi toţi au fost de acord... 
  
Tata s-a dus la Sovietul sătesc să mă declare, să-mi facă actul de naştere. În drum, i-a ieşit în cale rusoaica, moaşa care, aflând ce treabă are, i-a zis: ” Ia vezi, Petru Gonţa, numeşte-o mai bine Raisa, să fie ca şi mine, Raisa Petrovna ( aşa se spunea în URSS, ca la ruşi, şi cu numele după tată, când te adresai cuiva ) 
  
Poate că tata avea vreo slăbiciune la rusoaică, cine mai ştie, căci aşa a şi făcut, de s-a îngrozit mama şi toţi ai noştri, când a venit acasă şi s-a lăudat cu isprava făcută: 
  
”Măi nebunule, cum s-o cheme Rariţa, ce nume e acesta ? Mergi chiar acuma şi schimbă-l, pune cum ţi-am zis! ” i-ar fi spus mama, iar soră-mea a început să plângă. 
  
Nu ştiu, poate pe tata nu l-au înduioşat lacrimile ei sau nu a dat mare importanţă spuselor mamei, sau nu s-a mai putut face nimic ... Cert este că, atunci când eu m-am trezit la viaţă, pentru toţi eram Nina. Până şi tata aşa îmi zicea. Eu credeam că sunt Nina Gonţa şi aşa mi-am dorit mereu să fiu. 
  
Dar în 1957, stupoare şi tragedie mare pentru mine... În clasa întâi, în prima zi de şcoală, când s-au strigat copiii să intre la clasă, eu am rămas într-un colţ al curţii singură, singurică. Pe atunci nu se obişnuia să se facă mare sărbătoare în prima zi de şcoală, părinţii nu se înghesuiau cu odraslele lor să facă ”sluj ” în faţa cuiva… Mama m-a adus, m-a dat în grija învăţătoarei despre care se ştia că va duce clasa mea şi a plecat la treabă. 
  
Stăteam în curtea şcolii şi începusem să plâng, când am fost observată: 
  
”A, Nina, am uitat că tu eşti scrisă Raisa Gonţa. Vino…” 
  
Aşa am aflat eu că nu sunt Nina. În acte, căci tot Nina rămăsesem pentru toţi. 
  
Copiii şi învăţătoarea, de fapt tot satul îmi spuneau Nina, iar documentaţia şcolii avea o elevă, Raisa, de care am uitat până şi eu. 
  
La şcoala pedagogică eram patru fete din acelaşi sat şi toate îmi ziceau Nina, aşa că, iarăşi, până şi profesorii, toţi îmi spuneau Nina. 
  
La facultate... la fel… 
  
Niciodată în viaţa mea nu m-am prezentat cuiva cu numele de Raisa, deşi maturizându-mă, ştiam ce prenume port în actele oficiale. 
  
Când am împlinit 16 ani şi trebuia să-mi fac paşaport (acum se fac paşapoarte numai pentru străinătate, pe atunci paşaportul sovietic era ca un fel de buletin), am avut o uşoară intenţie de a scăpa de numele Raisa, care îmi este străin şi astăzi, dar acest lucru implica multă cheltuială, drumuri şi timp. 
  
Am mai avut o tentativă, când voiam să mă repatriez, chiar mi-am făcut dosarul cu actele necesare, dar trebuia să dureze prea mult şi n-am mai reuşit, căci în anul 2000 m-am mutat pentru totdeauna în România. 
  
Am regretat mai apoi, când mulţi români îmi spuneau, pe nedrept, rusoaică. Pe mine, care sunt mai româncă decât unii dintre ei ! 
  
Aşa stând lucrurile, eu am apărut în acte, de-a lungul timpului: Raisa Gonţa, Raisa Vieru, apoi Raisa Coleaghin, după numele tatălui fetiţei mele. 
  
Dar eu am fost, sunt şi mă simt aşa: NINA GONŢA 
  
Referinţă Bibliografică:
La origini ( fragment din cartea Pagini basarabene) / Nina Gonţa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1861, Anul VI, 04 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Nina Gonţa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nina Gonţa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!