CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  Crăciun sau om bun?!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Ța ța ța căpriță ța 
  
Te-am adus din Africa 
  
Te-am adus cu avionu’ 
  
Să petreci revelionu’” 
  
Nu ș’ de ce-mi veniră mie astea în gând acum, când zac pe marginea anului 2014, dar amintirea lor mă face să simt - din nou - că bate un vânt de sfârșit de an dinspre prostia nemărginită cu care ‘geaba ne luptăm. 
  
Nu-mi prea mai plac Sărbătorile de iarnă de mult timp. Poate că din cauză că, de la o vreme, zăpada e prezentă exact când nu trebuie. Ba înainte, ba după bine-meritata vacanță cu iz de cozonaci și sarmale. 
  
Sau poate e de vină firea mea mereu nemulțumită: ba că nu nige, ca că nu-i soare, ba că nu suportă aglomerația, ba că se sufocă de atâta pustiu. 
  
Apoi mă-ntreb filosofic (huh!) de ce Dumnezeu am aflat eu că Moș Crăciun e un Moș Nicolae în tura a doua pentru simplul fapt că la catolici și protestanți nu există Sf. Nicolae pe 6 decembrie și l-au mutat pe 25 Decembrie din motive abracadabrante... s-a născut Iisus și cineva trebuia să-i oficieze Nașterea sfântă printr-un ritual laic. Așa ne-am ales noi ortodocșii cu doi Moși bucălați și darnici (în funcție de bugetul familiei). Ambele personaje – simpatice – de altfel vrându-se simbol al dărniciei. Dar de ce trebuie să existe dărnicia asta - mânca-o-ar mama pe ea! - la date exacte?! 
  
Nu sunt un om religios, în sensul dogmatic al termenului, ci - mai degrabă -, un om care consideră că religia lui e bunătatea. Nu vin să mai hohotesc și eu pe tema „Crăciunul s-a transformat într-un kitsch comercial”, doar bocesc pe tema: de ce să fim buni sau deosebit de buni numai de Paște și de Crăciun?! De ce să fim desoebit de disperați și să alergăm prin magazine după tot felul de lucruri scumpe pe care să le oferim, mai mult adulților decât copiilor?! 
  
De ce nu mai simt că oamenii se bucură că vin Sărbătorile de iarnă, ci mai mult că-s disperați din cauza lor?! 
  
Azi,aflată în exercițiul funcțiunii din acest punct de vedere, am fost rugată de un domn de o vârstă oarecum înaintată dacă ceea ce a achziționat pentru un medic se potrivește... Vă spun sincer că-mi dau lacrimile. Se vedea că era încurcat și disperat. Își punea problema în ce să-i pună importantul cadou pentru a fi cât mai camuflat. De parcă sănătatea Domniei sale depindea de felul în care primea medicul acel mesaj de mulțumire sau de speranță... Domnul acela și-a luat de la gură ca să cumpere un cadou consistent medicului său în loc să-și cumpere de mâncare pe o săptămână și tot ce-l interesa era ca gestul său să fie cât mai bine înțeles. Oare ar trebui să-mi fie dor de Moș Gerilă?! Cel care venea doar pe la copii și era Moș Crăciun în travesti?! 
  
Apoi mă nelămurește un lucru: în ce măsură laicul are dreptul să deformeze realitatea religioasă? Când s-a născut Iisus (indiferent dacă e sau nu reală data de 25 Decembrie) darul său cel mai de preț a fost omenia. Pentru că trebuia să poarte un nume care să ne amintească tot timpul de jertfa lui, religia propovăduită de Iisus Christos i-a luat numele și se numește creștină. Cum poate un medic să aibă grijă de un pacient în numele acestei omenii și să primească daruri scumpe de la un om care abia are cu ce să cumpere de-ale gurii?! 
  
În primă instanță am vrut să pamfletizez întâmplarea de azi, apoi mi-am dat seama că n-am inima să fac mișto, ci doar să scriu aici cât de bulversată sunt de lumea în care trăiesc. 
  
10 decembrie 2014, București 
  
Referinţă Bibliografică:
Crăciun sau om bun?! / Mihaela Tălpău : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1805, Anul V, 10 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Tălpău : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Tălpău
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!