CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1478 din 17 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

15 ZMEURICA; PLECAREA ÎN TERITORIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
15 ZMEURICA; PLECAREA ÎN TERITORIU 
  
După ce au savurat gustul conservelor până ce s-au săturat, cei doi erau parcă mai bine dispuşi. Au început să converseze despre ce a fost, dar interferenţe erau destule cu viitorul. Apartamentul cu două camere era destul de bine încălzit de la centrala termică a localităţii. Cei doi tineri nu prea simţeau frigul cu toată iarna de afară. Aşa se face că au mai tras un pui de somn şi îşi mai petreceau multe momente îmbrăţişaţi de parcă nu le mai venea să se dezlipească unul de lângă celălalt. Făceau planuri în fel şi chip pentru viitor. Matei îşi dorea tare mult să termine liceul pentru a merge la Institutul de Mine din Petroşani, pentru a ajunge inginer minier. Zmeurica după eşecul din politică, nu era decisă spre care ţel să meargă! Să urmeze o facultate şi să vină în învăţământ sau să se dedice unei meserii? Deocamdată erau doar nişte tineri care visau spre viitor. Timpul a trecut şi Zmeurica şi-a adus aminte că poate pleca şi cu autobuzul care trecea mai devreme şi să nu mai aştepte trenul Mocăniţa. Aşa se face că au mers la autobuz care trecea prin Baia de Arieş în jurul orei 17. Au aranjat prin apartament să nu rămână dezordine şi cu vreo jumătate de oră înainte de sosirea autobuzului au plecat. Fata era îmbrăcată într-un palton de iarnă şi o rochie din lână tricotată chiar de ea. Avea un şal de lână care îi acoperea capul, dar putea cu el să-şi acopere şi faţa. Avea un fel de teamă să nu fie văzută şi recunoscută de cineva. Matei era şi el îmbrăcat într-un palton destul de gros, cu un pulover de iarnă. Purta o bască şi un fular de lână. Nu purta mănuşi. La ora stabilită autobuzul a sosit. Locuri erau suficiente. Cei doi tineri s-au despărţit doar cu o strângere de mână. 
  
După plecarea autobuzului Matei şi-a aprins o ţigară, căci tot timpul cât a durat întâlnirea cu Zmeurica nici nu arătase că este fumător. S-a întors la apartament să-şi adune restul de alimente, care mai erau destule pentru a le duce la cămin, căci nu voia să lase prea multe urme la gazda sa provizorie. Când a ajuns la camera de cămin colegii au început să-l întrebe unde fusese? Singur colegul de bancă de la liceu nu a spus un cuvânt. El ştia că avusese o întâlnire de taină şi nu voia să divulge secretul, astfel că Matei răspundea doar ce îi convenea. I-a invitat pe colegii de cameră la masă, oferindu-le din ceea ce mai rămăsese din cumpărăturile din dimineaţa aceea de duminică. Luni dimineaţa trebuiau să-şi înceapă activitatea fiecare la locul să de muncă. 
  
După plecarea fetei au corespondat în continuare, comentând în fel şi chip întâlnirea lor. Se pare că după acel eveniment Zmeurica îşi revenise din frica ce pusese stăpânire pe ea, devenind mult mai optimistă. Acest fapt l-a bucurat mult pe Matei. În ce priveşte munca de propaganda, Matei se descurca destul de bine. Acum avea sprijinul secretarului PMR care începuse completarea dosarului pentru primirea în PMR a lui Matei. Dar fusese luat în vizorul organizatorului de grupă sindicală. Primise de la acesta sarcina să adune banii pentru cotizaţia de sindicat şi avea obligaţia să împartă timbrele care atestau plata cotizaţiei lunare. Pe de altă parte inginerul minier care conducea sectorul minier unde lucra tânărul, l-a împuternicit ca la fiecare decadă să facă o situaţie a explozivilor consumaţi. Toate aceste sarcini erau mai mult decât o provocare pentru tânărul UTM –ist, candidat pentru intrarea în PMR. Matei era apreciat şi de profesorii de la liceu, iar colegii îl aleseseră şeful clasei, asta pentru că mulţi fuseseră colegi şi la şcoala profesională de mineri pe care o absolvise. Toate astea formau portretul acestui tânăr muncitor, propagandist pe deasupra, ce trebuia să propage politica în rândul tinerilor muncitori. 
  
Va urma alt episod… 
  
Referinţă Bibliografică:
15 ZMEURICA; PLECAREA ÎN TERITORIU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1478, Anul V, 17 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!