CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1863 din 06 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

POETUL MIHAI LEONTE A ÎMPLINIT 75 ANI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL MIHAI LEONTE A ÎMPLINIT 75 ANI 
  
„Chiar ajuns la vârsta de 75 ani, nu renunţ la scris şi la tipărit” 
  
Născut la data de 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Buneşti, Mihai Leonte este autorul unei creaţii literare pe care a realizat-o de-a lungul mai multor decenii. 
  
Destinul lui Mihai Leonte împleteşte viaţa de familie, cea de miner în subteran şi cea de poet şi prozator, fiind crescut în cultul lui Sadoveanu, al lui Lovinescu şi Anton Holban, al lui Labiş şi al atâtor alţii, scriitori, artişti şi oameni de ştiinţă din zona Fălticeni. 
  
Deşi nu pretinde că este un nume în literatura română, considerându-se doar un simplu mânuitor de condei, în scrierile sale, numeroase şi diverse, Mihai Leonte a căutat să surprindă aspectele din viaţa familiei, a locului unde s-a născut, a oraşului Moldova Nouă, care l-a adoptat, şi din minerit, fiindcă a lucrat în subteran peste 30 ani. 
  
Rămas fără cel mai important sprijin moral, mama sa murind când avea 2 ani, perioada în care a urmat cele 4 clase elementare a fost cea mai grea, mai ales că tatăl vroia să rămână în sat, să cultive pământul. După clasa a IV-a, abia la un an şi după intervenţia învăţătorului Casandra Agape a urmat ciclul doi. În 1957 a ajuns la Zlatna, pentru a urma cursurile Şcolii Profesionale de Mineri. 
  
„Am plecat din Bucovina încă din 1955, datorită unor lipsuri provocate de părinţii mei, care nu-mi asigurau strictul necesar pentru un trăi decent. Da, la Şcoala Profesională de Mineri din Zlatna am ajuns după un periplu prin Ploieşti şi Valea Călugărească. Iniţial voiam să ajung la unchiul meu din Turda, însă am întâlnit un grup de elevi ai şcolii profesionale din Zlatna, care m-au lămurit să merg cu ei şi, astfel, am ajuns elevul Şcolii Profesionale de Mineri din Zlatna, pe care am absolvit-o în anul 1961. După absolvirea acestei şcoli am profesat meseria de miner şi de maistru miner în subteran până am ieşit la pensie, în 1990. Cu certitudine că acesta mi-a fost destinul!” ne-a spus Mihai Leonte. 
  
Epigramele, primul pas spre literatură 
  
A citit mult încă din şcoala elementară, iar în timpul şcolii profesionale de mineri a fost remarcat de profesorul de limba română, prin epigramele pe care le scria pentru colegi. În cei 30 de ani petrecuţi în subteran şi-a fructificat talentul în manifestările organizate la cluburile minerilor, casa de cultură, reviste literare, ziare locale. 
  
„Odată ajuns la şcoala profesională aveam mult mai mult timp liber şi am început să-l folosesc din plin. Profesorul nostru de limba română, Marin Iacob, a auzit că am diverse încercări literare şi m-a cooptat să realizez textele brigăzii artistice ale şcolii. Dumnealui îmi dădea tema pe care trebuia să scriu textul şi melodia care trebuia să însoţească acel text, iar eu scriam versurile. Pentru mine era un exerciţiu benefic. Până atunci le făceam colegilor diverse epigrame şi acrostihuri. Astfel că scrisul meu a început să fie axat pe anumite teme. După terminarea şcolii profesionale am avut o perioadă scurtă de stagnare. 
  
Ajungând însă la Baia de Arieş şi intrând la liceul seral, am început să frecventez Cenaclul Literar «Pavel Dan» din Turda, unde mergeam odată pe săptămână. De la acest cenaclu am debutat în 4 iunie 1963 în ziarul raional «Turda Nouă» cu poezia «Artist în minerit». Frecventarea cenaclului şi studiile liceale mi-au ordonat desigur linia creaţiei mele înspre bine” consideră Mihai Leonte. 
  
http://www.crainou.ro/2016/01/14/chiar-ajuns-la-varsta-de-75-ani-nu-renunt-la-scris-si-la-tiparit/ 
  
Referinţă Bibliografică:
POETUL MIHAI LEONTE A ÎMPLINIT 75 ANI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1863, Anul VI, 06 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!