CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1376 din 07 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

19 SEPTEMBRIE 2014 ZIUA INAUGURĂRII BIBLIOTECII Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

19 SEPTEMBRIE 2014 ZIUA INAUGURĂRII BIBLIOTECII Mihai LEONTE  

 

A venit ziua inaugurării Bibliotecii Mihai LEONTE din Petia. Ziua de 19 septembrie 2014 va rămâne în memoria mea cât şi a celor care au participat la această interesantă inaugurare multă vreme. A fost o zi însorită de toamnă, cu frunze ruginite prin salcâmii şi răchitele din jurul bătrânei case părinteşti unde am locuit cele câteva zile cât am stat la Petia. Fratele meu Ghiţucă LEONTE a fost mereu cu mine. Am mers la sediul bibliotecii pentru a întâmpina oaspeţii ce trebuiau să sosească din jurul localităţii Petia devenită un centru de atenţie în această zi. Telefonul meu nu prididea să sune la intervale scurte, anunţându-mă că inginera Carmen SIMION a plecat din Paşcani, că Ludmila BOLBOCEANU-GRAMA din Chişinău a sosit în Fălticeni. Centrul de întâlnire era autogara din Fălticeni unde îi aşteptau pe oaspeţi două microbuze, căci aici avea să se întâlnească cu mai mulţi bibliotecari din zona Fălticeni.  

Nici nu ştiu care au fost primii? Dar mai avea vreo importanţă? Îmi amintesc că l-am văzut pe înalt şi chipeşul poet jandarm sucevean Ovidiu DONISĂ cu care mă cunoşteam încă din 16 septembrie 2011 de la Buneşti şi cu care în tot acest timp am avut o strânsă amiciţie, care m-a îmbrăţişat amical.  

Am fost impresionat de întâlnirea cu Ludmila BOLBOCEANU-GRAMA care a venit de la Chişinău pentru acest eveniment. Când am întrebat-o dacă vrea să vină la evenimentul de la Petia, m-a certat, şi m-a întrebat cum pot să gândesc astfel? Mi-a spus că va face tot ce este posibil să fie acolo la inaugurare. Şi iată a venit. Prezenţa dumneaei a fost ceva deosebit pentru mine, ca de fapt şi prezenţa celor pe care îi invitasem personal. Vă rog să-mi permiteţi să-i nominalizez în ordine alfabetică, fiindcă nu vreau să se înţeleagă că iubesc pe cineva mai mult. Toţi îmi sunt la fel de dragi şi îi stimez deopotrivă, ei fiind;  

Constanţa ABĂLAŞEI DONOSA, Elena ANDRIEŞ, Todirel CĂLUGĂRIŢA, Ovidiu DONISĂ, Felicia Niculina LĂMĂŞANU, Violeta Sabina LAZĂR, Silvia Simina ŞCLADAN, Carmen SIMION, Ioan ŞTEFAN, Veronica ŞTEFAN, Dumitru VIZITEU. Aceste persoane erau autori incluşi în antologia AMETISTE MOLDAVE despre care vom mai vorbi. Au lipsit motivat Todirel CĂLUGĂRIŢA şi Veronica ŞTEFAN. Printre invitaţi era desigur şi Mihaela BUCULEI reporterul Radio România actualităţi Iaşi. Trebuia să dau mâna cu toţi, să răspund la întrebări şi nici nu am observat că au sosit preoţii pentru sfinţirea noului lăcăş de cultură, preacucernicii Constantin TUDOSĂ preotul paroh al Bisercii Sfiinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Petia, însoţit de preacucernicul preot Doctor în Teologie Florin GRIGORESCU, preot paroh la Biserica din satul Unceşti. Între timp a sosit şi domnul Primar al comunei Buneşti, Gheorghe BERARU, însoţit de viceprimarul Ion DOLCEANU şi o parte din consilierii comunali. Cu această ocazie am cunoscut şi pe directoarea şcolilor din comună profesoara Dorina TODIRICĂ.  

Slujba de sfinţire a început într-o atmosferă caldă şi de smerenie dosebită, astfel aveam să ascultăm vocea caldă a preotului Florin GRIGORESCU şi vocea mai baritonală a preotului Constantin TUDOSĂ. Era o atmosferă emoţionantă pentru cei prezenţi şi sincer fiind, au fost momente când lacrimile mă pridideau. Momentul festiv era pentru mine ceva inedit, ca şi pentru cei prezenţi la această slujbă de sfinţire.  

Biblioteca Mihai LEONTE din Petia primise binecuvântarea Atot Puternicului Divin şi putea să înceapă activitatea de răspândirea a culturii printre oamenii satului Petia.  

Referinţă Bibliografică:
19 SEPTEMBRIE 2014 ZIUA INAUGURĂRII BIBLIOTECII Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1376, Anul IV, 07 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!