CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Suspans subtil şi o carieră de succes
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Romanul poliţist este un exerciţiu teoretic de justiţie în care, întotdeauna, binele învinge răul. Cam aşa este şi în basme, deci cu totul diferit de realitate" . M.B.B. 
  
În paginile noii sale cărţi "În vârful acului", apărută în Editura Ars Longa, Iaşi, 2016, talentatul condeier Mihai Batog-Bujeniţă se dezvăluie ca narator, portretist, filozof, psiholog, sociolog, politolog şi moralist de elită. 
  
Romanul său este scris, cu excepţia epilogului, la persoana întâia. Eroul principal, Daniel Tomescu, îşi povesteşte o perioadă frumoasă din viaţă, de la absolvirea facultăţii de medicină ca şef de promoţie, la ascensiunea glorioasă în carieră. În scurt timp, prin muncă şi sacrificii, el obţine tot ce-şi doreşte pe plan profesional, postul de chirurg într-o clinică ultramodernă. Îşi continuă studiile doctorale încheiate cu "Magna cum laudae", obţine toate gradele universitare de la asistent, la conferenţiar şi profesor, iar pe plan administrativ ajunge până la postul de director într-un spital particular, nou construit. Se remarcă vocabularul şi cunoştinţele medicale pe care autorul şi le-a însuşit pentru a da veridicitate personajelor, în majoritatea lor din mediul spitalicesc. 
  
Daniel Tomescu este un bărbat inteligent, bine pregătit, harnic şi apreciat ca medic, manierat şi înzestrat cu simţul umorului, hărăzit cu însuşiri omeneşti de admirat, bunătate, generozitate, dezinteres material. Zugrăvit ca fin observator şi "bon viveur", Dani are o mulţime de calităţi demne de invidiat, dar şi o doză de candoare. Acest din urmă defect, pe care cititorul îl poate socoti doar o calitate în plus, este corectat de numeroasele colocvii pe care protagonistul le întreţine cu părinţii, amicii, sau superiorii săi de la locul de muncă. Cu dragostea stă excelent, dacă ne referim la cea fizică, oferită cu dărnicie şi virilitate unui mare număr de femei care-l seduc cu uşurinţă. Scenele de amor alcovian sunt descrise cu patimă şi amănunte picante. Daniel Tomescu este tipul de bărbat fermecat de femei de la prima vedere, sensibil şi admirator al nurilor, ademenit şi cucerit uşor. El le răsplăteşte cu mărinimie prin cadouri scumpe, băuturi şi feluri de mâncare alese, dar rămâne la nivel de legătură hormonală fără a ajunge la aspectul sufletesc al iubirii. "Căsătoria cu o femeie care se declară dominată sexual de incredibila ta virilitate este o capcană în care intrăm ca berbecii cu o inconştienţă milenară". 
  
Am admirat arta compoziţiei, discursul şi dialogul firesc, limbajul bine diferenţiat al fiecărui personaj în funcţie de vârstă, strat social, sau meserie, descrierile caricaturale ale figurilor, îmbrăcămintei, aspectului general al parveniţilor, tineretului libertin, deţinătorilor de funcţii, prezentarea cu ochiul aparatului de filmat a interioarelor. 
  
De-a lungul ascensiunii glorioase a eroul său principal, Mihai Batog-Bujeniţă insinuează cu subtilitate nişte decesuri suspecte, fără a declara până în ultimul rând şi nici atunci făţiş, dacă docto-rul Tomescu a bănuit, a înţeles că în fapt erau crime şi a tăcut. "Cine este surd, orb şi mut, trăieşte o sută de ani de linişte şi pace". 
  
Există în text câteva "povestiri în cadru", toate cu tâlc şi învăţături de viaţă, cum sunt poves-tea preotului chemat la împărtăşanie care săvârşeşte o minune, a medicului Ivănescu dezamăgit în căsnicie, a doctorului evreu Ritter, povestea inventată a lui Sisi despre care foarte curând se află adevărul, povestea arhitectului care se răzbună după moarte, povestea profesorului milog îmbrăcat ca un boschetar. 
  
Colocviile tânărului chirurg cu prieteni mai experimentaţi şi mai cu picioarele pe pământ, cu colegi trecuţi prin viaţă, sunt menite a expune părerile autorului despre subiecte ardente ale con-temporaneităţii. De pildă, degradarea poziţiei profesorilor şi medicilor, psihologia tinerei generaţii egoiste, nepăsătoare şi lipsite de maniere, despre psihologia pacientului, filmele moderne cu conţinut standard şi efecte speciale care formează o generaţie a subculturii cinematografice 
  
Cine citeşte cu atenţie, găseşte în paginile cărţii citate, panseuri, dictoane şi învăţături de viaţă: "toate lucrurile au un destin al lor; ignoranţa este prima condiţie a fericirii; gloriile trec indecent de repede; banii par mulţi doar dacă nu-i cheltuieşti; înţelepciunea vine în urma greşelilor, dacă vine!; priveşte omul, nu funcţia!; toţi murim, dar important e ce facem până atunci; întotdeauna când intri într-o casă, dacă eşti inteligent, ai grijă să vezi pe unde poţi ieşi" şi multe altele cu care m-am delectat, dar n-am intenţia să le epuizez. 
  
Autorul face dizertaţii asupra situaţiei spitalelor din România, minunilor Internetului şi tele-foanelor inteligente, despre monitorizarea "sclavilor imbecilizaţi de sistem cu ideea de libertate", epidemia de corupţie, migraţia islamiştilor în Europa cu o scurtă incursiune în istoria crimelor comise în numele creştinismului, consideraţii asupra banilor, apariţiei, evoluţiei şi păstrării valorii lor, eseuri despre influenţa vremurilor asupra modei, despre proprietatea particulară şi problemele pe care le creează. 
  
Observaţiile pe cât de dureroase, pe atât de adevărate probează decepţiile vieţii: "De fapt nimănui nu-i pasă de om, el fiind considerat a fi cea mai acceptabilă pierdere într-o afacere. Mai ales că este, de cele mai multe ori, destul de uşor de înlocuit!" 
  
Las cititorului satisfacţia de a descoperi cine sunt criminalii şi cine victimele şi plăcerea de a-l regăsi pe autorul Mihai Batog Bujeniţă câte puţin în fiecare personaj, cu gândurile şi aprecierile sale originale, cu discursul său fluent, înţelept, bărbătesc, cu ironia sa fină, cu sugestiile şi împărtăşirea vastelor sale cunoştinţe în toate domeniile. 
  
"În vârful acului" este o carte care se citeşte cu interes, plină de învăţături de viaţă, scrisă de un autor inteligent, cultivat şi original. 
  
Când l-am întâlnit prima dată pe Mihai Batog-Bujeniţă mi-a spus că "Între un diamant şi un diamant care are o poveste, se vinde cel cu povestea". Da, "În vârful acului" e un diamant cu poves-te. Cu multe poveşti. Şi cu multe faţete. 
  
Magdalena Brătescu, Israel. 
  
Referinţă Bibliografică:
Suspans subtil şi o carieră de succes În vârful acului , un nou roman de Mihai Batog-Bujeniţă / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1953, Anul VI, 06 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!