CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1488 din 27 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

18 ZMEURICA; PLANUL VALEV
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
18 ZMEURICA; PLANUL VALEV 
  
Munca propagandistică se desfăşura normal până la plenara din 15 – 22 aprilie a CC a PMR. Această plenară a scos în evidenţă faptul că teritoriul ţării noastre urma să fie supus unor noi reguli economice, conform planului economistului sovietic Valev care propunea ca sudul României să fie transformat într-o regiune eminamente agricolă. 
  
Imediat după plenara din Aprilie toţi propagandiştii au fost convocaţi la reşedinţa de raion, prelucrându-se documentele acelei plenare. Propagandiştii aveau obligaţia să transmită tinerilor UTM- işti aceste documente. Era destul de greu de ţinut lecţiile de propagandă, fiindcă mulţi tineri erau navetişti. Conducerea PMR şi UTM a exploatării a luat hotărârea ca propagandiştii să citească articole din presă, cu respectivele documente la sectoarele miniere înainte de efectuarea apelului nominal. Astfel erau informaţi nu numai UTM- iştii şi membrii PMR ci şi marea masă de muncitori. 
  
Corespondenţa cu Zmeurica îşi urma un curs normal. Matei a încheiat anul şcolar de la liceu cu medii destul de bune. Cei doi tineri nu s-au mai văzut până în vară când aveau să se întâlnească la Cluj, la cursul anual cu toţi propagandiştii din regiunea Cluj. Bucuria avea să fie totuşi umbrită cumva, căci fata voia să lege o relaţie de căsătorie cu directorul şcolii din Ocoliş unde preda. Tipul era cu ceva ani mai în vârstă decât Zmeurica şi era absolvent a unei facultăţi din Cluj, dar solicitase să vină la Ocoliş fiindcă era localnic. Cererea i-a fost îndeplinită fiindcă era o mare lipsă de cadre didactice autohtone. Zmeurica era totuşi în dilemă în a face pasul decisiv. În Matei fata avea o mare încredere şi din acest motiv ar fi dorit să ştie părerea lui. Cursurile propagandiştilor aveau parcă mai mare libertate. S-a vorbit mult despre Declaraţia PMR din Aprilie 1964, dar se acorda o mare atenţie evenimentului 23 august 1944. Lecţiile se desfăşurau în aula Facultăţii de Medicină, iar celebrele meditaţii se făceau vizitând întreprinderi din oraşul Cluj. Astfel că tinerii erau duşi să vizioneze şi spectacole la Teatrul Naţional. Profitând de această libertate Matei şi Zmeurica au hotărât într-o după amiază să viziteze Grădina Botanică, prilej pentru a discuta în linişte problemele lor. Astfel că fata îi povestea cu lux de amănunte viaţa ei didactică de la Ocoliş, cât şi despre relaţia ei cu profesorul. Trebuia să ia o hotărâre până în toamnă. Ori merge din nou în învăţământ, ori să dea admiterea la facultate. Decizia însă o va lua împreună cu părinţii acasă după acest curs. Pentru moment cei doi tineri se bucurau de mai multă libertate. Matei i-a sugerat fetei să încerce la facultate şi i-a spus acesteia că nu intenţionează să se căsătorească până nu merge la Institutul de Mine de la Petroşani. Cu câteva zile înainte de încheierea cursului fata a profitat de plecarea într-o seară a colegelor de cameră la un film în oraş, informându-l pe Matei că în acea seară se vor întâlni în camera ei din căminul studenţesc, unde erau cazaţi cursanţii. A fost acea întâlnire de adio sau rămas bun, căci cei doi sperau că se vor mai întâlni în viitor. 
  
A venit ziua când cursul s-a încheiat şi despărţirea celor doi a devenit iminentă. Fata a căutat ca în momentul despărţirii să fie doar ei doi. Fata a izbucnit într-un plâns care l-a impresionat mult pe Matei. S-au sărutat şi nu ştiau cum să-şi spună la revedere sau adio? Şi-au strâns mâinile cu mult regret şi s-au despărţit. 
  
Aici s-a încheiat povestea lui Matei şi Zmeurica. 
  
Referinţă Bibliografică:
18 ZMEURICA; PLANUL VALEV / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1488, Anul V, 27 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!