CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  SUB CERUL CUVINTELOR – BOOKFEST TG.MUREŞ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trecută este vremea în care cărţile erau accesibile numai claselor sociale superioare care îşi puteau permite luxul de a deţine o bibliotecă şi, mai mult, o păzeau cu străşnicie închisă de multe ori cu lanţuri pentru a nu ajunge sub nici o formă cunoaşterea mai departe de cei care deţineau puterea în stat. Libertatea de a citi este una dintre cele mai dulci cuceriri ale omenirii şi s-a realizat la vremea ei cu sacrificii care te-ar fi dus cu gândul la secole de recunoştinţă şi preţuire din partea urmaşilor celor ce au ars pe altarul cuvintelor. Prezentul, însă, nu confirmă prea mult această teorie şi te scutură zdravăn de cele mai multe ori. Impresia că poarta cunoaşterii s-a deschis total odată cu apariţia internetului şi că importanţa cărţilor a scăzut, este o capcană înşelătoare. Ceea ce s-a scris veacuri la rândul în toate colţurile pământului şi în toate domeniile, nu poate fi preluat în totalitate în câţiva ani în mediul on-line. Nici chiar noile apariţii editoriale nu se pot lăuda toate că se regăsesc în bibliotecile electronice accesibile internauţilor. Prin urmare, cartea rămâne încă principalul pilon al cunoaşterii, principala cărămidă din fundaţia oricărui edificiu intelectual care ne influenţează drumul în viaţă. 
  
În perioada 8-11 septembrie 2016, la Tg.Mureş s-a deschis cea de-a treia ediţie a Salonului de Carte „BookFest”. Cele peste 25 de edituri participante, au oferit o un tablou fidel al locului pe care îl ocupă cartea în zilele noastre. Cu tiluri vechi sau noi, promovând autori consacraţi sau necunoscuţi încă, în incinta Teatrului Naţional din Tg.Mureş, au avut loc de la lansări, la prezentări de autori şi până la dezbateri, o gamă largă de acţiuni a căror vedetă a fost cartea. Unii au asemănat aceste zile cu un „maraton al cărţilor”. Personal, n-am îmbrăţişat ideea pentru că maratonul presupune o cursă îndelungată cu speranţa de a reuşi să ajungi la finalul ei. Zilele au trecut repede şi, printre grijile cotidiene, nu am reuşit nici să parcurg toate titlurile şi nici să mă bucur de toate evenimentele care au compus buchetul festivalului. Pot însă să mă pronunţ asupra editurilor care m-au impresionat, căci mi-am făcut un clasament, bineînţeles determinat de gusturile mele, de aria de interes pe care o manifest în prezent şi de intervalul de timp în care am fost prezentă la salonul de carte. 
  
Aşadar, Editura Nemira a venit cu nişte reduceri fabuloase la volume care nu cu mult timp în urmă se vindeau la 35-45 de lei exemplarul. Cărţi deţinătoare ale premiilor Locus, Nebula şi Hugo au fost expuse la standul editurii la preţuri de 3, 4 şi 5 lei. Nu mai mult decât o cafea. Aş fi crezut că stadul se va goli instant şi eram tristă după prima zi că nu voi mai găsi nici un titlu ziua următoare când urma să iau salariul. N-a fost aşa! Explicaţiile pot fi multiple, dar am preferat să cred că nu sunt mulţi cei care gustă genul SF. Reduceri au aplicat majoritatea editurilor, dar nici una reduceri de calibrul celor prezentate de Editura Nemira. Aş fi dorit mai multe lansări de carte din partea acestei edituri. A funcţionat însă în cazul ei principiul „una da’ bună”, singura carte propusă fiind „Ai uitat să râzi” de Bogdan Munteanu. 
  
