CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 2025 din 17 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

ARMĂSARUL CEZAR ŞI LUCERNA LUI BORDEIANU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARMĂSARUL CEZAR ŞI LUCERNA LUI BORDEIANU 
  
În chiar centrul comunei Valea Călugărească se afla sediul brigăzii lui nea Ion Bârcă. Aici era şi sediul unei secţii a Vinalcoolului din Ploieşti. Curtea destul de mare fusese reşedinţa unui destul de mare proprietar de vii pe nume Bărbulescu. Cine a fost acesta noi nu prea ştiam! Cu cei de la Vinalcool ne cunoşteam destul de bine, asta fiindcă ne întâlneam prin curtea brigăzii. Aici era un chioşc din acela unde dumineca veneau ceva muzicanţi care cântau tinerilor pentru joc. Curtea era pavată cu pietre de râu dar avea şi porţiuni cu iarbă. Avea mai multe bazine pentru strângerea apei de ploaie care era dirijată prin burlanele de pe acoperişuri, căci în zonă era criză de apă. Apa pentru bucătărie era adusă cu sacaua, un butoi de câteva sute de litri ataşat unei şarete trase de un cal. 
  
Am făcut această introducere pentru a prezenta un preambul la ceea ce voi povesti în continuare. 
  
Lucram de ceva vreme la brigada lui nea Ion BÂRCĂ şi eram folosit acolo unde era nevoie. Vara după terminarea campaniei viticole cei douăzeci de cai ai brigăzii erau duşi la păşune pe un teren situat între grădini particulare dar şi a staţiunii de experimentări viticole Valea Călugărească. Ziua nu prea avem probleme cu supravegherea cabalinelor şi totuşi acestea erau atrase de micile porţiuni din gradini semănate cu trifoi sau lucernă. Atracţia cea mare era o porţiune cu lucernă alături de via nelipsită a proprietarului care nu era nimeni altul decât un vinificator care lucra la secţia Vinalcool din curtea brigăzii, nea Gheorghe BORDEIANU. Pe când noi credeam că totul este în regulă şi e linişte şi pace a dispărut armăsarul Cezar un fel de conducător al micii noastre herghelii. Până să ne dăm seama de situaţie ne trezim faţă în faţă cu nea Gheorghe care ne anunţă scurt că îl are prizonier pe nimeni altul decât pe armăsarul Cezar. Paznicul micii herghelii era nea Costică, fost jandarm cuo figură impunătoare care îl domina pe numitul Gheorghe BORDEIANU. Dar asta numai fizic. Faptul era că armăsarul nostru era prizonierul proprietarului. Acesta era prins şi legat de un persic plantat tocmai în mijlocul porţiunii cu lucernă şi noi trebuia să-l recuperăm pentru a putea raporta la brigadă că aveam toţii caii. Nea Gheorghe BORDEIANU a dat să plece spre brigadă şi să raporteze captura sa. Tocmai când discuţiile între nea Costică şi proprietarul lucernei erau în desfăşurare ne trezim cu armăsarul Cezar printre ceilalţi cai ai micii noastre herghelii. Armăsarul Cezar târa după el tulpina piersicului de care era legat cu ceva sârmă. Acesta arunca din piciorul de care era legat piersicul în toate părţile pentru a scăpa de curioasa legătură. După mai multe încercări armăsarul şi-a desprins capcana şi a rămas liber. Acum nu mai aveam de ce să ne temem. Dar nea Gheorghe BORDEIANU nu s-a lăsat convins şi imediat şi-a recuperat piersicul cu pricina şi a pornit cu el spre brigadă pentru a ne raporta la brigadierul Ion BÂRCĂ. Caii păşunau în continuare ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nea Costică paznicul micii herghelii îl urma în deaproape pe Gheorghe BORDEIANU, dar acesta fiind mult mai sprinten avea un avans bunicel şi astfel a ajuns la brigadă înaintea paznicului. După ceva vreme a apărut şi nea Costică. Brigadierul Ion BÂRCĂ îl aştepta cu veşnica lui ţigară mărăşeşti prinsă în ţigaretul de cireş. Nu pot să vă explic totul ce a urmat fiindcă brigadierul era foc de supărat pe paznic. După îndelungi negocieri l-a lămurit pe vinificator, căci îl va pedepsi pe paznicul micii herghelii. A fost o întâmplare care mi-a rămas în memorie. 
  
Referinţă Bibliografică:
ARMĂSARUL CEZAR ŞI LUCERNA LUI BORDEIANU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2025, Anul VI, 17 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!