AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 1907 din 21 martie 2016        Toate Articolele Autorului

WORLD POETRY DAY.Manifestări de ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„POEZIA este Lacrima de Sărbătoare când Sufletul se întâlneşte cu DUMNEZEU… ” (by MARIN MIHAI, Spania)

***  
PLOIEŞTI.Casa de Cultură„I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti organizează luni, 21 martie 2016, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, programul cultural „Caravana Poeziei”. La eveniment vor participa elevi ploieşteni şi membri ai trupei de teatru liceal şi studenţesc „Atitudini”, coordonaţi de profesor Iulia Dragomir, redactor al revistei „Atitudini” şi colaborator al Casei de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti.  
 
Elevii vor recita poeme la busturile scriitorilor I.L. Caragiale, Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu, iar membrii cenaclului „Atitudini” vor lectură din creaţiile proprii. Tinerii vor împărţi trecătorilor flori, exemplare ale revistei „Atitudini” şi cărţi. Fiecare participant va purta câte un carton inscripţionat cu un fragment al poeziei „Poem” de Nichita Stănescu.  
 
Potrivit ph-online.ro, Programul „Caravana Poeziei” va continua în perioada 27 – 31 martie 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, locul desfăşurării fiind Parcul „Nichita Stănescu” din centrul Municipiului Ploieşti.  
 
PIATRA NEAMŢ.Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ invită publicul nemţean luni, 21 martie, la un dialog poetic susţinut în faţa statuii lui Mihai Eminescu din faţa instituţiei. Într-o atmosfera vegheată de prezenţa simbolică a poetului nepereche, iubitorii de poezie vor avea şansa de a se reîntâlni cu poezia, prin intermediul unor mici ravaşe cu versuri pe care, dacă se simt „inspiraţi“, le pot citi, ca omagiu, „la statuie“, informează ziarulceahlaul.ro  
 
„Considerăm binevenită iniţiativa UNESCO de a institui o zi mondială, specială, dedicată poeziei. Poezia este posibilitatea pe care a dat-o divinitatea omului să iţi vadă sufletul. Din păcate, omul de azi pare prea puţin interesat să işi vadă sufletul, sunt o mulţime de alte lucruri care par să îi capteze atenţia. Asistăm la o dezumanizare accelerată când omul nu mai trăieşte, ci este trăit. Indiferent însă de atitudinea individuală, omul trăieşte de fapt poezie, continuu, în fiecare zi, în fiecare clipă. Când iubeşte, când caută, când dispera, când speră. De Ziua Mondială a Poeziei, deschideţi o carte de poezie, oferiţi-va întâlniri memorabile cu Eminescu, cu Rilke, cu Esenin, cu Bacovia, cu Blaga, cu Tagore, cu Villon… Luni, la statuia lui Eminescu din faţa Bibliotecii, vom depăşi toate chestiunile cotidiene pentru a vorbi un limbaj unic, cel al poeziei. Îi invităm pe poeţii din Neamţ la statuia lui Eminescu, pentru un dialog poetic cu publicul din Piatră Neamţ“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii.  
 
CRAIOVA.Ziua Mondială a Poeziei va fi marcată la Craiova, la Teatrul Naţional Marin Sorescu. Luni, 21 martie, la sala “Ia te uită!” a teatrului, poeţi craioveni se vor reuni într-o sesiune de lectură, urmată de o dezbatare privind soarta unor scriitori aflaţi în detenţie în ţarile lor.  
 
Vor fi evocate acţiunile represive ale unor state împotriva unor scriitori, deţinuţi de conştiinţa, ca Ashraf Fayyadh, poet palestinian, condamnat în Arabia Saudită, iniţial la moarte, ulterior la detenţie şi la pedepse „unusual and cruel” (800 de beţe pe spinare, ceea ce poate aduce moartea).  
 
Participă la eveniment poeţii: Ionel Ciupureanu, Nicolae Coande, Horia Dulvac, Toma Grigorie, Ioan Lascu, Liliana Hinoveanu, Ion Maria, Petrişor Militaru, Ion Munteanu, Gabriel Nedelea, Lorena Stuparu. Intrarea publicului este liberă,a anunţat radiocraiova.ro.  
 
