CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Milena Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 1949 din 02 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Milena MUNTEANU - CÂNT DIVIN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Corul bizantin din Toronto s-a ţinut de cuvânt, revenind în ziua de Sfântul Gheorghe în faţa unei audienţe largi, aşa cum a promis s-o facă, să susţină încă unul din concertele tematice în funcţie de perioada liturgică a anului. După primele concerte ţinute în preajma Crăciunului, de data aceasta au fost prezentate cântări din Marele Post Pascal. Vorbim de un timp al pocăinţei, al mărturisirii, al împărtăşirii şi al rugăciunii. Al transformării interioare care ne aduce mai aproape de Dumnezeu.  
 
Spectacolul a început cu un mini concert în care sunetul de toacă, produs la patru ciocănele ne-a amintit sfinţenia şi magia locurilor mănăstireşti de acasă. A urmat un răsfăţ al simţurilor, un concert vocal sincronizat la perfecţie. Pentru mine corurile bărbăteşti sunt fascinante, iar când vocile interpretează muzică bizantină, îmbinările vocale crează o ţesătură complexă, uneori neaşteptată, dar care bucură întotdeauna sufletul. Armonizarea impecabilă a vocilor crează efecte sonore de o textură extrem de refinată şi bogată. Am fost surprinsă să observ că şi atunci când vocile se individualizează, ele sunt foarte diverse, fiecare au timbre şi texturi distinctive. Îmbinările lor după tiparul bizantin, în care este împletit şi textul rugăciunii îl face pe credincios să urce trepte duhovniceşti care îl aduc tot mai aproape de Creator.  
 
În finalul concertului clopotele îşi adaugă farmecul peste psaltichie, peste melodiile interpretate vocal. Concertul se încheie aşa cum a şi început, în sunet de toacă, parcă într-un ritm mai intens şi mai susţinut ca la început, ceea ce ridică sala în picioare. Remarc însă cum corul îşi umflă iar piepturile, trăgând aer în plămâni şi numai îi aud intonând ”Cu noi este Dumnezeu!", cu ajutorul celor din sală, ce murmură şi ei, la unison.  
 
Un cuvânt la sfârşitul concertului ne aduce aminte că în această seară ni s-au prezentat piese rare de muzichie compuse de compozitori monahali români, la care s-a adăugat forţa rugăciunii. Seara devine astfel completă şi din punct de vedere duhovnicesc, dar şi cultural, mai ales că simţurile ne-au fost desfătate. În sală erau prezente şi piese de artă plastică. Doamna Emilia Beraru a prezentat o colecţie de icoane bizantine pe panouri de lemn, în tempera cu ou şi foiţa de aur, icoane pe sticlă si pe pânză, în acrilic, dar şi pictură în acrilic ce imortalizează peisagistica satului românesc şi canadian. Doamna Andreea Cojocaru a expus iconografie în tehnica metaloplastiei pe folie de cupru care are un aspect de basorelief, dar şi alte obiecte artizanale produse manual, inspirate de folclorul nostru.  
 
În mod secret, eu am sperat să fi avut şi un moment recitativ aşa cum am avut parte în concertele trecute, pe care l-am apreciat în mod deosebit. Părintele Ştefan Morariu a făcut o promisiune şi anume că ne va mai răsfăţa cu inspiratele sale recitări în concertele ce vor veni, căci Corul bizantin doreşte să continue această serie de concerte. Următorul concert va avea loc probabil în toamnă, între Sfânta Paraschiva şi Sfântul Dimitrie. Îl aşteptăm cu drag. Ne bucurăm de serile duhovniceşti şi culturale de ţinută care ne sunt oferite de către Corul bizantin din Toronto, ce ne aduc aminte semnificaţia sărbătorilor religioase. Ba mai mult, care ne învaţă nu numai cum să ne apropiem de Divinitate, dar şi că ea ne este aproape: "Cu noi este Dumnezeu". Credinciosul pleacă astfel reconfortat dar şi sprijinit în credinţă, chiar dacă venise sau se simţise singur înainte. În timpul concertului, prin intermediul muzicii bizantine, el făcuse un pas în direcţia Dumnezeirii.  
 
Milena MUNTEANU  
Toronto, Canada  
27 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Milena MUNTEANU - CÂNT DIVIN / Milena Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1949, Anul VI, 02 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Milena Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Milena Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!