CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  URAAA! TREC LA ISLAM
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
URAAA! TREC LA ISLAM 
  
Fraților, am pus-o! Tot trupul mi-e o durere, iar despre suflet ce să mai spun? Zdrenţe! Încerc un dialog cu a treia halbă de bere însă ea se uită la mine aşa cum mă uit eu la ajutorul de şomaj. Lung şi păgubos! Nu mai merge aşa! Trebuie să fac ceva! Da, dar ce? Aici mi se înfundă toate drumurile… Alea care pe vremuri duceau la Roma. 
  
Spre norocul meu apare Pidel, prietenul meu de o viaţă, cel cu care am lucrat şi în construcţii. Când am lucrat! 
  
Vine la masă şi, conform obiceiului, mă întreabă: 
  
- Bă, e bună? Adică, nu e prea caldă? 
  
Nu ajung să-i răspund fiindcă el ia halba şi gustă cam jumătate din ea ca să se convingă dacă este bună. Probabil că este deoarece râgâie zgomotos ca să arate că i-a plăcut şi abia după asta mă ia în serios: 
  
- Băăă, ai o moacă… Ce-ai păţit? Nu cumva iar… 
  
- Ee, am avut o discuţie cu Marcela dar ea a avut un vătrai, aşa că m-a zdrobit cu argumentele… 
  
- Da, nu i-ai dat şi tu ceva pumni, măcar aşa, la paritate, ca să te ţină minte? 
  
- Eşti nebun!? Păi, vrei să păţesc vreo dandana ca bietul Sile care de disperare că-l bătea Tanţa de-l snopea, i-a dat un pumn în ochi iar aia l-a reclamat la poliţie cu nasulia aia de violenţă în familie şi a luat bietul băiat trei luni cu executare de l-au muncit ăia ca pe hoţii de cai. Nu-ţi mai spun că la întoarcere a găsit-o pe beşniţă cu un lingurar numai fibră de n-a putut nici măcar să deschidă gura ca să-şi ia hainele înainte de a fi dat afară din casă. Bă, nu te joci cu chestiile astea! 
  
Pidel pare însă pregătit pentru rezolvarea oricărei probleme aşa că zâmbeşte subţire şi-mi spune: 
  
- Hai, bagă o bere la băiatu’ că uite, tot io am dezlegarea şi pe mulţi i-am învăţat cum se face treaba. Că ai dreptate, nu mai e ca înainte când le mardeam de nu se vedeau şi ne durea-n şpiţ că ne pârau la partid. Partidu’ avea atunci treabă, nu se ocupa de muieri! 
  
Îi fac un semn ospătarului să mai treacă două beri în contul meu, că bani, de unde, iar după ce nesimţitul îmi rupe nervii cu băutul calm al halbei, plescăit, râgâit şi oftat, scoate din buzunar o cărţulie răpciugoasă. 
  
- Ia şi citeşte că e de milioane! 
  
Citesc titlul: Femeia în Islam. Ca să fiu sincer mă doare drept în bască de chestia asta, da’ hoţomanul stătea cu ochii pe mine aşa că am deschis cartea. Primele rânduri erau despre cât de mult este preţuită şi ocrotită femeia printre musulmani. Mă iau nervii! Păi, dacă e aşa, le-o dau pe Marcela să o ocrotească ei, că eu unul m-am săturat! Dau să arunc terfeloaga pe masa udă de bere dar Pidel intervine prompt: 
  
- Deschide la pagina patruzeci şi unu şi citeşte cu mare atenţie, dup-aia mai vorbim! 
  
Aşa fac. Oaaa! Aici un înţelept de-al lor scria negru pe alb: „Dacă separarea soției de dormitor nu dă rezultate și aceasta continuă să fie neascultătoare, atunci ea intră în categoria femeilor reci și încăpățânate și trebuie reeducată prin pedepsire. Ea trebuie bătută, dar în așa fel, încât să nu-i fie rupte oasele sau să-i fie provocate sângerări”. Pe înţelept îl chema Abdul-latif Mushtahiri, adică om serios, nu glumă. Se vedea şi după recomandările cu privire la ruperea oaselor că era un dobitoc oarecare, ci un om cu multă chibzuinţă şi bun simţ. 
  