SUCEAVA.Luni, 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, împreună cu PEN Romȃnia, organizează o acţiune de susţinere şi de prezentare a mai multor poeţi care sunt privaţi de libertate,cenzuraţi şi supuşi suferinţei în diverse părţi ale lumii: Ashraf Fayadh, Mahvash Sabet, Liu Xia, Amanuel Asrat, Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami, Fatima Naoot, Aron Atabek. Monitorulsv.ro. anunţă că intalnirea va avea loc în Amfiteatrul ”Dimitrie Leonida” al Universităţii, din corpul D, etajul 2, la orele 12.00, unde Mariana Boca şi Mircea A. Diaconu, alături de alţi invitaţi, vor răspunde întrebării: „Mai pot fi astăzi încarceraţi şi condamnaţi la moarte Poeţii?”. Se vor citi texte din cărţile poeţilor evocaţi. Acţiunea se va desfăşura simultan cu numeroase alte evenimente similare din Romȃnia şi din toate ţările unde este prezenta PEN Internaţional.  
 
VIENA.Irina Wolf şi Dan Mircea Cipariu vor citi poezii în limba română în cadrul evenimentului organizat de Ziua Internaţională a Poeziei la Institutul Cervantes din Viena (Schwarzenbergplatz 2, 1010). Manifestarea are loc în data de 21 martie, de la ora 18.30, iar programul cuprinde poeme de Ana Blandiana, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Tristan Tzara şi Dan Mircea Cipariu, precizeaza rador.ro.Ziua Internţaională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în dată de 21 martie, drept o recunoaştere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.  
 
LUGOJ.Luni, 21 martie 2016, la Cinematograful „Bela Lugosi”, se va desfăşura „Ziua Mondială a Poeziei”, eveniment aflat în Calendarul UNESCO din 1999.Manifestarea, organizată de Fundaţia Culturală „Orient Latin” Timişoara, Consiliul Municipal Lugoj, Casă de Cultură a Municipiului Lugoj şi Cenaclul „Anotimpuri”, a ajuns la cea de a XI-a ediţie.Sunt invitaţi scriitori din Lugoj, Timişoara, Arad, Bocşa, Anina, Oraviţa, Reşiţa, Bozovici, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Făget şi Haţeg,a anunţat ziarulactualitatea.ro  
 
CHIŞINĂU.Pentru al doilea an consecutiv, poezia devine pentru o zi moneda de schimb. Julius Meinl va invită şi în acest an, pe 21 martie, să va alăturaţi campaniei-manifest „Plateşte cu poezie”, eveniment ce va avea loc în 21 de locaţii-partenere din Chişinău,informează diez.md.  
 
Campania „Plăteşte cu Poezie” a început în România în dată de 25 octombrie 2013, când consumatorii din toată ţară au plătit cu poezie în 80 de locaţii Julius Meinl şi au strâns în total 6.300 de poezii. În 2014, de Ziua Internaţională a Poeziei, s-au scris nici mai mult, nici mai puţin de 15.365 poezii în cele 150 de cafenele Julius Meinl ,participante din două ţări – România şi Croaţia. Anul 2015 a însemnat lansarea globală a campaniei în peste 1.100 de locaţii partenere Julius Meinl, în 27 de ţări, pe patru continente, fiind scrise peste 100.000 de poezii. Tot în 2015, pentru prima dată locuitorii şi oaspeţii ţării noastre au fost invitaţi să-şi plătească cafeaua cu o poezie în 15 locaţii participante, fiind adunate 1.462 de poezii.  
 
În 2016, consumatorii din 34 de ţări vor avea parte de experienţă de a primi cafea şi ceai în schimbul unor versuri, chiar de Ziua Internaţională a Poeziei.  
 
În 2016, evenimentul îl va avea pe Robert Montgomery în calitate de ambasador global. Aceasta face poezia relevantă în viața cotidiană. Folosind media, lucrările lui apar ca neașteptate panouri uriașe, sculpturi și poezii de foc.  
 
Grupaj de știri realizat de M.M  
****  
REPLICI de M.EMINESCU /Muzica: Ilie Stepan :  
 
 
COMENTARII :
Mihaela Muraru - Mândrea : Felicitări pentru tot ce faceți!...fără poezie sufletele noastre nu ar avea: o cale...  
----  
Multumesc mult,stimata doamna Mihaela Muraru-Mândrea !  
(nu am pagina de Facebook ;) )  
Cu pretuire,  
MM -España  
  
MIHAELA MURARU - MÂNDREA este jurist,se ocupa de legislaţia europeană în Parlament.  
Asa cum declara pe pagina sa de Facebook,este adepta umanismului spiritualizat.  
Are trei fii, două nurori, un nepot şi două nepoțele.  
Iubeste creaţia şi viaţa, România, poporul român şi familia sa...  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
WORLD POETRY DAY.Manifestări de ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI / Mihai Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1907, Anul VI, 21 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!