CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Miron Ioan         Publicat în: Ediţia nr. 2036 din 28 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

CE ESTE FERICIREA ¬… un pasionat negativ,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De prea multe ori am văzut fericirea rătăcindu-se şi am acceptat s-o privesc ca pe-o problemă. 
  
Căci nu e posibil să dai oamenilor fericirea ca pe-un algoritm. Cine ar fi capabil să întemeieze fericirea pe raţiune ? Să o clădească după o logică anume ? Ea există şi nu există în acelaşi timp. Ea este imperceptibilă asemenea unei grămezi de umbre fără linişte şi fără intimitate. 
  
A vorbi despre fericire atâta vreme cât omul este o fiinţă nedefinibilă mi se pare un nonsens. Conştientizarea propriei existenţe te duce la absurd. Iar absurdul şi fericirea sunt de nedespărţit. Ele nasc durere în trup şi tulburare în suflet. 
  
Iată de ce, fericiţi sunt cei ce încearcă să aibă plăceri. Ce pot face, însă, aceste vietăţi care au renunţat la raţiune, înainte ca dorinţele să le fie exprimate ? 
  
A trăi sub semnul plăcerii, înseamnă a trăi sub tutela înclinaţiei. Dar înclinaţia, chiar informulabilă greşeală de limbă fiind, este mai puternică decât datoria şi singura care conduce lumea. 
  
Şi pentru aceasta spun că raţiunea nu e decât un slujitor al spiritului, căci ea transformă înclinaţia în necesar şi dorinţa în obsesie. 
  
Acest viciu al înclinaţiei oferă celui ce-i poartă stigmatul excelenţa unei condiţii diferite; pentru că inspiră două sentimente contradictorii: dezgustul şi admiraţia. Prin decăderea sa, viciatul este inferior şi, totodată, superior celorlalţi. Nu se acceptă, se justifică faţă de sine clipă de clipă, îşi inventează argumente, sfâşiat între ruşine şi orgoliu. 
  
Deficienţele individului viciat determină gradul de supleţe şi de subtilitate al unui popor. Senzaţiile călăuzesc spiritul şi-l stimulează. Iată, fericirea ! 
  
Un pasionat negativ realizează mai bine decât oricine esenţa omului, a animalului ce a evadat din zoologie şi care devine fericit prin toate insuficienţele, imposibilităţile, limitele lui. Suprimaţi tarele şi viciile, înlăturaţi nefericirile cărnii şi nu veţi mai întâlni suflete. Căci sufletul este produsul scandalurilor lăuntrice, denumirea unor ruşini misterioase, idealizarea abjecţiei... 
  
Viciul fiind o suferinţă şi singura formă de celebritate pentru care merită să te osteneşti, viciosul separat de toţi „trebuie” să fie în mod necesar mai profund decât oamenii obişnuiţi. El începe acolo unde ceilalţi termină... 
  
Şi pentru că orice dorinţă, orice viciu înseamnă constrângere, fericirea e ca o ameninţare care apasă făcându-te să te mişti, să gândeşti, să iubeşti, să plângi, să urăşti. O simţi palpitând asemenea unei stridii aruncate pe nisip şi răzvrătită de scurgerea valurilor mării. Vrei s-o salvezi, dar obişnuinţa cu care-ţi compătimeşti destinul, te opreşte. La marginea timpului care mai crede că exerciţiul înţelepciunii în această lume rămâne imperfect. 
  
Ce sens ar avea pentru noi un eveniment care nu ne-ar zdrobi ? Viitorul ne aşteaptă ca să ne sacrifice. Spiritul nu mai înregistrează decât ruptura existenţei, iar simţurile nu mai vibrează decât la pânda răului. Iată de ce, majoritatea suntem nefericiţi!... Pentru că suntem prea raţionali... În afara câtorva exemple de melancolie copleşitoare , oamenii nu sunt decât paiaţe umplute cu globule roşii ce zămislesc istoria şi strâmbăturile ei. 
  
Când apologeţi ai nefericirii, facem din ea agentul şi substanţa devenirii, ne scăldăm în limpezimea destinului hărăzit, într-o auroră de dezastre. Dar, când crezând că am trecut dincolo, ne este frică să-i supravieţuim, existenţa se întunecă şi nu mai devine. Şi ne temem să ne trădăm Nefericirea, să ne trădăm putinţa... 
  
Fericiţi, cei obsedaţi de simţuri ! Căci, adevărata minciună aparţine raţiunii şi nu inimii ... 
  
Dr, Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale. 
  
Referinţă Bibliografică:
CE ESTE FERICIREA ¬… un pasionat negativ, / Miron Ioan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2036, Anul VI, 28 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Miron Ioan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Miron Ioan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!