CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1393 din 24 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

RUINURI ISTORICE ABANDONATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RUINURI ISTORICE ABANDONATE 
  
Azi 24 octombrie 2014 m-a vizitat acasă cel mai vechi prieten, respectiv Stevan SIMICI un istoric amator de când îl ştiu, adică de când era în liceu. 
  
Am discutat mult despre istoria locală, dar şi despre celebrele ruinuri istorice care ne înconjoară. Având la dispoziţie internetul am revăzut mai multe articole despre locuri pe care le cunoşteam de când ne ştim. Despre celebra Culă de la Coronini cunoscută ca şi Cetatea Sfântului Ladislau. Despre care voi prelua articolul găsit, cât şi alte informaţii. 
  
După această vizită mi-am amintit de celebrul Turn al Bisericii din Cacova. Am căutat pe internet despre acest obiectiv. Iată ce am găsit; http://www.welcometoromania.ro/DN57/DN57_Gradinari_Turnul_r.htm 
  
,,Turnul cimitirul fostei localităţi Cacova, aflată pe raza localităţii Grădinari este rămăşiţa unei biserici construite în perioada 1731-1779 şi demolată în 1906. Restaurarea ei a început în anul 1987, prin proiectul comun al autorităţilor locale, Episcopiei Ortodoxe Române Caransebeş şi Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, jud. Caraş-Severin, dar a fost oprită în 1989. Se urmăreşte reluarea restaurării, refacerea navei fostei biserici şi edificarea Mănăstirii de pe Deal pe suprafaţa pusă la dispoziţie de Parohia şi Consiliul Local Grădinari. La parohia Grădinari se păstrează masa de altar a fostei biserici Cacova.” 
  
Rămânem cu multe întrebări; De ce? De ce? De ce autorităţile din Grădinari şi Caraş-Severin nu au luat nicio iniţiativă? De ce Biserica Ortodoxă Română nu a continuat ce se începuse în perioada comunistă? 
  
Tot la Grădinarii din Caraş-Severin există Podul Turcilor. Iată ce am găsit; 
  
http://www.welcometoromania.ro/DN57/DN57_Gradinari_Podul_r.htm 
  
Podul este înscris în Lista monumentelor istorice, sub numele de Podul turcesc, Podul Maria Thereza, cu datare: sec. XVIII. Toponimia populară, Podul turcesc, poate fi un indiciu al construcţiei acestuia înainte de 1718, chiar în secolul al XVII-lea. Denumirea Podul Maria Thereza, indică faptul că a fost reconstruit în perioada de după 1718, deci la intrarea Banatului în posesiunea Curţii de la Viena. Construcţia indică participarea unor meşteri din imperiu, eventual italieni. Podul a servit pentru transportul de mărfuri şi persoane înainte de darea în folosinţă a căii ferate Baziaş-Oraviţa (1854). A fost funcţional până în anii 1985-1986. Podul nou construit în anul 1965 a înlocuit pe cel vechi, pe care conform legendei, în 1817 a trecut şi suita imperială participantă la festivităţile de inaugurare a Teatrului din Oraviţa. 
  
Ada Mirela Chisaliţă DJC Caras-Severin 
  
Actualmente s-a construit un pod modern peste râul Caraş, pe care se circulă, fiind plasat pe DN 57 Orşova –Moldova Nouă – Oraviţa – Moraviţa. Podul Turcilor fiind lăsat într-o parte ne mai fiind folosit. Abandonat deci! 
  
Oare va încerca cineva să ia vreo măsură? 
  
Referinţă Bibliografică:
RUINURI ISTORICE ABANDONATE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1393, Anul IV, 24 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!