AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mirela Stancu         Publicat în: Ediţia nr. 1732 din 28 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Continuitate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Totul are o continuitate. Cele mai mici amănunte ale vieții apar mai târziu ca flash-uri ale unor momente importante. Observăm cu coada ochiului multe detalii și consumăm timpul lichid cu plăcerea unui cocktail, doar că realizăm aroma lui prea târziu. 
  
Fiecare senzație trăită într-o anumită circumstanță, se reîntoarce, uneori cu o intensitate stânjenitor de rebelă, la recunoașterea unui sunet, a unei persoane, sau, pur și simplu, al unui sentiment legat de o amintire. Tresărim incontrolabil și trupul ne este străbătut de curenții de energie difuzați pe un traseu bine stabilit: din piept radial spre membre. Nu mai știm dacă este o senzație plăcută sau dacă e durere. Până să ajungă la creier, primim atâtea informații antagonice, încât rămânem înmărmuriți pentru câteva secunde. Apoi se abate asupra noastră o ploaie de gânduri, toate cu semn de întrebare, și încercăm să dăm un sens trăirii epuizate. E o stare de euforie care ne încearcă atunci când realizăm sursa acestei revolte fizice. Se aliniază, atunci, simțurile cu rațiunea, clarificând brusc experiența trăită. Totul culminează cu un hohot de râs fericit, eventual un zâmbet întins pe toată fața, sau cu un nod în gât, eventual o grimasă ce se dorește a fi un zâmbet amabil. Atunci ne amintim conjunctura, memoria sufletului nu poate fi ștearsă. 
  
Filozofez pe marginea unor amintiri legate tot de perioada liceului. De ce oare mă simt înrămată în tabloul atât de riguros al unor timpuri de tristă amintire pentru mulți? Poate chemarea tinereții să fie într-o continuă luptă cu schimbările interioare pe care ni le provoacă experiențele de viață?! Am trecut de la un nivel al timidității excesive la unul de tip insolent? Probabil frica de împăcare cu faptul că trebuie să pun punct la un moment dat îmi dă curaj să recuperez firele de praf din trecut și să le dau strălucirea stelelor... 
  
Anii au devenit clipe, iar clipele s-au transformat în gânduri colorate. 
  
Ascultând muzica tinereții mele, am revăzut un gest, cu care un băiat m-a cucerit când aveam vârsta de 17 ani. Eram la petrecerea organizată de un vecin născut în aceeași zi cu mine și mă bucuram că alături de prietenii comuni veniseră și colegi de-ai lui de liceu. El era cu un an mai mare decât mine. Părinții lui ne-au permis să facem cam tot ce doream, cu toate că supravegheau petrecerea de la distanță. Băieții se îngrămădeau pe balcon, cu berea ascunsă în haine și țigările ”palmate”. Recunosc, curiozitatea mă îndemna să aflu și cum gândesc, iar conversațiile lor mă dezamăgeau pentru că aveau o notă ironică și atitudinea de superioritate a acelora cu un an mai mari ca mine mă tulbura cumplit. Eu venisem cu pofta de dans și distracție, iar ei doar pentru băutură și țigări... Mă revăd în marginea balconului, cu un zâmbet agățat de obraji, cu urechile lipite de murmurul lor, în încercarea disperată de a socializa cu petrecăreții. Am încercat să fumez și, cum era de așteptat, m-am înecat cu fumul, motiv pentru câteva minute de ironii și râsete, de coate aplicate reciproc și șușoteli de apreciere negativă. Apoi, unul dintre băieți, energizat de amestecul de băuturi pe care îl servise, m-a invitat la dans. Ochii lui străluceau, era un pic îmbujorat. Cred că avea nevoie de curaj să facă acest gest. Oricum, melodia se derula și eu o fredonam în timp ce ne legănam, uneori fără ritm, cuprinși de o stare de beatitudine. S-a apropiat ușor de urechea mea și mi-a spus numărul lui de telefon, explicându-mi metoda prin care să îl pot reține, fără a-l nota. După care, mi-a atins obrazul cu obrazul lui mirosind a lavandă și mi-a sărutat lobul urechii. Nu pot retrăi emoția, fiorii, jocul de lumini din jurul nostru, însă mi-a rămas întipărit refrenul melodiei: ”Say you, say me” – Lionel Richie. Acel băiat a fost patru ani mai târziu soțul meu, iar după încă patru ani fostul meu soț... Amintirea însă rămâne neatinsă de timp și spațiu. 
  
Ascult acum aceeași melodie repetând sau reluând același dans, într-o docilă continuitate... 
  
27.09.2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Continuitate / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1732, Anul V, 28 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!