AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1486 din 25 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

BELDIE; AMINTIRI DESPRE MOŞ LIXANDRU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BELDIE; AMINTIRI DESPRE MOŞ LIXANDRU 
  
Am fost în 19 septembrie 2014 la inaugurarea Bibliotecii Mihai LEONTE din Petia cât şi la lansarea antologiei AMETISTE MOLDAVE. Fiind unul din cei care eram un fel de actor principal al evenimentelor am reţinut prea puţine aspecte care s-au petrecut acolo. Primind DVD – ul cu filmul acestor evenimente am revăzut cum mi s-a reproşat că nu am scris suficient despre anumite persoane pe care le-am amintit doar. Cumva îmi însuşesc aceste atenţionări care erau necesare. 
  
Domnul primar al comunei Gheorghe BERARU mi-a amintit că am scris prea puţin despre moş Lixandru, acel veşnic cioban al satului Petia, care ca nimeni altul ştia secretul stânei şi ciobănitului din sat. Dar cine era acest moş Lixandru? Cu toate că din film reiese descrierea sumară a domnului primar, eu voi încerca să vă spun mai multe despre acest personaj de legendă. Era tatăl unchiului meu Nicolae TĂNASĂ, care era căsătorit cu una din surorile tatălui meu, supranumit în sat Colorado, respectiv mătuşa Chiţa, cea care dăduse lumii cinci copii, patru fete şi un băiat. Aceştia fiind; Lucreţia, Leonora, Mihai, Anica şi Saveta. Mihai vărul meu primar, fiind cel mai apropiat ca vârstă de mine, eram foarte apropiaţi. Din acest motiv mergeam des la stâna lui moş Lixandru, care nu ştia cu ce să ne servească din produsele stânei, adică; brânză, urdă şi tot ce ne putea oferi dumnealui. Vărul meu Mihai TĂNASĂ ori de câte ori mergeam la stâna lui moş Lixandru, adică bunicul său, nu scăpa ocazia să-mi demonstreze că ştie să cânte din acel instrument din tablă zincată, numit bucium. Eu nici nu îndrăzneam să-l ating, fiindcă nu ştiam cum să-l mânuiesc, nemaivorbind că nu ştiam să cânt din bucium. Buciumul era atârnat sub streaşina stânei de nişte cureluşe speciale de anumite cuie de lemn. Eram fascinat de fiecare dată. Vărul meu purta toată vara o cămaşă din cânepă ţesută de mătuşa Chiţa dar care era spălată în zerul rezultat din producerea brânzei de la stână. Moş Nicolae TĂNASĂ unchiul meu ne iubea deopotrivă pe amândoi şi nu scăpa nici un prilej să ne laude calităţile pe care le aveam sau nu le aveam, în contradicţie cu alţii. Mătuşa Chiţa ne primea întotdeauna cu plăcinte proaspete şi mereu ne întreba dacă ne-am săturat? 
  
Dacă mergeai la stâna lui moş Lixandru primeai imediat un fel de băţ cu ceva tăios la un capăt cu care trebuia să tai ciulinii şi scaieţii de pe imaşul unde păşteau oile. Era pentru dumnealui o regulă. Dar moş Lixandru avea un obicei care aducea mari beneficii ţăranilor din sat. Cum începea seceratul grâului era liber să intri cu oile pe miriştea respectivă. Care erau cu stâna prin apropiere aveau ocazia să ofere oilor din turmă mese diversificate, însă mulţi condiţionau ca respectivul cioban să târlească cu turma sa respectiva mirişte. Ce însemna asta? Ciobanul trebuia să lase turma şi noaptea pe miriştea respectivă. Cei care aveau oile la stâna lui moş Lixandru erau atenţionaţi încă de cu vara să aducă la stână câte o cofiţă pentru a li se prepara un fel de lapte acru, când oile dădeau un lapte mai consistent şi brânza nu mai ieşea destul de bună. Când cofiţa era plină moş Lixandru îl chema pe proprietar să-şi ia vasul cu pricina. Avea grijă să amintească respectivului să nu deschidă cofiţa până la Crăciun, după ce se postise cele 40 zile. Aceste amintiri mi-au rămas mereu proaspete în memorie. Poate că trebuia să le scriu mai demult! 
  
Referinţă Bibliografică:
BELDIE; AMINTIRI DESPRE MOŞ LIXANDRU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1486, Anul V, 25 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!