CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1501 din 09 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

2 UNDE EŞTI COMUNISMULE? Ce a fost, ce a mai rămas!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2 UNDE EŞTI COMUNISMULE?  
 
Ce a fost, ce a mai rămas!  
 
După aşa zisa revoluţie din decembrie 1989 pe plan local au început mişcări dintre cele mai diverse. Muncitorii mineri solicitau tot mai multe drepturi încât guvernanţii nu le puteau onora. Vreau să mă refer la unele libertăţi şi activităţi interzise sub regimul comunist. Două zile libere cu cinci zile lucrătoare pe săptămână.  
 
În oraşul Moldova Nouă funcţiona o asociaţie filatelică condusă de dirigintele oficiului poştal tovarăşul BURLACU. În această asociaţie m-am înscris şi eu în anul 1976 şi am activat până prin 1991. Această asociaţie s-a dezvoltat începând cu anul 1980 mult, organizându-se anual expoziţii filatelice la care participau categorii de membri dintre cele mai diverse, pornind de la elevi până la profesori şi ingineri. Asociaţia a primit un spaţiu pentru sediu la teatrul de vară din Oraşul Nou, unde existau o bibliotecă filatelică şi o expoziţie filatelică permanentă. Acest spaţiu a fost luat cu forţa de primarul din 1996-2000, acest susţinând că nu are nevoie de filatelie! Numele acestui primar nu trebuie menţionat. Aşa se face că o activitate frumoasă a fost stopată, ca şi altele de altfel.  
 
Exista un muzeu coordonat de Muzeul Judeţean Reşiţa care avea un muzeograf local. Se organizau diverse activităţi specifice ca; expoziţii, simpozioane care atrăgeau tineri şi alte categorii de cetăţeni. Exista o secţie a bibliotecii orăşeneşti tot la teatrul de vară.  
 
Numai în cartierul Oraşul Nou s-au construit din 1966 şi până în 1990 circa 3000(treimii) apartamente, care după 1990 s-au vândut foştilor chiriaşi, dar nu s-a construit nimic în locul acestora. Sumele încasate sau dus nu se ştie unde! În zona Centru civic începuse înainte de 1990 construirea a 3 blocuri, dar construcţia lor a fost sistată desfiinţându-se Întreprinderea de construcţii şi nu s-au mai primit fonduri de investiţii.  
 
Exista în cartierul Oraşul Nou un club unde tineri şi bătrâni se puteau relaxa jucând şah sau alte jocuri. Clădirea fusese construită de primăria comunistă a oraşului Moldova Nouă. Acest club s-a desfiinţat la scurt timp după 1990.  
 
S-a criticat mult plasarea în fiecare staţie de autobuz urban a unor bufete. După 1990 s-au deschis birturi la aproape fiecare bloc. Unele s-au închis căci nu mai existau miile de muncitori din întreprinderile oraşului, deci consumatorii care frecventau aceste unităţi. Întreprinzătorii de după 1990 au încercat diverse activităţi, însă toate erau în domeniul comerţului. Nimic nu s-a întreprins pentru producţie. Cooperaţia meşteşugărească din oraş unde se produceau covoare ţesute care mergeau la export şi-a încetat producţia! Avea o sală de croitorie care s-a desfiinţat, unde se confecţionau salopete şi multe articole pentru cetăţenii din oraş sau împrejurimi. Existau şi alţi meseriaşi care acum nu mai activează. Acum aducem haine second-hand şi confecţii din China. Ne mirăm că nu avem locuri de muncă în oraş! Normal, noi le dăm de lucru la alţii.  
 
Referinţă Bibliografică:
2 UNDE EŞTI COMUNISMULE? Ce a fost, ce a mai rămas! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1501, Anul V, 09 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!