CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Năstase Marin         Publicat în: Ediţia nr. 1449 din 19 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

METAMORFOZELE LUI MOŞ CRĂCIUN-ultima parte
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A doua metamorfoză: Moş Crăciun american 
  
Este acel Moş Crăciun universal, cunoscut în toată lumea cu actuala sa înfăţişare: bătrânul rotofei cu barbă albă, obrajii rumeni, cu o manta roşie tivită cu alb, căciulă frigiană, dar cu moţul lăsat pe spate, tivită şi ea cu alb, cu toiag şi sac de cadouri. 
  
Inventatorul respectivului personaj a fost Thomas NAST, un german emigrat în Statele Unite, ajuns desenator la o revistă din New York. În timpul războiului de recesiune a fost trimis pe front, unde a creat două imagini: prima, o mamă tânără lângă copilaşii care dorm în pătuţ şi a doua, soţul ei bărbos pe front. Desenele purtau titlul “De ce ne batem”. Aceste imagini au fost însoţite de alta, intitulată ”Santa Klaus în tabără” cu chipul personajului pomenit mai sus: bătrânul durduliu împărţind daruri în tabăra soldaţilor. Aşa a devenit acel SANTA KLAUS simbolul fericirii în familie, adoptat de întreaga Americă într-un sfârsit de decembrie încărcat cu maxime emoţii omeneşti. Mai târziu simbolul American a fost adoptat de întreaga lume, care avea tot mai mulţi nefericiţi la răscruce de an. 
  
Moşul lui Nast era o amintire vagă din Renania sa natală, unde un moşuleţ numit Pelze Nicol i-a imprimat amintirile cu bomboanele dăruite copiilor cuminţi şi bucăţi de cărbune celor obraznici. Nu ştiu când şi cum a ajuns acest Santa Klaus pe meleagurile noastre. Cert este că a fost adoptat şi de românii noştri, care au exclamat uimiţi : ăsta este Moş Crăciun al nostru! Uite-aşa l-au dezbrăcat pe bietul Moş de sarica sa, precum şi de cioarecii şi opincile lui multimilenare. Ce era să facă sărmanul? A îmbrăcat straiele americăneşti ale burtosului Santa Klaus, a luat toiagul şi traista în spinare şi… la drum, Moş Crăciun! 
  
Dacă nu l-a pictat şi pe el cineva, aşa cum l-au văzut strămoşii noştri!..Însă a acceptat repede înfăţişarea sa de american fără paşaport pentru că îşi îndeplinea tot arhaicele atribuţii, plus împărţirea darurilor, funcţie căpătată în creştinism. În continuare, murea şi se năştea tot pe 25 Decembrie, fiind cel mai important sfânt, alături de Maica Domnului. De asemenea, îşi va păstra întreaga recuzită şi scenariile tradiţiilor cu vechile obiceiuri, ritualuri creştine şi cu tot “inventarul porcului” (sarmale, şorici, caltaboşi, cârnaţi etc), plus colindele şi colacii tradiţionali, la care mai adăugăm cozonacii şi plăcintele cu răvaş. 
  
Mai aducea în casele oamenilor şi pomul de Crăciun, considerat tradiţie germană, deşi relaţia dintre ciobanul nostru mitic şi bradul sacru era în tradiţia noastră mult mai veche (având cu totul alte semnificaţii), însă el l-a lăsat acolo, în codru, nu l-a luat acasă, ca sfântul Bonifaciu de Strasburg. 
  
Mai trebuie spus că un scriitor american a inventat pentru copilul său altă poveste cu Santa Claus, care trăia la Polul Nord şi în noaptea de 24-25 decembrie colinda lumea într-o sanie trasă de reni ca să aducă daruri copiilor. Povestea asta i-a plăcut şi lui Moş Crăciun al românilor, care a început să facă “turism mondial” în comoda sanie trasă de reni. Deşi moşul “turist” cam pierdea din sacralitatea sa. Dar, chiar aşa, uşor demitizat, şi-a păstrat, totuşi, farmecul şi misterul celor mai nobile sentimente omeneşti. 
  
A treia metamorfoză: Moş Gerilă 
  
Comuniştii atei au considerat că Moş Crăciun, sfântul creştin, nu are “origine sănătoasă”. De aceea l-au concediat şi l-au dus la Închisoarea Spirituală. Lor nu le trebuia un “Moş” spiritual, aveau nevoie de unul material, natural. Atunci “Marea Prietenă” de la răsărit ne-a dăruit un moş foarte natural, de pe coclaurile îngheţate ale Siberiei, numit Moş Gerilă. Comuniştii i-au dat veşmintele, atribuţiile şi tradiţiile jefuite de la bietul Moş Crăciun cel închis, declarat duşman al regimului pentru că a fost un zeu mitologic convertit la creştinism şi ajuns sfânt. 
  
Cine ştie cât ar mai fi stat închis, furat de identitate, atribuţii, tradiţii şi obiceiuri. Dar s-a rugat Domnului pentru iertarea lui Moş Gerilă, întrucât acesta nu avea nicio vină. Moş Gerilă şi-a îndeplinit conştiincios atribuţiile furate de la Moş Crăciun, chiar dacă erau lipsite de sacralitate. Stropii de bucurie şi ( mai ales) speranţă, ajungeau, totuşi, la cei care aveau nevoie de ele. 
  
