CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 1894 din 08 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Marin MIHAI : Constantin Brâncuși, omagiat la Madrid, in cadrul celebrării Lunii Francofoniei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează un eveniment inedit dedicat personalității lui Constantin Brâncuși pornind de la imagini de arhivă filmate de sculptor însuși .  
 
Potrivit unu comunicat de presă al ICR Madrid, în data de 10 martie, în sala de teatru a Institutului Francez din Madrid ( str.Marqués de la Ensenada nr. 10), de la ora 20.00, vor fi proiectate imagini inedite filmate de Brâncuși în perioada 1922-1939, iar Philippe-Alain Michaud, conservator la Muzeul de Artă Modernă din Paris, Centrul Georges Pompidou, va susține o conferință despre Brâncuși sculptor și fotograf și modul în care, pornind de la fotogramele donate de sculptor statului francez, a fost reconstituit acest film.  
 
Spectatorii vor putea viziona imagini cu artistul lucrând în studioul său parizian, întâlnindu-se cu prieteni precum Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner sau observând, prin intermediul camerei de filmat, interacțiunea dintre sculpturile sale și lumină ori arta dansului. De asemenea, în 1938, Brâncuși a filmat, cu camera de 35 mm pe care i-o oferise Man Ray, instalarea sculpturilor din ansamblul monumental de la Târgu Jiu: Coloana fără sfârșit, Masa tăcerii, Poarta sărutului. Proiecția va fi însoțită de muzică de jazz selectată de Philippe-Alain Michaud.  
 
Philippe-Alain Michaud este istoric de artă și cercetător, șeful colecției de filme de artă a Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris. Cercetările sale se axează îndeosebi pe legăturile dintre arta plastică și cinema. A curatoriat diverse expoziții, printre care amintim și expoziția „Brâncuși. Images sans finˮ, de la Centrul Pompidou din 2011, ocazie cu care a realizat și un montaj intitulat Brancusi filme (1922-1939). Dintre studiile publicate de Michaud amintim: Aby Warburg et l’image en mouvement (Paris, 1998 / New York, 2002); Le peuple des images (Paris, 2002); Sketches. Histoire de l’art, cinéma (Paris, 2006).  
 
Contantin Brâncuși (1876, Hobița – 1957, Paris). După finalizarea studiilor la Școala de arte și meserii din Craiova, urmează cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. În 1904 ajunge la Paris și lucrează în atelierul sculptorului Auguste Rodin, colaborând între 1910-1911 cu Amadeo Modigliani. În 1912 își prezintă lucrările la Salonul artiștilor independenți din Paris, iar din 1913 începe să expună în New York, Chicago și Boston. În 1955, Muzeul Guggenheim din New York a organizat o retrospectivă a operelor sale. Pe perioada șederii în Paris, sculptorul a legat prietenii cu importante peronalități culturale, printre care Erik Satie, Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Guillaume Appolinaire ori Emil Cioran. Creația sa, ce totalizează 215 sculpturi și aproximativ 1200 de fotografii, a evoluat către un stil geometric, eliminând toate detaliile, sculpturile rezultate fiind aproape abstracte. Sculptorul a lucrat în marmură, bronz, calcar și lemn. Lucrarea sa Danaide (1913) s-a vândut la casa de licitații Christie´s din New York pentru suma de 18 milioane de dolari, iar Pasărea în văzduh (1922) pentru o sumă de 27 de milioane de dolari. Printre sculpturile cele mai cunoscute ale artistului menționăm: Măiastra, Pasărea în văzduh, Domnișoara Pogany, Rugăciune, Sărutul, Principesa X, Începutul lumii, Peștele, precum și ansamblul monumental de la Târgu Jiu.  
 
Proiectul este organizat în colaborare cu Institutul Francez din Madrid în cadrul Lunii Francofoniei și pentru a aniversa 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.  
 
Intrarea este liberă până la ocuparea locurilor disponibile, traducere simultană în limba spaniolă.  
 
by Marin MIHAI,Spania  
Pictura : ´´Constantin Brancusi´´-de Alexandru Darida (SUA)  
 
 
*****LA MULTI ANI,DE 8 MARTIE !  
MULTUMESC ,IUBITA MAMA! -VERSURI : CORNELIU VADIM TUDOR, MUZICA: MARIAN NISTOR, VOCE : MARIA CRISTINA CRACIUN :  
 
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marin MIHAI : Constantin Brâncuși, omagiat la Madrid, in cadrul celebrării Lunii Francofoniei / Mihai Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1894, Anul VI, 08 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!