CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1689 din 16 august 2015        Toate Articolele Autorului

GORNEA UN SAT DIN CLISURA DUNĂRII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GORNEA UN SAT DIN CLISURA DUNĂRII 
  
Pentru a vorbi despre o localitate trebuie să intri bine în studiul istoriei pentru a-i descoperi rădăcinile sale. În cazul localităţii Gornea din sudul judeţului Caraş-Severin trebuie ţinut cont de acest indiciu, căci această localitate are un trecut istoric foarte îndepărtat, fiindcă s-au descoperit semnele existenţei sale încă din paleolitic în diverse puncte. Satul Gornea aparţine azi comunei Sicheviţa, fiind situat la chiar intrarea în această comună dinspre vest. Fiind la aproximativ doi kilometri de malul Dunării, se poate spune că satul Gornea are o poziţie strategică pentru depresiunea Sicheviţei. Revenind la istoria veche, în satul Gornea, ca şi in multe alte localităţi din Clisura Dunării s-au regăsit şi se mai descoperă vestigii din cele mai îndepărtate epoci istorice din urmă cu peste cincizeci de milenii. Desigur că având o poziţie strategică primii cuceritori romani s-au stabilit aici, găsind un loc prielnic pentru locuire, dar şi pentru a putea supraveghea marele fluviu Dunărea. Astfel că istoria şi-a urmat cursul ajungându-se până în timpurile actuale. 
  
Am lucrat mulţi ani împreună cu mulţi oameni din satul Gornea cu care am avut relaţii de prietenie. Astfel l-am avut în subordine pe domnul Pavel MEGHELEŞ, tatăl preotului iconom stavrofor Iova MEGHELEŞ care pe atunci era student la Institutul Teologic din Sibiu. 
  
De asemeni l-am cunoscut pe medicul primar interne Ioan POPA (n.1928 - d. 2002) născut în satul Gornea, care a funcţionat la Spitalul Orăşenesc Moldovo Nouă şi care a tratat cu mult profesionalism multe generaţii de locuitori din zona Clisura Dunării. 
  
Ion Dragomir: 
  
Muzeul sătesc Ion Dragomir Gornea este un Muzeu de istorie si etnografie si poate fi vizitat de ori cine va aşteptam cu drag ! Muzeul a fost înfiinţat în anul 1969. Este expus un bogat material arheologic provenit din siturile şi rezervaţiile arheologice de pe raza comunei. Colecţia de etnografie cuprinde si obiecte legate de pescuit. 
  
Antonie IORGOVAN; 
  
Antonie Iorgovan (n. 9 august 1948, satul Gornea, comuna Sichevița, județul Caraș-Severin - d. 4 octombrie 2007, Viena) a fost un jurist român, profesor universitar și senator independent în legislatura 1990-1992, iar mai apoi pe listele PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De asemenea, între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. A fost supranumit „Părintele Cons¬tituției” [1] deoarece, fiind singurul senator independent, a îndeplinit funcția de Președinte a Adunării Constituante. 
  
http://ro.wikipedia.org/wiki/Antonie_Iorgovan 
  
Cei 650 de ani de la atestarea documentară a comunei Sichevița din Caraș-Severin au fost marcați printr-o serie de evenimente organizate în localitate. 
  
Manifestările au debutat cu sfințirea noii clădiri a Muzeului sătesc "Ion Dragomir" din Gornea, comuna Sicheviţa. Noul sediu a fost binecuvântat de P.S. Părinte Episcop Lucian, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi. Totodată, s-a sfințit bustul învățătorului Ion Dragomir şi s-au prezentat momente din istoria descoperirilor arheologice de pe Clisura Dunării (villa rustica de la Căuniţa, cetatea romană târzie din sec. al III-lea, cărămida cu înscriere latină cursivă, cuptoarele de ars cărămidă, monede ş.a). 
  
Prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici (Univesitatea din Cluj) a reamintit celor prezenţi personalitatea lui Ion Dragomir ca dascăl şi om de cultură pasionat de istorie, geografie şi etnografie. Directorul Muzeului de Etnografie şi a Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ, a scos în evidenţă necesitatea de a continua cercetările în zonă în cadrul unui proiect european. Prof. univ. dr. Gheorghe Popovici (Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița) a arătat că muzeul este compus din două săli, una de arheologie şi una de etnografie, cu piese de o valoare deosebită pentru istoria şi cultura Banatului şi a mulţumit familiei Dragomir, Maria, Doina şi fii lor pentru prezenţa la această deschidere. 
  
http://caransebes.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3973:comuna-c%C4%83r%C4%83%C8%99an%C4%83-sichevi%C8%9Ba-650-de-ani-de-atestare-documentar%C4%83&catid=73:tiri-rss&Itemid=139 
  
Gornea este o localitate in judetul Caras-Severin, Banat, Romania.Gornea este situata in sudul Banatului, la sud - est de orasul Moldova Noua. Coordonatele sale geografice sunt 21.866699° longitudine estica si 44.683° latitudine nordica. 
  
Satul are o biserica a cultului crestin-ortodox si o biserica a cultului baptist. In 
  
incinta bisericii ortodoxe din Gornea este amplasat monumentul eroilor cazuti in primul 
  
razboi mondial.Deasemenea in satul Gornea functioneaza o gradinita cu program normal si Scoala Primara cu clasele I - IV. 
  
Odata cu sapaturile arheologice efectuate in apropierea satului Gornea s-au scos la iveala cateva obiecte cu insemne crestine ce dateaza din secolele IV-V, ceea ce dovedeste existenta unei vieti crestine pe aceste meleaguri. Acesta a fost unul din motivele pentru care preotul din localitate a initiat ridicarea schitului. S-a ridicat pe un teren ce a fost pichet graniceresc. Schitul este asezat la o distanta de 200 m ,distanta de la intersectia care indica drumul spre Gornea si spre Moldova Noua. Biserica a fost sfintita in 2006 cu hramul „Intrarea in biserica a Maicii Domnului” (21 noiemebrie). 
  
- Bibliografie recomandata 
  
--Gornea, Ion Dragomir, Monografia satului Gornea, Editura Marineasa, Timisoara, 2003 ISBN 973-631-051-5 - See more at: http://obiective-turistice.romania-tourist.info/gornea-caras-severin--detalii#sthash.fohsAMnD.dpuf 
  
http://obiective-turistice.romania-tourist.info/gornea-caras-severin--detalii 
  
Citeste mai mult la http://www.hoinari.ro/muzeul-satesc-gornea-banat-15357320050706.php#ixzz2uYpH35SQ 
  
Alte informaţii despre satul Gornea 
  
Localitatea este amplasată în extremitatea sudică a judeţului Caraş-Severin, în zona numită ,,Clisura Dunării", la circa 2 km de Dunăre. 
  
În spaţiul îngust al văii Cameniţei sunt amplasate trei sate cu mare vechime: Sicheviţa, Liubcova şi Gornea. Locuitorii lor sunt printre cei mai vechi locuitori ai Clisurii Dunării, ei fiind apărătorii cetăţilor de pe Dunăre din trecutul îndepărtat şi pe toată perioada Evului Mediu. Vetrele celor trei aşezări s-au modificat de multe ori în decursul secolelor, casele fiind în realitate amplasate răzleţ în toată zona, cu precădere în zona mai înaltă din munţi. După retragerea turcilor din Banat, cele trei sate s-au stabilit mai la vale, pe actualele locaţii. Aşadar, atestarea documentară a satului Gornea datează din 1772, dar aceasta doar un punct de reper în istoria mult mai îndelungată a populaţiei de aici. În timp, băştinaşilor români li s-au alăturat alte naţii: unguri, ţigani, sârbi, germani, asimilaţi românilor şi cel mai probabil, locaţia definitivă pe care este amplasat satul astăzi s-a stabilit după năvălirea turcilor din 1738. La 1772 a fost menţionată documentară întrucât a fost înregimentată pentru apărarea graniţei. Tot atunci a început regularizarea ei. În cartea funciară din 1809 apăreau înscrise biserica, şcoala, primăria şi un hambar comunal. Biserica ortodoxă de astăzi s-a construit în 1844. 
  
https://www.facebook.com/Gornea/info 
  
Prin acest articol am dorit să aduc în atenţia generală unele informaţii despre o localitate cu un trecut istoric impresionant. 
  
Am cules informaţiile de pe internet dar şi din lucrările menţionate în articol. 
  
Poate se vor găsi personalităţi care să completeze informaţiile. 
  
Referinţă Bibliografică:
GORNEA UN SAT DIN CLISURA DUNĂRII / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1689, Anul V, 16 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!