CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Mirela Stancu         Publicat în: Ediţia nr. 2089 din 19 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

CONTOPIRE - 25 - Toamnă amețitoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Frunze îngălbenite se adunau la colțurile trotuarelor. Se iscase un vânt domol, care doar le amețea de colo colo. Norii se adunau, nehotărâți, pe cerul de un albastru obsedant. Tăcuseră și vrăbiile. Doar zgomotul pașilor grăbiți pe alei mai brăzda fonic liniștea amiezii. Primele fulgere, intense, străbătură plafonul cenușiu ce înainta amenințător. Albastrul seninului cedă, fără luptă, în fața unei astfel de desfășurări de forțe. Se mai grăbi, printre crengile obosite de atâta vară, câte o pală de vânt, furioasă, culcându-le la pământ. Liniște. Primele lacrimi se prelingeau pe streșinile încinse peste zi. Ritm sacadat, dar blând. Se mai ostoi și cerul, cugetând. 
  
Mira urmărea picăturile ce se brodau pe fereastra ei, construind vise și ascultându-le cântecul. Simțea toamna ca pe o vreme de reevaluare a sinelui după relaxarea zgomotoasă a verii. Un nou început, pentru natură, pentru oameni. Școlile își redeschiseseră porțile, concediile se consumaseră pe litoral, la munte, prin străinătate. Trebuia și ea să se acomodeze cu valul de emoții pe care le trăia întreaga natură. 
  
Simțea un entuziasm neobișnuit. Cu toate că nu mai era la vârsta încercărilor, a aventurilor, a schimbărilor, ceva din interior o impulsiona să modifice rutina zilnică. Era deziluzionată de oameni, de micimea personalității celor din jurul ei. Totul se derula prea monoton, prea previzibil. Avea nevoie de ceva nou, de un țel. Drumul pe care se angaja nu avea niciun indicator. Doar setea ei de cunoaștere, de autodepășire, o ajuta să se aventureze într-o nouă provocare. Până la urmă, asta era, o provocare! Își împărtășise gândurile și familiei sale, și avea acceptul și susținerea lor, poate chiar prea înflăcărată. Așa era Florin. Așa devenise și Mona. Orice lucru nou în privința ei îi exalta și căutau să o convingă să meargă până la capăt. Se simțea apoi datoare lor să ajungă la un rezultat pozitiv, înfrângându-și pornirile pesimiste și gândirea prea rațională. 
  
Privea ploaia, asculta picăturile ei și își frângea mâinile gândindu-se la probabilitatea atât de mică de a-și realiza acest vis. Avea nevoie de multă concentrare ca să se pregătească, și ea observase că, cel puțin în ultimul timp, nu mai reușea să o obțină. Plutea, la propriu, printre colegi, printre hârtii, printre rufele de călcat... Până și mâncarea o prepara fără a mai ține cont de cantitățile din rețete. Era o atitudine instinctuală în tot ceea ce făcea. 
  
Mai era și neliniștea în legătură cu fiica sa. Era într-o altă etapă a vieții, care necesita mai multă prudență din partea lor, ca părinți, dar, totodată, și mai multă încredere pentru a o ajuta să se desprindă de cuib și să învețe tainele zborului. Se confrunta cu frica de a nu păți ceva Mona, din neatenția atribuită vârstei, din lipsa unei pregătiri preliminare în anii copilăriei în privința înșelătoarei naturi umane... 
  
Mai avea și grija răbufnirilor nervoase ale lui Florin. Îl înțelegea. Așteptase momentele de cumpănă. Nu era pregătită nici ea să accepte faptul că fiica lor a crescut și că va deveni, încet, încet, independentă. Trebuia doar multă răbdare. Iar Mirei i se părea că nu mai deține astfel de calități. Se enerva și ea destul de ușor. Observase și schimbări în răspunsul pe care i-l dădea fizic corpul său. Tahicardie necontrolată, când se aștepta mai puțin, dureri de cap la orice supărare, cât de măruntă. Își construise o armură, dar acum aceasta ceda, cu fiecare nouă zi. Obosise să mai fie puternică pentru a-i ajuta pe ceilalți. Acum avea ea nevoie de cineva care să o țină de mână și să îi spună că totul va fi bine... 
  
Ne pregătim de când ne naștem pentru a ști să ne descurcăm singuri. Ne acoperim tristețea cu zâmbete și durerea cu gesturi studiate. Ne ascundem de noi înșine, în încercarea de a deveni persoana care ne-am dori să fim, pentru a căpăta identitate. Dar, așa cum toamna amețitoare dezvelește copacii, așa ne dezbracă și anii de vise, și ne contopim în mulțime... 
  
Referinţă Bibliografică:
CONTOPIRE - 25 - Toamnă amețitoare / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2089, Anul VI, 19 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!