CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1859 din 02 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

BRIGADIERUL TULEU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BRIGADIERUL TULEU 
  
Se spune că cei care conduceau destinele CAP-urilor erau aleşi dintre cei mai neştiutori, pentru ca să execute cu sfinţenie comenzile primite. Nu se poate spune acelaşi lucru despre brigadierul Tuleu. Primise acest nume de la o ţărancă mai şodoasă care îl poreclise astfel, şi aşa i-a rămas numele, pe care îl ştiau şi şefii de la judeţ. Numele dat de colectivista respectivă era potrivit, căci la orişice vorbă brigadierul se adresa colectiviştilor cu; să nu rămână nici un tuleu, la orişice lucrare care se executa în câmp. 
  
Dintre cele mai năstruşnice întâmplări ale brigadierului Tuleu era cea prin care fugindu-i un cal de la plugul său când încă nu se înfiinţase colectivul, a înhămat un bou în locul calului fugit! 
  
Asta a fost un mare avantaj, în momentul când s-a înfiinţat CAP-ul a fost numit brigadier. Nimeni nu l-a întrebat dacă are cunoştinţe agronomice sau câte clase are! A fost numit aşa cum au fost numiţi toţi cei care urmau să conducă respectiva unitate agricolă, de la preşedinte la şeful de echipă. Era foarte important ca cei numiţi să fie ascultători la ordinele primite de la instructorii de partid care coordonau activitatea agricolă. 
  
Brigada lui Tuleu avea sarcini precise pentru lucrările din cele 15 hectare de viţă de vie ale colectivului. Primele lucrări din vie începeau încă din primele zile ale primăverii. Trebuia adus gunoiul de grajd printre rândurile viei, apoi cum începea să dea soarele primăverii se dezgropau butucii de viţă. Urmau operaţiunile care necesitau oameni pentru a le executa. Brigada nu era cine ştie ce mare, dar necesita ca respectivul brigadier să reuşească să conducă muncitorii implicaţi. Aici era marea enigmă a brigadierului Tuleu, ştia să lucreze cu oamenii, reuşind întotdeauna rezultate dintre cele mai bune. Notorietatea ajunsese la cele mai importante ziare din ţară fiind dată exemplu pentru alte CAP. – uri. Avea să fie de poveste o întâmplare când o delegaţie sovietică a vizitat unitatea. Pe biroul preşedintelui CAP. –ului exista o broască ţestoasă împăiată. Un sovietic din delegaţie a întrebat în limba rusă; A şto eta?(adică; Ce asta?) La care nimeni nu a găsit un răspuns imediat! Brigadierul Tuleu a răspuns atunci scurt; Un păduche! Traducând şi în limba rusă cuvântul. La care cel care pusese întrebarea s-a mirat şi a exclamat; Balşoi!( adică; mare!) La care sovieticul a replicat arătând unghia de la degetul mare al mâinii; La noi malenkii!( Adică; mic!) Astfel că brigadierul a găsit răspunsul pentru delegaţia sovietică care până atunci tot ce li se arătase fusese neînsemnat. A fost doar una din alte întâmplări care l-au scos din anonimat pe brigadierul Tuleu. 
  
Referinţă Bibliografică:
BRIGADIERUL TULEU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1859, Anul VI, 02 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!