CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1468 din 07 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

14 ZMEURICA; TIMPUL DE ODIHNĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
14 ZMEURICA; TIMPUL DE ODIHNĂ 
  
După ce şi-au potolit foamea cu ce găsiseră la gazda lor provizorie, cei doi tineri s-au retras în dormitorul gazdei, care era amenajat ca şi cum ar fi aşteptat oaspeţi. Patul era unul specific Munţilor Apuseni, din lemn de brad şi cu o saltea din acelea umplute cu pănuşi de porumb, dar salteaua era plină şi te afundai în ea ca într-un baldachin. Cearşafurile erau din pânză de in, iar plapuma din lână. Era o plăcere să dormi într-un astfel de pat. Tinerii erau totuşi puţin timoraţi căci nu se întâlniseră demult şi nu ştiau cu ce să înceapă. Atmosfera era întreţinută de un difuzor care încă nu-şi terminase emisiunea la acea oră. Matei a început discuţia întrebând-o pe Zmeurica de ce a plâns când au ajuns aici? Atunci a început cavalcada destăinuirilor care în mare parte răspundeau întrebărilor pe care şi le pusese Matei. 
  
Zmeurica la început i-a povestit de un unchi al său care fusese exclus din PMR cu ceva ani în urmă pentru că nu voise să preia comanda gărzilor patriotice. Din această cauză un ,,binevoitor” a dat o declaraţie unui cadrist şi aceasta s-a regăsit la dosarul fetei, care fusese trimisă la un curs de un an de zile pentru instructori UTM. Cu această ,,tinichea” la dosar Zmeurica a fost trimisă la cursul de trei luni şi cineva o urmărea cu atenţie în activitate. Aşa se face că a fost repartizată în raionul Turda ca profesor suplinitor şi instructor teritorial de UTM la Ocolişel. Aici avea să cunoască o fată care coresponda cu Matei, după ce acesta avusese publicată adresa în revista Flacăra în decembrie 1963. A rugat-o pe această fată să-i trimită lui Matei bileţelul în plicul său, iar aceasta a acceptat. De atunci Zmeurica nu mai îndrăznea să se mişte în voie şi pierduse mult din optimismul ei de altădată. Din acest motiv ea a continuat să-i trimită lui Matei corespondenţa din Cluj, iar ce scria era foarte sumar. Iată că la un interval de câteva luni viaţa Zmeuricăi se schimbase brusc. Matei a ascultat-o cu mare atenţie iar la final a întrebat-o ce va face în viitor? Fata nu a putut da un răspuns acum, urmând ca să ia o hotărâre mai târziu. Noaptea de iarnă era lungă, dar tinerii erau totuşi obosiţi după atâtea evenimente. Căldura trupurilor tinere se simţea sub plapuma de lână şi celor doi parcă nu le ardea de nimic. Aşa se face că au adormit doar după câteva săruturi mai fierbinţi. Dimineaţa s-au trezit când afară era încă întuneric şi atunci şi-au adus aminte că sunt tineri, iar sângele le fierbe prin trupurile lor. Nu le-a fost greu să-şi amintească de clipele frumoase şi aprinse petrecute cândva împreună. Au uitat de toate grijile şi necazurile care le aveau, lăsându-se pradă acelei călduri care îi cuprinseseră. Au trăit din nou momente care îi duceau departe de lumea reală, adormind din nou obosiţi de parcă au urcat kilometri pe Muntele Mare. Zorii zilei i-au găsit vlăguiţi de focul iubirii care le făcuse o foame de ar fi mâncat şi foc. Matei s-a dezmeticit din situaţie şi s-a îmbrăcat repede să meargă pentru a cumpăra ceva de mâncare de la Alimentara din centru, căci nu voia să facă prea multă pagubă gazdei lor binevoitoare. A întrebat fata cam ce doreşte să mănânce, la care a spus ceva din care se înţelegea că orişice. Zmeurica a mai precizat că nu voia să fie văzută în localitate de cineva, pentru a nu-şi crea alte probleme. Matei a dispărut şi în scurt timp s-a întors cu mâncare pentru patru flămânzi, nu pentru doi. A adus pâine proaspătă, o conservă de carne de vită, salam, nişte borcane mari cu tocană de legume şi ghiveci, inclusiv o bucată bună de slănină. Flămânzi cum erau au dat iama în mâncare de parcă nu mâncaseră de zile întregi. Au uitat să mai bea şi ţuică, dar la urmă au gustat câte un păhărel de vin. Ziua începuse, dar până seara mai era mult, când fata trebuia să plece înapoi cu Mocăniţa. 
  
Va urma alt episod… 
  
Referinţă Bibliografică:
14 ZMEURICA; TIMPUL DE ODIHNĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1468, Anul V, 07 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!