CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  Nică și Oara
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Unchiul Nică, cioban din Poiana Sibiului, a împlinit 80 de ani. Este unul dintre cei rămași în sat și singurul frate al mamei. El duce numele de familie mai departe. Mă întrebasem ce să îi fi făcut cadou de ziua dânsului. Până la urmă am hotărât să îi trimit cartea “Departe de Țara cu Dor”, mai ales că avea un mic capitol despre Poiana Sibiului. Stătusem să mă întreb dacă așa un cadou îl poate bucura, totuși, din cauza distanței, mi-a fost greu sa mă gândesc la orice altceva... Uitasem complet de carte când mă sună mama, entuziasmată, să-mi spună că vorbise cu Oara, soția lui Nică. "Tulai, Lenuțo, îi spusese Oara, mândră carte ne-a trimis Milena. A citit-o și Nică. Citea și plângea. De ce plângea? Păi, la amintirea mamei-mari, cum era dânsa îmbrăcată de sărbătoare în costum românesc. Am citit si eu cartea și am plâns de numa..."  
 
M-am întrebat de multe ori de ce citesc ei oare această carte? Doar sunt atâtea cărți pe lume, de ce să o citească pe aceasta? Sunt atâtea care le sunt relevante chiar lor, poienarilor, printre care “Plecarea Vlașinilor”, după care s-a făcut și o ecranizare... Nică, rămas tot pe Vlașin, n-are de gând să plece. Continuă să ridice acolo, casă lăngă casă. Mai jos de unde stătea mama-mare fusese construită demult casa lui, a singurului băiat, dintr-o familie cu multe fete... Mai sus de casa mamei mari, era casa băiatului lui Nică și și mai sus a nepotului lui Nică. Zid în zid, casele stau ca suratele la joc, la toartă, parcă... De la înălțimea pantei Vlașinului, cei ce ies la poartă au o vedere de jur împrejur... văd până spre centrul satului, la Vadu, dar și în depărtare, spre delnițe. Tot de acolo se văd brazii Ghilghiului...  
 
Mama mă sunase să-mi spună despre această conversație, avută acum prin mijloace moderne...Discuțiile pe skype cu surorile de la Sibiu sunt balsam de suflet pentru dânsa. Ecranul calculatorului are in permanență imaginea podișului Transilvaniei, la picioarele munților în care a copilărit. Este imaginea văzută din cimitirul din Deal al Poienii. O imagine pe care și eu o port în memorie; am amintirea unui cal scuturându-și coama pe coasta aceea, de unde se vede podișul Transilvaniei în lumina apusului de soare...  
 
Mama respiră și trăiește cu speranța unei convorbiri cu surorile ei de la Poiana. Pentru dânsa nimic nu e mai important decăt ce spune sau crede lumea de acolo. Uneori trebuie să asculți cu urechea la pământ să afli ce se mai spune, cine ce mai face. Deși gura lumii e slobodă, orice vorbă se ia în serios și se monitorizează cu atenție, așa că orice veste de la Poiana este de luat în seamă. În plus, părerea soției singurului frate este primită cu toată atenția. Mama n-a acordat prea multă atenție altor cuvinte critice ca urmare a apariției cărții... Ei, criticii, n-au decât să scrie ce-or vrea, mamei nici că-i pasă. Pentru dânsa validarea ultimă, supremă, este impresia pe care o lasă cartea acasă, la Poiana, iar acum simte că își poate umfla pieptul ca un cozonac. Pentru dânsa aceasta fusese proba de foc și cea mai importantă. Este astfel bucuroasă să afle despre carte că a fost bine primită exact acolo unde contează!  
 
Ultima fotografie a lui Oara și Nică îi arată pe ei amândoi la fel cum erau ei acum 10 ani, sau 20, sau 30, sau 40, sau mai mult. Tot zâmbitori, tot faini. Așa cum îi știu de totdeauna. Deși lumea întreagă se schimbă în jurul lor, ei continuă să fie ce au fost de mii de ani încoace.  
 
"Tu, Lenuțo, spune Oara, ce mai suntem și noi..." Oare ce suntem? Ființe trecătoare?... Deși am părea că suntem doar frunze în vânt, Nică și Oara ne demonstrează contrariul, ba chiar ne învață unde ne sunt rădăcinile. Înfipte adânc în Vlașinul de unde nu se pleacă, indiferent ce vânt ne poartă și pe unde...  
 
Referinţă Bibliografică:
Nică și Oara / Milena Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2071, Anul VI, 01 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Milena Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Milena Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!