CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1441 din 11 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

CAZUL CÂINELUI MAX
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAZUL CÂINELUI MAX 
  
Un anunţ difuzat pe postul de televiziune Antena I despre cazul câinelui militar Max, a stârnit multiple discuţii în mass media internă dar şi internaţională. 
  
Cu foarte mare uşurinţă acest câine specializat în detectarea explozibililor pe câmpurile de luptă din Afganistan, a fost abandonat pur şi simplu trimis într-un adăpost, alături de colegii lui neinstruiţi, adică renumiţii maidanezi ca şi cum acesta s-ar fi îmbolnăvit căutând hrană prin tomberoane. Cazul trebuie să dea de gândit celor care ne guvernează ţara, fiindcă Max e doar un câine, instruit pe deasupra. Nu s-a ţinut cont că în România există Legea 205 / 2004 privind protecţia animalelor care la; 
  
Articolul 5 prevede; 
  
(1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: 
  
a) un adăpost corespunzător; 
  
b) hrană şi apă suficiente; 
  
c) posibilitatea de mişcare suficientă; 
  
d) îngrijire şi atenţie; 
  
e) asistenţă medicală. 
  
(2) Deţinătorilor de animale le este interzis sş aplice rele tratamente şi cruzimi. 
  
Respectiva lege prevede şi sancţiuni în cazul neaplicării acesteia. 
  
Dar nu trebuie să ne mirăm că un câine, instruit totuşi, este tratat astfel. Privind înspre rasa umană, se observă cum guvernanţii trateaază în condiţii similare şi oamenii, fiindcă îi instruiesc şi în loc să le asigure condiţii pentru a practica ce au învăţat, îi lasă să plece unde vor după ce s-au cheltuit sume enorme pentru calificarea acestora. Ne mai vorbind de faptul că atunci când sunt bolnavi, cu boli profesionale acumulate în timpul muncii, nu primesc îngrijirile de care ar avea nevoie. 
  
Împăratul roman Nero, despre care se spune că a fost dur cu oamenii, a dat un edict prin care sclavii aveau dreptul la; hrană, locuinţă, îmbrăcăminte şi protecţie. Astăzi ne mirăm că sunt prevăzute în legi, însă nu se aplică! 
  
Dar cum spune proverbul; Niciodată sătulul nu crede flămândului! DIXIT. 
  
Referinţă Bibliografică:
CAZUL CÂINELUI MAX / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1441, Anul IV, 11 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!