A patra metamorfoză: Moş Crăciun- afacerist 
  
După revoluţia din decembrie, când Moş Crăciun şi-a recăpătat drepturile spirituale, a auzit de la Santa Klaus-americanul că acesta are contract cu firma Coca Cola să-i vândă produsele. Intrat în plin capitalism sălbatic, Moş Crăciun i-a cerut lui Santa Klaus să-i cesioneze şi drepturile acestui contract, câtă vreme îi poartă veşmintele. Cum Santa Klaus era mai demult un prosper om de afaceri, l-a învăţat şi pe Moş Crăciun tainele comerţului publicitar. Uite-aşa, moşul nostru autohton, cel blând şi sfânt, a înfiinţat o firmă de marketing cu mii de moşi-crăciunei agenţi comerciali. Pentru că, nu-i aşa, în capitalism şi cadourile costă. Iar plasarea cadourilor la toţi tăticii, bunicii şi mămicile din lume, la fel…costă. Comision pentru ofertă, comision pentru distribuţie până la rădăcina pomului de Crăciun sau / şi cadou de Crăciun cu pom inclus la pachet…ehei! Toate astea costă! 
  
Şi harnicii crăciunei-agenţi comerciali nu mai prididesc în Luna Cadourilor cu ofertele , alergătura pentru plasarea cadourilor, încasarea comisioanelor, aducând astfel fericire tuturor: părinţi, bunici, copii, soţi, soţii, iubite, iubiţi... munţi de cadouri…pachete peste pachete, pline de fericire şi bucurie, toate învelite în hârtie poleită… dar şi mulţi bani în conturile burduşite ale lui “Moş Crăciun”. 
  
Iar Moş Crăciun - afaceristul, zeul şi sfântul, ce face în acest timp? Ce să facă?... Şi el, cu afacerile! Tot pe la televiziuni, ziare, reviste…că s-a ajuns… Acum are şi o trupă de secretare- crăciuniţe, care se fâţâie pe sticlele televizoarelor oferind copiilor daruri de la diferite firme. Au picioare lungi, fuste ultrascurte şi buric îmbelciugat. Zâmbesc tâmp, fâţâindu-se, spre deliciul tăticilor şi furia mămicilor. Iar sacralitatea lui moş Crăciun… tradiţia…obiceiurile… Care sacralitate?! Să fim serioşi, domnilor! Afacerile sunt afaceri! Moş Crăciun nu se încurcă cu mofturi spirituale! Dacă le vreţi, vi le dă Moşul şi pe astea. Bineînţeles, la pachet. Dar…contra cost. Aud că acum s-ar ocupa de nişte afaceri cu etnobotanice. Încearcă să-i convingă pe legiuitori că sunt cele mai frumoase cadouri pentru tineri.Speră să-i determine ca să-i legalizeze afacerea. Eu sper să-l văd din nou închis la Închisoarea Spirituală, ca să se purifice. Să se căiască a doua oară pentru aceste grave păcate lumeşti, ca să-l ierte din nou Mântuitorul şi să-l repună în atribuţiile de care s-a lepădat. 
  
Purificarea lui Moş Crăciun 
  
Toate metamorfozele lui reflectă schimbările şi transformările din credinţele şi conştiinţa noastră. Deşi nu s-a scris nicio poveste despre Moş Crăciun al nostru, el a fost mereu viu în viaţa şi credinţele generaţiilor care au trăit pe meleagurile româneşti. Este bine să ştim că Moş Crăciun s-a născut pe pământ românesc şi este unic în lume. 
  
În “Mitologia română” Mircea Vulcănescu spunea: “ Locul de baştină al Crăciunului este domeniul etnic românesc. În afara graniţelor etnice nu se găseşte decât la slavii din imediata apropiere: bulgari, ucraineni, cehi.. Pretutindeni cuvântul este împrumutat de la români”. Chiar aşa! Căutaţi la toate naţiile pământului şi nicăieri nu-l veţi găsi pe Moş Crăciun. Pentru că el, aici este “acasă”. 
  
Cercetătoarea Aurora Peţan spunea : “ Crăciunul românesc este unic în lume… este mai mult decât cadouri şi beculeţe colorate, este chiar mai mult decăt celebrarea Naşterii lui Iisus… este sărbătoarea Vieţii şi a Luminii, a soarelui invocat în cea mai lungă noapte a anului… pentru a căpăta puteri şi a învinge Întunericul …” Aş completa spunând că el este simbolul nădejdii româneşti, că ziua noastră va începe din nou să crească. 
  
Să-l purificăm de murdăriile Întunericului cu focul credinţei noastre şi să-l facem să strălucească tot aşa ca în credinţele strămoşilor noştri. 
  
Iar pe Moş Crăciun să-l lăsăm să facă ce-a făcut el de atâta vreme: să dăruiască!... să dăruiască!... să dăruiască!... raze de Lumină din nimbul Pruncului născut odată cu el. 
  
Să auzim din nou glasurile cristaline : “ Steaua sus răsare / ca o taină mare!..” 
  
Năstase Marin 
  
Galaţi, noiembrie, 2010 
  
Referinţă Bibliografică:
METAMORFOZELE LUI MOŞ CRĂCIUN-ultima parte / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1449, Anul IV, 19 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!