CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1323 din 15 august 2014        Toate Articolele Autorului

10 ZMEURICA ADMITEREA LA LICEU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

10 ZMEURICA ADMITEREA LA LICEU  

 

Imediat ce s-a întors de la cursul de propagandişti Matei a fost anunţat de colegul de cameră că au început înscrierile la liceul seral. Matei avea o parte din acte pregătite, însă ele trebuiau complectate cu unele adeverinţe recente. Aşa se face că Matei pe lângă adunarea actelor necesare a început să înveţe pentru admitere din programa şcolară recomandată. Cu toate că avea unele cunoştinţe despre ce prevedea programa, candidaţii nu erau siguri de reuşită, astfel că se străduiau să fie cât mai bine pregătiţi.  

Dar cum nu toţi îţi sunt prieteni, Matei a fost anunţat că diploma de absolvire a şcolii profesionale nu era admisă ca document de absolvire a şcolii generale. Era totuşi bine că fusese anunţat din timp, căci Matei avea şi diploma solicitată de liceu, adică cea de absolvire a şapte clase elementare. A mers la un fotograf şi a făcut o fotocopie pe care a dus-o la liceu împreună cu originalul. Secretara o fată destul de tânără care o înlocuia pe secretara de drept a liceului, plecată în concediu, însă nu admitea copia decât legalizată! În timp ce Matei purta discuţii cu secretara, a venit directorul liceului şi a intrat în discuţia celor doi implicaţi. Verificând actele depuse la dosar de către candidat, directorul a spus că nu e necesară şi diploma de absolvire a şcolii elementare, dar fiind faptul că a fost adusă a decis să rămână acolo, fără însă a fi legalizată, consemnând pe fotocopie că este conformă cu originalul, iar peste semnătura sa secretara a aplicat o ştampilă a liceului. Matei a solicitat secretarei un număr de înregistrare unde să fie precizat că dosarul cu actele necesare admiterii a fost depus. După acest incident Matei a început să înveţe şi mai intens pentru a reuşi în încercarea sa de a intra la liceul seral.  

Au venit şi zilele examenului de admitere şi emoţiile candidaţilor erau evidente, dar cum în marea lor majoritate erau foşti absolvenţi ai şcolilor profesionale, la matematică în mod special, nu prea aveau motive să aibă emoţii şi în principiu nici la limba română. Totuşi examenul era examen. Matei a avut mult mai mult noroc decât se aştepta, căci atât la scris cât şi la oral i-au căzut subiecte pe care le ştia foarte bine. De limba română nici nu avea voie să nu ştie. La afişarea rezultatelor a fost mare bucurie pentru toţi candidaţii seralişti. Şi colegul de cameră a lui Matei a reuşit cu bine, astfel că aveau să fie şi colegi de clasă. Cursurile liceului urmau să înceapă pe 15 septembrie şi viitorii seralişti trebuiau să fie ori schimbul I ori schimbul III pentru a merge la cursuri. Încă din luna august Matei l-a rugat pe şeful de sector ca în luna septembrie să fie repartizat numai schimbul I, pentru a putea urma cursurile liceului seral. Inginerul a căutat ca să formeze o echipă de 5 elevi seralişti care să lucreze numai schimbul I, uşurându-le astfel cât de cât posibilitatea de a urma cursurile liceului seral.  

Cursurile au început la data stabilită şi încă de la început Matei a fost propus şi ales de colegi ca şeful clasei. Acest fapt se datora şi faptului că mulţi dintre noii săi colegi erau vechii camarazi cu care au urmat cursurile şcolii profesionale de ucenici Zlatna, unde se calificaseră ca mineri, preparatori sau mecanici de mină. Profesorii care predau la cursul seral predau şi la cursurile de zi, ceea ce le îngreuna misiunea. Asta însă nu-i îngrijora, căci şi salariul li se rotunjea destul de binişor. Erau multe cadre tinere de profesori, absolvenţi a diverse facultăţi, complectate cu profesori cu experienţă care trecuseră prin multe examene la catedra liceului din Baia de Arieş.  

 

Va urma alt episod...  

Referinţă Bibliografică:
10 ZMEURICA ADMITEREA LA LICEU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1323, Anul IV, 15 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!