CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  Mihai BATOG-BUJENIŢĂ - OAMENI ŞI LOCURI AFLATE ÎN NECUPRINSUL SUFLETULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Înzestrat de ursitoarele sale, cele bune, cu harul scrisului, Ştefan Boboc-Pungeştenu înţelege să răsplătească acest dar cu nemurirea prin cuvinte a oamenilor printre care a crescut, s-a format, iar acum putem spune că se află la acea maturitate în care înţelepciunea devine puntea de legătură cea mai sigură, iar ei, oamenii, aflaţi în toamna de aur a spiritului, aşează acum această legătură înaintea tuturor celorlalte. Recentul volum „Amprentele unor timpuri” (Ed. PIM, 2013) nu vine deloc surprinzător ci ca un rod bine îngrijit şi precedat de altele la fel de ispititoare precum: „Rădăcinile continuităţii”, roman de aceeaşi factură memorialistică, dar şi sprinţarele catrene, epigrame şi poezii din volumele anterioare: „Şi bobocii zâmbesc”, „Îmbobociri de toamnă” sau „Ştefaniade în sos picant”, acelea care-l definesc drept un autor cu mult umor, spirit şi cultură.  
 
Este dificil să caracterizezi această lucrare ca fiind una strict memorialistică, acel gen de carte în care abundă datele şi informaţiile despre un loc sau altul, despre personalităţi ale locului sau evenimente majore legate în timp de istoria aşezării la care se face referire. Deşi autorul reuşeşte să aducă sub ochii cititorului o mulţime de informaţii despre oamenii şi faptele legate de un Pungeşti aflat într-un areal , mult mai larg decât aşezarea propriu-zisă şi mult mai apropiat de suflet decât de exerciţiul de memorie, face acest lucru punând oamenii în prim-plan. Sau, chiar mai mult, folosind o tehnică romanescă, plimbă personaje, legate de istoria locurilor printr-un spaţiu mai mult faptic decât geografic în aşa fel încât subtilizează idei de tip monografic derulând păţaniile lor, întâlnirile cu alţi oameni, rude sau prieteni plecaţi de mai multă vreme din localitate şi care, la rândul lor, prin poveştile de viaţă pe care le narează, dau sens istoric evoluţiilor sociale sau profesionale aferente acelor vremuri. Minunat mod de a surmonta cu succes relatarea de multe ori ternă a stilului memorialistic, prin activarea acţiunii unor personaje, unele de anvergură, altele doar pitoreşti care, cu inteligenţă şi umor, ne fac pe noi cititorii părtaşi la derularea evenimentelor putând astfel să intrăm în atmosfera cărţii și să reuşim memorarea cu uşurinţă a datelor strict informaţionale pentru că ele se îmbină, în cel mai fericit mod, nu numai cu dinamica acţiunii ci şi cu farmecul personajelor.  
 
Autorul prezintă în cadrul mai larg al evenimentelor aflate în curgerea lor temporală însă interconectate în mod fericit pentru a da o puternică impresie de coerent şi de logică a construcţiei narative personaje, precum şi personalităţi ale locurilor pornind de la învăţători şi continuând cu oameni care au avut un cuvânt de spus în cultura ţării. Emoţionantă este desigur prezentarea învăţătorilor din Pungeştiul unor anumite vremuri, o prezentare făcută cu mult suflet dar şi cu acea recunoştinţă pentru acei care pun primele pietre ale temeliilor viitoare. Aceia pe care, doar peste ani îi vom vedea exact aşa cum sunt de fapt: arhangheli ai viitorului ca faptă a copiilor pe care i-au format în primii ani ai vieţii. Oricum, aflăm despre pungeşteni mult mai multe lucruri şi cu mult mai mult folos decât am aflat, din păcate, în ultimii ani privind sau ascultând ştirile care, într-o perioadă, au abundat fără să ne spună mai nimic.  
 
În context, ne-am putea întreba ce caută în carte o lungă prezentare a unuia dintre conducătorii ţării din perioada de după primul război mondial, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Nu, autorul nu pretinde că şi acesta ar fi fost pungeştean dar îl prezintă pe larg pentru a ne face să înţelegem contextul politic şi social al acelor vremuri despre care din ce în ce mai mulţi nu mai ştim aproape nimic. Şi mai are un merit Ştefan Boboc! Nu judecă şi nu dă verdicte! Nu ne spune că a fost bine sau rău. Priveşte cu toată înţelegerea în urmă şi ne prezintă faptele, implicându-ne astfel pe noi cititorii în descifrarea sensurilor morale ale vremurilor şi evenimentelor. Evită cu eleganţă posturile de moralist lăsându-ne să înţelegem că faptele au fost cele care au fost iar ecourile acestora nu sunt valabile doar pentru personajele din carte ci ne implică pe noi toţi. Şi ne simţim parcă înfrăţiţi cu acei oameni din Pungeşti alături de care, fără să ştim, am construit părticica noastră de istorie.  
 
Închei alăturându-mă prefaţatorului acestui volum, Ioan N. Oprea, cel care consideră cărţile lui Ştefan Boboc-Pungeşteanu demne de a se odihni cu mândrie pe raftul de sus al bibliotecii, fiindcă au sentimentul datorie împlinite.  
 
Mihai BATOG-BUJENIŢĂ  
5 noiembrie 2014  
Iaşi  
 
Referinţă Bibliografică:
Mihai BATOG-BUJENIŢĂ - OAMENI ŞI LOCURI AFLATE ÎN NECUPRINSUL SUFLETULUI / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1406, Anul IV, 06 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!