CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Milena Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 1908 din 22 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Milena MUNTEANU - NICOLAE STAN PETRUŢIU - ESENŢĂ DE SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În cartea mea „Departe de ţara cu dor” am amintit despre consăteanul săliştean Nicolae Stan Petruţiu, a cărui carte „Amintiri din satul cu dor”, mă impresionase într-atât încât să influenţeze titlul cărţii mele. Scrisesem atunci: „În cartea sălişteanului nonagenar Nicolae Stan Petruţiu, «Amintiri din satul cu dor», am găsit următoarele pasaje: «Ştiu că sunt muritor... şi voi merge la Dreapta Judecată împreună cu neamul meu, faţă de care am îndatoriri de împlinit, lupte de purtat, munci prin care să străbat, suferinţe de îndurat, cântece de cântat şi uneori lacrimi de vărsat»; «...scriu cu reculegere, cu evlavie, cu respect pentru acest trecut pe care, dacă nu l cinstim, nu vom avea nici viitor»”.  
 
Cartea domnului Petruţiu e responsabilă, scrisă cu îngrijorarea că „veşnicia a plecat odată cu băştinaşii, când aceştia nu s-au mai purtat cum le era portul şi n-au mai vorbit cum le era vorba”. „Aflându se şi ei în calea răutăţilor, s-au risipit în cele patru zări. De multe ori stau să mă gândesc ce i-o fi făcut să-şi părăsească vetrele, să-şi ia lumea în cap”.  
 
Autorul a simţit că trebuie să documenteze obiceiurile Mărginimii, ciclurile vieţii, ce merg din leagăn în mormânt, precum şi ritualurile ancestrale asociate cu ele. Cartea, ce face o radiografie sufletească a românului, e mai puţin despre amintirile autorului şi mai mult despre memoria colectivă, a obştei, despre ce suntem şi ce reprezentăm împreună. Ea are rădăcini în tradiţie, cu înţelesuri ce vin din negura timpului.  
 
Mărginimea Sibiului e o lume aparte, păstrată în autenticul ei, independent de vremi. E o lume ce nu s-a lăsat cucerită, ea nu şi-a pierdut capul nici sub comunişti. Ce simţ al direcţiei au avut ei, mărginenii! Ei au ştiut să rămână spirite libere, neîngenuncheate, oameni ce nu se pleacă şi nici nu se gudură. Ce bine le zic din fluieră şi ce învârtite şi haţegane ştiu ei juca! Şi ce mândri sunt în costumul săliştenesc! Frumuseţea lor stă în forţa tradiţiei şi-n continuitatea ei. Ce mare păcat ar fi să o pierdem!  
 
Cartea despre satul cu dor e ca o cuminecătură, de o onestitate frumoasă, matură. O carte ce-ţi ajunge la suflet. Este un document despre Sălişte. Amintiri din satul cu dor e o carte pe care orice român ar trebui să o poarte în minte şi inimă, să ne amintească ce am fost, ce suntem şi ce am putea deveni. O recomand din inimă oricui e de limbă şi simţire românească... şi nu numai!  
 
***  
 
Îi trimisesem domnului Petruţiu un exemplar al cărţii mele, ce conţinea şi acest extras. Lansarea avusese loc la librăria Humanitas din Sibiu, unde l-am şi pomenit, şi de atunci s-a născut o corespondenţă splendidă între noi. Stilul epistolar al dlui Petruţiu este absolut remarcabil. Scrie frumos de mână, dar mai ales din suflet. Pe mine mă cheamă Draga Babului, sau Soriţă, în stil pur săliştenesc. Deşi are 95 de ani, este avid de participări şi noi începuturi, ba chiar îmi propune „să învăţăm unul de la altul”. Eu ştiu sigur că am ce învăţa, mai ales că dânsul este o memorie vie a tradiţiilor Mărginimii. În 2015 a scos o carte „Transhumanţa”, extrem de importantă pentru ciobanii din zonă, un mod de viaţă din ce în ce mai greu de continuat, de perpetuat.  
 
Dl. Petruţiu scrie cu febrilitate, ştiind că timpul nu-i este cel mai bun aliat. Planurile sale scriitoriceşti mă umplu de admiraţie. Recent m-a întrebat despre bunicul săliştean, plecat din ţară înaintea primului război mondial, în America, unde a stat mai mult de 10 ani. De ce a întrebat? Pentru că plănuieşte să scrie o carte intitulată „Din bătrâni”, înainte ca ei să plece toţi, cu adevărurile lor cu tot. Ba chiar am văzut un îndemn adresat altui nonagenar, şi el o mină de informaţie locală, să pună mâna pe condei: „Tu Ioane, ai un mare păcat! Cunoşti ca nimeni altul oameni, fapte, întâmplări din Mărginime şi nu te-ai învretnicit să le scrii şi să le laşi posterităţii, că e păcat să uităm de vredniciile din trecut, iar pe strămoşi să îi nedreptăţească indiferenţa, căci prea au fost oameni înţelepti, chibzuiţi, şi păstrători ai credinţei şi ai datinilor”. Asta îmi aduce aminte de poeziile dânsului:  
 
SUB…  
 
Sub razele lunii  
Stau treaz şi mă visez  
Sol al înţelepciunii  
Şi-apărătorul unui crez  
 
Sub a soarelui arşiţă  
Muncesc  
Şi mă cred o mlădiţă  
Ce din iubire rodesc  
 
Sub a stelelor sclipire  
Dorm, mă odihnesc,  
Uitând că-s o răzvrătire  
A lutului pământesc  
 
Bulgării pământului  
Cântă-un recviem  
Sub crucea mormântului  
Uitarea-i blestem.  
 
*  
 
PĂCAT DUPĂ PĂCAT  
 
În ziua-n care n-am cântat,  
Nici rugăciuni nu am mai spus!  
Deci am făcut dublu păcat.  
Uitând ce-i jos, hulind ce-i sus.  
 
În seara când m-am îmbătat  
N-am fost în stare-a mai gândi  
Şi iar am căzut în păcat:  
Mândria, lenea, mă pândi.  
 
În noaptea când n-am mai visat,  
În gânduri vicii mi-au venit  
Şi de păcat n-am mai scăpat,  
Viciile s-au înmulţit.  
 
În viaţă când n-am mai iubit  
Păcatul a ajuns durere  
Căci dragostea mi-am pângărit  
Pentru o clipă de plăcere.  
 
Când ţara nu mi-am apărat  
Şi neamul mi-am dispreţuit  
N-am mai ştiut nici ce-i păcat  
Şi sufleteşte am murit.  
----------------------------------------  
Milena MUNTEANU  
Toronto, Canada  
23 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Milena MUNTEANU - NICOLAE STAN PETRUŢIU - ESENŢĂ DE SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ / Milena Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1908, Anul VI, 22 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Milena Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Milena Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!