Editura Eikon a deţinut recordul de lansări, semn că domnul Valentin Ajder, reprezentantul acesteia, ştie prea bine cum e să arzi pe rugul cuvintelor. Volumele propuse au adus în faţa publicului autori ca Petru Istrate, Laurenţiu Orăşanu, Dan Damaschin, Andreea Nanu, Mihai Gheorghiu, Dan Tomuleţ, Ionuţ Butoi, Vianu Mureşan, Mihaela Malea Stroe şi mulţi alţii. Eu m-am oprit la „Maria cea fără de moarte”, titlu propus de Gaby Michailescu, un volum dedicat neamului românesc, un volum de „luminoasă dăruire” conturând un tablou de excepţie al Mariei Tănase. 
  
M-am bucurat să regăsesc scrieri despre şi pentru neam şi ţară şi la Editura Humanitas, care a propus volumul „Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe) de Lucian Boia, la a cărui lansare a fost invitat dl. profesor Cornel Sigmirean o personalitate în istorie pe care o apreciem în mod special în plan local. Mi-au atras atenţia şi cărţile scrise de Radu Paraschivescu „Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)”, „Catalog de perle” şi „România în 7 gesturi”. Acest gen de literatură a fost prezent şi la standul Editurii Rao care a lansat volumul „Acţiunile separatiste care vizează România” de Anghel Andreescu şi Dan Bardaş. 
  
Căutând cărţi pentru copii, am remarcat curajul Editurii Integral, care a prezentat la stand o gamă bogată de cărţi la preţuri accesibile, nu foarte stufoase, nu foarte pretenţioase, potrivite capacităţii de asimilare a vârstelor mici şi nu numai. Editura Niculescu ne-a obişnuit deja cu materialele sale didactice, caiete de lucru şi culegeri demonstrând flexibilitatea de care dispune această editură în a adapta imediat materialele didactice şi pedagogice programelor şcolare aflate într-un permanent proces de permutare. Nu s-a lăsat mai prejos nici Editura Litera care, pe lângă materialele didactice, a adus la standuri nişte enciclopedii superbe, bogat ilustrate şi acoperind domenii de bază în educaţia juniorilor. 
  
Nu au lipsit nici cărţile premiate, Editura Cartea Românească lansând în cadrul evenimentului romanul „Vârstele jocului.Strada Cetăţii” de Claudiu M.Florian, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediţia 2016. 
  
M-am bucurat să o cunosc la acest salon de carte pe d-na Carmen Muşat-Coman, reprezentanta Editurii Cununi de Stele, care a adus un aer oriental cu ale sale basme bengaleze „Povestea prinţului Sobur” dar şi cu prezentarea operei şi vieţii Amitei Bhose, prima traducătoare a lui Mihai Eminescu în Asia. 
  
Acestea sunt doar câteva dintre titlurile şi editurile care mi-au reţinut atenţia, ceea ce nu înseamnă însă că alte standuri au fost mai prejos sau nu au avut titluri de primă clasă. Repet, pentru mine, evenimentul a fost prea scurt ca să asimilez toată comoara de cuvinte care a fost prezentată la Tg.Mureş la cea de-a treia ediţie BookFest. Recitalul de muzică fado susţinut de Ricardo Caria şi proiecţia filmului „Fiul lui Saul” în regia lui Laszlo Nemes, laureat al Premiilor Oscar 2016 pentru „Cel Mai Bun Film Străin”, au fost doar câteva dintre surprizele cu care organizatorii au dorit să completeze bunul gust care a însoţit pas cu pas activităţile salonului de carte din acest an. Ne-am încărcat cu frumos în cele patru zile ale evenimentului, ne-a încântat să aflăm noutăţile literare şi să cunoaştem noi autori, dar cel mai mult ne-am bucurat că, măcar pentru câteva zile, cartea a deschis la Tg.Mureş un minunat cer al cuvintelor. 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SUB CERUL CUVINTELOR – BOOKFEST TG.MUREŞ / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2085, Anul VI, 15 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!