AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1669 din 27 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

1961 MUTAREA LA CĂMINUL DIN ZLATNA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1961 MUTAREA LA CĂMINUL DIN ZLATNA 
  
Viaţa de la suprafaţa minei se îmbina cu munca din subteran. La sediul minei Almaşul Mare exista un fel de club unde se găseau jocuri de şah şi remy. Aici ne petreceam vremea în special duminica, fiindcă în timpul săptămânii nu prea ne ardea de club. Exista o staţie de radioficare la fiecare mină care retransmitea postul radio de la Bucureşti. Nu exista un complex social şi fiecare se spăla de praful depus pe haine şi corp în timpul muncii din subteran într-un pârâu care curgea chiar prin faţa barăcilor noastre. Fiecare cameră avea un fel de şef care dădea ordine când se afla prin cameră. Fiecare cameră avea cel puţin vreo opt paturi iar în cazuri de forţă majoră se mai aduceau câte unul sau două paturi. Pe jos totul era pavat cu cărămidă roşie. Exista şi o femeie de serviciu care mătura când îşi aducea aminte. Condiţiile erau destul de modeste. Hainele cu care lucram le atârnam de picioarele patului după ce le scuturam de praf în faţa barăcilor. Astfel când s-a anunţat că la Zlatna va fi dat în folosinţă un cămin de nefamilişti, foştii ucenici au depus cereri imediat. Asta era prin luna august 1961, dar căminul avea să se dea în folosinţă la începutul lunii octombrie 1961. Era bine, fiindcă oricum la noul cămin aveam condiţii de viaţă mult mai decente. Camerele erau cu trei paturi, cu chiuvetă în cameră, doar baia era comună, însă funcţională cu apă caldă după un program la care aveam posibilitatea să ne spălăm de praful acumulat în mină. Dezavantajul era că trebuia să facem naveta Zlatna – mina Almaşul Mare şi parcurgeam cei aproape 25 kilometri în circa 2(două) ore cu un autobuz nu prea strălucit, care mai avea şi geamurile sparte, scaunele nu tocmai comode, dar oricum era mult mai bine decât cu acele camioane cu prelată şi cu bănci lungi de lemn, cu care mergeau muncitorii la alte mine ale Exploatării Miniere Gheorghe Doja din Zlatna, căci aşa se numea întreprinderea la care lucram. Munca din subteran era aceeaşi, iar ca să ajungem la locurile de muncă trebuia să parcurgem cel puţin încă 4 (patru) kilometri prin minele; Almaşul Mare, Muncăceasca Est şi Muncăceasca Vest. Nu era uşor pentru navetişti. Cei care au solicitat să vină la căminul din Zlatna erau în marea lor majoritate tineri, iar efortul suplimentar nu li se părea prea obositor. Pe parcursul mersului cu autobuzul dimineaţa la ducere, cei care puteau mai dormeau în timpul transportului, de asemenea seara când ne întorceam de la schimbul II, după ora 23. 
  
Odată veniţi la căminul de nefamilişti din Zlatna, aveam posibilitatea să mergem la un film în duminica liberă sau uneori la diverse spectacole care poposeau prin Zlatna. Frecvenţa la bibliotecă era ceva obişnuit pentru foştii ucenici de la profesională. Lectura fiind o ocupaţie destul de practicată dar şi utilă în acelaşi timp. Zlatna era localitatea unde fetele erau destul de puţine şi insuficiente pentru numărul băieţilor din localitate. Duminica numărul acestora parcă se mai mărea, datorită faptului că veneau la film şi fete din satele învecinate Zlatnei, spre bucuria tinerilor care făceau tot posibilul să lege noi prietenii cu aceste fete. Mulţi tineri căminişti aveau anumite legături de prietenie prin alte localităţi din ţară, de unde primeau scrisori sau se făceau schimburi de ilustrate, un fenomen care era destul de practicat de tinerii acelor vremuri. Căminul avea un club unde se putea juca şah sau remmy, jocuri practicate cel mai frecvent. Dar jocuri de şah erau şi în posesia multor tineri care le aveau în camere. 
  
Asta era viaţa de căminist şi muncitor în minele din jurul acestui centru miner care era plin de viaţă. Personal nu m-am putut plânge de inactivitate, atât timp cât am locuit la cămin. A fost un episod din viaţa mea trăit cu intensitate destul de mare.. 
  
Referinţă Bibliografică:
1961 MUTAREA LA CĂMINUL DIN ZLATNA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1669, Anul V, 27 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!