AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  1 OCTOMBRIE SAU PLEDOARIE PENTRU VÂRSTA A TREIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă spunem doar 1 octombrie, câţi dintre noi se vor gândi că această zi a fost aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu exact 25 de ani pentru a fi celebrată ca Zi internaţională a persoanelor vârstnice? De obicei, când este vorba despre persoane care trec de pragul pensionării şi nu mai manifestă capacitatea de a participa activ la viaţa socială, tendinţa generală este aceea de a trece cu vederea condiţiile în care acestor persoane li se mai oferă posibilitatea de a se exprima, de a participa la activităţi sociale şi chiar de a avea acces la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.  
 
Scriind aceste rânduri îmi amintesc de Reza Memarian. Eram studentă la Bucureşti şi, în grupurile de studenţi prieteni, am întâlnit un bătrânel din Iran, student la Medicină în primul an. La orice întrebare legată de vârsta lui, râdea arătându-şi dinţii mari, spunând că e destul de copt cât să-şi schimbe opţiunea în viaţă. Umbla vorba că are peste şaizeci de ani, dar nimeni nu băga mâna în foc care ar fi fost vârsta lui exactă. Am avut ocazia de a discuta cu Reza Memarian şi mi-a spus următorul lucru: toată viaţa s-a străduit să asigure familiei cele necesare traiului, fără a avea răgaz de a se ocupa de ceea ce îşi dorea cu adevărat. A făcut afaceri, a construit case pentru copii, i-a aşezat pe fiecare în parte pe drumul lui şi, ajuns la vremea în care ceilalţi nu îi mai solicitau sprijinul, a hotărât să o ia pe drumul care l-a atras cel mai mult în viaţă. Nu considera că e târziu, nu calcula câţi ani va mai avea de profesat! Dorea doar să facă ceea ce sperase dintotdeauna că va face: medicină.  
 
Despre astfel de vise ar dori să vă vorbească ziua de 1 octombrie. Despre speranţe la orice vârstă, despre libertăţi indiferent de numărul anilor purtaţi pe umeri, despre valoarea pe care o mai pot aduce încă societăţii mulţi dintre cei pe care nu putem să îi vedem mai departe de limite trasate mai mult sau mai puţin artificial. La polul opus, această zi este menită să sensibilizeze opinia publică în legătură cu persoanele (cel mai multe vârstnice) care şi-au pierdut autonomia funcţională şi au devenit dependente de un sistem de protecţie socială. Dar nu putem să punem toate persoanele vârstnice într-o oală şi să le aplicăm tuturor acelaşi tratament. În unele domenii, performanţa maximă se atinge la vârste înaintate, când cumulul de experienţă aduce o valoare extraordinară posesorilor săi.  
 
Dacă e să ne întoarcem puţin la Sfatul bătrânilor de pe vremea dacilor liberi, vom descoperi că în acele timpuri nu se lua nici o decizie fără implicarea bătrânilor înţelepţi. Legătura dintre cei tineri şi cei bătrâni era puternică, necesară şi extrem de importantă. Evoluţia pe scara civilizaţiei a dus la slăbirea acestei legături şi ameninţă să ducă la ruptură. Aici nu vorbim numai despre demnitate umană, despre respectul datorat şi despre preţuire. Este vorba despre cei care ne-au dat viaţă, care ne-au îndrumat şi care ne-au fost modele. Ei merită să se bucure în linişte şi cu condiţii de viaţă decente de roadele muncii lor de-o viaţă  
 
Să privim deci către ziua de 1 octombrie cu înţelegere, deschidere şi altruism, căci fiecare dintre noi are în familie cel puţin o persoană în vârstă sau, fiecare dintre noi, urmând cursul firesc al vieţii, va ajunge la rândul său să fie încadrat în categoria persoanelor de vârsta a treia.  
 
Mihaela Raşcu  
 
Referinţă Bibliografică:
1 OCTOMBRIE SAU PLEDOARIE PENTRU VÂRSTA A TREIA / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2098, Anul VI, 28 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!