AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Năstase Marin         Publicat în: Ediţia nr. 1712 din 08 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

A educa...EDUCAŢIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A educa… Educaţie 
  
(În loc de prefaţă la volumul „Domnişoara Iulia”) 
  
Educaţia este necesară. Cât? Cum? Sunt întrebări care o transformă dintr-o ştiinţă seacă, plină de savantlâcuri, într-o artă plină de mistere. Mistere în care nu poţi să pătrunzi, dacă nu ai o cheiţă de aur. Atât părinţii, cât şi educatorii pretind că o deţin. Să-i credem pe cuvânt şi să avem încredere în ei. 
  
Dar cum deschid uşile cu ea? Târziu...mult mai târziu aflăm despre uşile sufletelor de copii, ce au fost sau nu au fost deschise. Pentru că apar unele nedumeriri. Dacă avem atâţia copii cu rezultate strălucite la învăţătură, de unde atâţia adulţi cu rezultate mediocre în viaţă? Oare asta este problema Educaţiei, sau a Vieţii cea de toate zilele, cu problemele şi misterele ei? 
  
Din dragoste de Educaţie şi de Ştiinţa ei, pe care nu o cunosc, dar o respect, am „alergat în copilăria mea”, să văd acum, cu ochii bătrânului matur, eu... cum am fost educat? Împrejurări nefericite din acele vremuri de război au făcut ca în prima clasă de şcoală să am cinci învăţători. Dar, ştiţi, tot răul cu binele lui. Acele împrejurări mi-au oferit prilejul să vă descriu cinci modalităţi de educare, din care voi, dragi copii, învăţători, profesori, educatori şi părinţi, mai mult sau mai puţin tineri, să înţelegeţi misterioasa Educaţie. Ce am înţeles eu? Că în toate vremurile şi în toate locurile, dascălii au fost, sunt şi vor fi apostoli / mucenici ai Educaţiei(nu numai în şcoli). Deşi, sunt şi ei tot oameni, care au învăţat tot în şcoli ştiinţa Pedagogiei, au şi ei aceleaşi calităţi şi defecte omeneşti, aceleaşi nevoi omeneşti. Ca toţi oamenii, au primit şi ei „talanţi” de la Dumnezeu, mai mulţi sau mai puţini. Că rezultatele educării copiilor se răsplătesc la sfârşit de an, dar se „văd” odată cu trecerea anilor. Abia atunci foştii copii îşi dau seama cât şi cum au fost educaţi. 
  
Aprecierile pot da adevărata măsură a valorii educatorilor. Dar valoarea educaţiei o simt copiii în procesul de învăţământ. Este proporţională cu fâşiile din sufletul dascălului, care „înfăşoară” fragedele suflete de copii. Acestea nu se evaluează de inspectorii şcolari. Uneori, nici respectivul dascăl nu-şi dă seama de valoarea educaţiei dată copiilor, pentru că rezultatele în educaţie depind în mare măsură de calităţile omeneşti şi, mai ales, sufleteşti, atât ale celor care educă, cât şi ale celor care sunt educaţi. Simbioză care face din Educaţie arta modelării sufletelor. 
  
Vreau să mai ştiţi că acum îi iubesc pe toţi învăţătorii mei, despre care am scris în această carte. Bineînţeles, mai mult pe cea care a dat titlul acestui volum de povestiri. Pentru că a fost primul meu dascăl şi... fiecare floare de liliac mi-aduce aminte de sufletul celei care a fost DOMNIŞOARA IULIA... 
  
Acum, când atâţia ani au trecut şi au depus atâta pulbere de Uitare pe vechile imagini, acum, când sufletele celor care m-au educat sunt „acolo, sus”, le cer iertare dacă... mi-au scăpat unele „clişee voalate”, care nu respectă cu rigurozitate realitatea acelor ani, dar aşa s-au sedimentat ele în amintire, filtrate de sufletul meu. 
  
Iar domniilor voastre, stimaţi cititori, vã cer iertare dacã v-am supãrat cu unele expresii oarecum licenţioase, sau, hai sã le spun „mai puţin ortodoxe”. Am încercat şi eu sã vã conving cum am fost „educat” în vremea aceea, nu cum se face astãzi educaţia în şcoli. 
  
Autorul 
  
Referinţă Bibliografică:
A educa...EDUCAŢIE / Năstase Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1712, Anul V, 08 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!