CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Miron Ioan         Publicat în: Ediţia nr. 1992 din 14 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

TRIMFUL LUI EMINESCU IN ETERNITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe 15 iunie se implinesc 127ani de la moartea marelui Eminescu. 127 ani de la trecerea în veşnicie a celui socotit, pe bună dreptate, „luceafărul poeziei româneşti”. Cel mai important poet romantic din literatura română şi unul dintre ultimii mari romantici europeni, Eminescu rămâne o adevărată cunună a unei epoci strălucite pentru cultura română. În geniul său se concentrează tot ceea ce a dat mai bun poporul român. În opera sa se regăsesc din plin toate valorile, aspiraţiile, dorinţele şi visurile acestui neam. Admirat de mulţi, contestat de alţii, autor al unor opere nemuritoare, nefericit pe plan personal, figură controversată în peisajul cultural şi politic românesc, Eminescu a fost şi va rămâne un geniu al literaturii româneşti şi un simbol inegalabil al sublimului poeziei. Este o datorie sfântă să-l cinstim pe marele nostru poet şi o putem face citindu-i opera, înţelegând-o, cunoscând-o. Păstrând-o cu evlavie în locul sacru al marilor valori spirituale care compun zestrea de valori ale unui popor. 
  
Dintre miile de versuri compuse de Eminescu, am ales o strofă care ilustrează atât de bine sentimentele care au animat sufletul acestui mare om: 
  
„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, 
  
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? 
  
Braţele nervoase, arma de tărie, 
  
La trecutu-ţi mare, mare viitor! 
  
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul, 
  
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc; 
  
Căci rămâne stânca, deşi moare valul, 
  
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!” 
  
Mormântul lui Mihai Eminescu – Cimiterul Belu din Bucuresti. 
  
Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale. 
  
Referinţă Bibliografică:
TRIMFUL LUI EMINESCU IN ETERNITATE / Miron Ioan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1992, Anul VI, 14 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Miron Ioan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Miron Ioan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!