Dar să vedeţi alt înţelept chitit pe latura psihologică pe numele lui Ghassan Ascha. Iată ce frumos grăieşte: Instrumentul de pedeapsă (parul) trebuie ținut la vedere, pentru ca soția să-l vadă mereu”. Eee, adică prevenire, nu pedepsire! Corect şi profund uman! 
  
Citesc mai departe cu un interes din ce în ce mai mare: Ghazi Al-Shimari, expert în relații familiale, Arabia Saudită: „Soțul trebuie să-și anunțe soția despre numărul de lovituri ce urmează a-i fi aplicate”. Sau G. H. Bousquet, autorul cărții „Eticheta sexului în Islam”: „Femeia trebuie bătută și pentru aceasta există un număr vast de metode: dacă femeia este slabă, ea trebuie bătută cu un băț; femeile mai voluptoase pot fi lovite cu pumnul, în timp ce cele grăsuțe, cu palma. Astfel, cel care o lovește nu-și provoacă sieși leziuni”. 
  
Sunt zguduit de delicateţea şi grija pe care aceşti adevăraţi filosofi, aceşti oameni minunaţi, o acordă năpăstuiţilor de bărbaţi deşi, ca să fiu sincer, nu prea înţeleg cum de stau cămilele alea ale lor să ia bătaie. Că la noi, una-două, te trezeşti cu o copită între ochi. În fine! Mă cuprinde un entuziasm irepresibil şi îi spun prietenului meu: 
  
- Băiatu’ eu mă înscriu la ăştia şi-mi bag picioarele în ea de lege a violenţei domestice. Tu ce faci, te bagi? 
  
- Păi, nu, că eu nu mai am nevastă de multă vreme şi nu mă mai complic. Eu doar îmi ajut prietenii. 
  
Aproape că-mi dau lacrimile de emoţie. Ce băiat bun acest Pidel! Acum ce-i drept, la cum arată nici nu mă mir că nevastă-sa a fugit în urmă cu zece ani de acasă, dar nici nu-mi pun întrebarea de ce mai stă a mea. Dar, gata, motor! 
  
Şi ce trebuie să fac? O cerere, ceva, dau de băut, sau cum procedez ca să mă înscriu? 
  
- E simplu! Te duci la popa lor, imam îi zice, vorbeşti cu el şi treaba se face urgent fiindcă la ei nu e birocraţie, ba că unde-i buletinul, unde-i declaraţia de avere şi alte porcării. Nu tăticu’, intri la botez şi gata! 
  
- La botez, cum, că eu sunt botezat! 
  
- Aici e altfel. Faci circumcizie, asta înseamnă la ei să fii botezat. Nu-i greu! Cam doare dar la câte bătăi ai luat tu de la Marcela durerea asta nici nu o s-o bagi în seamă. 
  
Pidel mă lămureşte în amănunt şi mă convinge! 
  
- Apoi, nu ai voie să mănânci carne de porc! 
  
- Bă, frate, las-o moartă că eu nu mai văd carne decât la Crăciun şi nici atunci nu prea… Deci, trecem peste! 
  
- Ar mai fi o condiţie! Nu ai voie să bei decât apă şi sucuri ori freşuri cum le zice acum la chestiile astea carbogazoase. Iar aici e cam naşpa că bere, vin, rachiu, nici măcar din acela de pufoaică cum ne place nouă, lulu, tată! 
  
La faza sta intru în trepidaj! Bă, nu se poate! Păi, atunci de ce mai trăiesc!? În consecinţă, ratez marea oportunitate de a-i stâlci mecla Marcelei fără riscuri, ba chiar mă gândesc, de-a dreptul înduioşat, că dacă stau eu să cuget mai bine, dă ea, dar cu milă şi tot ea îmi pune borş rece dimineaţa să mă dreg. 
  
Băi, dă-o-n-colo de treabă, nu-mi las eu credinţa mea strămoşească pentru nişte chestii care dacă stau să mă gândesc s-ar putea nici să nu se petreacă. Pentru că dacă nenorocita de Marcela pune mâna pe vătrai n-am nici o şansă. Lor, musulmanilor, le convine pentru că ei nu au vătraie! 
  
Referinţă Bibliografică:
URAAA! TREC LA ISLAM / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1883, Anul VI, 26 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!