CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Mihai Ghimpu         Publicat în: Ediţia nr. 2092 din 22 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Mihai GHIMPU - SCRISOARE CĂTRE TINERII MEI PRIETENI UNIONIŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragi unionişti,  
Vă scriu acest mesaj în calitate membru al unei generaţii care s-a ridicat împotriva „Imperiului Răului” şi a cerut alfabet latin şi limba română, tricolor, libertate şi independenţă. Am obţinut independenţa Republicii Moldova. O parte dintre noi am dorit atunci mai mult, am fi dorit să mergem până la capăt - să facem Unirea. Nouă nu ne-a reuşit, pentru că eram puţini. Nu mai are rost să discutăm acum cauzele acestui eşec: lipsa noastră de unitate, teama unora, contextul internaţional, presiunile Moscovei, lipsa de hotărâre a celor care au condus Republica Moldova etc. Aceasta este deja istorie.  
 
Dacă a avut însă un merit generaţia care a adus independenţa este că, indiferent unde a activat, în politică, la Uniunea Scriitorilor, în Academia de Ştiinţă, în instituţiile de învăţământ, în institute de cercetare a reuşit să ducă mai departe şi să menţină vie flacăra unionismului şi a Unirii. Nu am lăsat-o să se stingă şi, la lumina ei şi la căldura acestui ideal, a apărut generaţia voastră. A doua generaţie unionistă din Republica Moldova şi România. O generaţia care trebuie să reuşească ceea ce noi nu am dus la bun sfârşit. Acesta este motivul principal pentru care vă scriu.  
 
Dragi unionişti,  
V-aţi constituit în diverse organizaţii şi aţi început o amplă campanie de informare a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului despre beneficiile Unirii. Activismul vostru este de lăudat, la fel entuziasmul şi dorinţa de a împlini un ideal sfânt. Problema este ce faceţi/facem mai departe?  
 
Oricât de mult am vrea, nu putem ignora bătălia politică. Fără politică unionistă nu se poate, aşa cum nici politica unionistă nu poate fi eficientă fără susţinerea celor din sate şi oraşe, din presă, de la televiziuni, din spaţiu public, de pe Facebook şi Twiter. Campania electorală prezidenţială care ne aşteaptă este cel mai bun prilej pentru a populariza, a discuta, şi propune publicului idealurile noastre comune. Vor fi săptămâni cruciale care ne aşteaptă. Va trebui să le folosim la maximum. Promovarea Unirii şi a unionismului în această campanie prezidenţială, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018 trebuie să fie un scop comun. Singurul şi cel mai important dintre ele. Ca singurul candidat unionist care va participa la această bătălie, vă cer să continuaţi această luptă. E o luptă în care nu persoanele sunt cele mai importante, ci Idealul. Idealul pe care ni-l dorim cu toţii.  
 
Dragi unionişti,  
Un Preşedinte unionist nu este cel care spune, pasiv, că votează „da” la un referendum pentru Unire. Un Preşedinte Unionist nu e cel care spune că „ne vom uni cu România în interiorul UE”. Un Preşedinte unionist nu este cel care spune că „vom discuta despre Unire atunci când vor fi condiţiile ideale”. Cei care vorbesc aşa sunt falşi unionişti, unionişti de conjunctură, „unionişti la rezultat” - cum scria cineva dintre voi pe Facebook. Un Preşedinte unionist NU este cel care asistă pasiv la evoluţia evenimentelor şi nu face nimic pentru ca să pregătească Unirea. Un Preşedinte unionist NU se scuză că „nu sunt condiţii favorabile”. Un Preşedinte unionist înţelege că niciodată condiţiile pentru Unire nu vor fi nici favorabile, nici ideale. NOI trebuie să creăm aceste condiţii. NOI trebuie să le facem favorabile. Niciodată nu ne va oferi cineva Unirea pe tavă, aşa cum nu a oferit-o nici strămoşilor noştri care au făcut Unirea Mică de la 1859 sau Unirea Mare din 1 decembrie 1918. Pentru un Preşedinte unionist, singura soluţie este integrarea în UE prin Unire cu România. Unirea va trebui să o luăm singuri! Un Preşedinte unionist este cel care pregăteşte Unirea, în interior şi în exterior, şi luptă ca să obţină majoritatea în Parlament pentru a se face Unirea în 2018.  
 
Dragi unionişti,  
În această bătălie trebuie să fim împreună. Umăr la umăr. Am adus împreună cu mine istoria unei familii întregi, care a luptat şi luptă pentru reunire de jumate de secol. Am în spate o carieră politică de 30 de ani, de luptă pentru alfabet latin şi limba română, tricolor, libertate şi independenţă, istorie românească şi Unire. O luptă de 30 de ani are şi suişuri şi coborâşuri. Are şi lumini şi umbre. Politica este arta posibilului, şi, din păcate, foarte multe lucruri nu erau posibile atunci când noi am încercat să le împlinim. Candidatura mea la Preşedinţia Republicii Moldova este legătura dintre generaţia Independenţei şi generaţii Unirii - adică generaţia Dumneavoastră! Indiferent însă cum ne privim unii pe alţii, avem mult mai multe lucruri în comun decât lucruri care ne despart. Să nu uităm asta niciodată. În această bătălie comună pentru Unire nu avem nimic de pierdut. Avem însă totul de câştigat! Să facem din alegerile prezidenţiale un pas decisiv pentru atingerea obiectivului nostru comun, UNIREA tuturor românilor într-o Ţară mare, prosperă şi sigură!  
 
Aşa să ne ajute Dumnezeu!  
---------------------  
Mihai GHIMPU  
21 septembrie 2016  
Chişinău  
 
Referinţă Bibliografică:
Mihai GHIMPU - SCRISOARE CĂTRE TINERII MEI PRIETENI UNIONIŞTI / Mihai Ghimpu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2092, Anul VI, 22 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Ghimpu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Ghimpu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!