CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1487 din 26 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

17 ZMEURICA; DESCOPERIREA FILONULUI TRANSVERSAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
17 ZMEURICA; DESCOPERIREA FILONULUI TRANSVERSAL 
  
Cum timp aveau suficient, Matei provocat de curiozitatea fetei i-a povestit cum dintr-o discuţie contradictorie cu un controlor de producţie i-a arătat acestuia un filon transversal cu Filonul 6 unde lucrau. A fost necesar să-i explice fetei ce este acela un filon. Vorbind în termeni geologici filonul este o acumulare de minereu aurifer în mod special. Filonul are întotdeauna o lungime mare şi o lăţime mică, de la câţiva centimetri, la mai mulţi metri în multe cazuri. Filonul 6 de la mina Baia de Arieş era de o grosime maximă de un metru, dar se pare că avea şi alţi fraţi care nu erau buni pentru exploatare. Minereul era aurifer. 
  
Echipa condusă de Matei era repartizată la copturirea galeriilor. Operaţiunea era una de importanţă deosebită, fiind astfel asigurată circulaţia în siguranţă a muncitorilor şi utilajelor pe galeriile nearmate săpate în roci dure. Cum filonul de minereu avea rocile mai puţin dure, dar rocile în care era plasat filonul erau din andezit, o rocă dură specifică minelor din Munţii Apuseni, care în contactul cu aerul se desprindea în plăci care puneau în pericol siguranţa circulaţiei pe galerii. La controlul de rutină a abatajelor, controlorul de producţie Ioan CIOARĂ s-a oprit şi la echipa lui Matei întrebându-i ce mai fac? Echipa s-a oprit din lucru pentru pauza de o ţigară cum se spune în minerit. Din vorbă în vorbă s-a ajuns la discuţia despre filoanele transversale filonului 6. Controlorul a susţinut că aşa ceva nu se poate! Atunci Matei a mers cu controlorul de producţie la un loc din galeria unde lucrau şi i-a arătat acestuia o mică dungă de metal aparent fiind un filon. Verificând cu acea soluţie din dotare pentru a evidenţia aurul, controlorul a sesizat că aveau într-adevăr în faţă un mic filon, plasat ce-i drept transversal faţă de actualul filon 6. Grosimea acestuia nu depăşea câţiva centimetri în unele locuri. Controlorul a luat în sacul său o probă care a sigilat-o în prezenţa echipei pentru a fi dusă şi studiată în laborator. Situaţia a fost raportată la maistru şi mai departe la conducerea superioară a minei, despre această descoperire. După câteva zile au venit rezultatele de la laborator ca fiind pozitive, chiar foarte bune. S-a aprobat o prospecţiune pentru a se vedea dacă merită să fie exploatată noua descoperire. Astfel că cei din conducerea sectorului au plasat o echipă de la o înaintare să realizeze prospecţiunea. Lucrul pentru recuperarea minereului cu un conţinut destul de consistent era anevoioasă, fiindcă la puşcare minereul bun se disemina prin steril şi în mare parte se pierdea. Totuşi s-a înaintat câţiva zeci de metri recuperându-se ceva minereu util, dar din motive tehnice şi mult mai mult economice s-a renunţat la continuarea prospecţiunii. 
  
Zmeurica voia să ştie dacă cei care munceau în mină puteau vedea aurul. Matei i-a explicat că zăcămintele de la Baia de Arieş aveau un conţinut scăzut de aur, doar faptul că era necesar extracţia metalului nobil, se lucra totuşi pentru scoaterea aurului din aceste minereuri. Filonul 6 se preta la exploatare fiindcă avea un conţinut mai mare de aur. Dacă la celelalte sectoare se intra liber, la Filonul 6 totul era închis şi controlat. Se intra şi ieşea doar sub supravegherea unui controlor de producţie autorizat, asistat întotdeauna de un maistru. Toţi muncitorii erau controlaţi cu atenţie deosebită mai ales la ieşirea din schimb. Matei care mai lucrase şi la minele aurifere de la Almaşul Mare şi Haneş din Zlatna, era obişnuit cu aceste controale. 
  
Va continua cu alt episod… 
  
Referinţă Bibliografică:
17 ZMEURICA; DESCOPERIREA FILONULUI TRANSVERSAL / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1487, Anul V, 26 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!