CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  PROFESORUL DIN POSMUŞ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- În memoria lui Cheşu -  
 
Cerasela este vânzătoare într-o agenţie Loto Pronosport. Spaţiul mic şi îmbâcsit în care îşi petrece zilnic mai multe ore decât acasă, nu i se pare tocmai potrivit pentru a purta denumirea de agenţie, dar atunci când este întrebată unde lucrează, nu uită să precizeze că este vorba despre o agenţie şi nu despre un simplu chioşc cum ar lăsa să se creadă cei mai mulţi dintre clienţi. Şi nu duce lipsă de clienţi. Mulţi oameni speră să dea norocul peste ei şi să nimerească o schemă care să-i îmbogăţească pe loc. Cerasela, însă, nu crede în noroc. Vede în fiecare zi cum îşi golesc clienţii buzunarele cumpărându-şi speranţe deşarte cu zâmbetul pe buze. Dezamăgirea eşecului nu îi face să renunţe. Vin din nou şi din nou, aruncându-se orbeşte în braţele unor iluzii.  
 
Nu acelaşi lucru îl poate spune despre profesorul din Posmuş. Bărbatul cărunt, înalt şi uscăţiv, îmbrăcat mereu în costum, nu face parte din categoria clienţilor obişnuiţi. Este profesor de matematică şi vecin de bloc cu ea. Convins că a calculat corect frecvenţa cu care au ieşit câştigătoare anumite numere şi probabilitatea ca ele să se repete, profesorul din Posmuş a elaborat o schemă pe care o joacă săptămânal, în aşteptarea momentului la care se va demonstra că ipoteza lui este corectă.  
 
- … atunci te voi duce la mare cu maşina pe care o voi cumpăra din câştig, îi spunea uneori Ceraselei care îi mărturisise că nu văzuse marea în viaţa ei, sau oriunde îţi va pofti inimioara.  
 
Vânzătoarei îi era drag profesorul din Posmuş. Intra liniştit în agenţie, îşi lua biletul, îl completa imediat cu numerele pe care deja le ştia şi ea pe de rost, îi arunca un zâmbet sfios şi ieşea strecurându-se printre clienţii nerăbdători care îi invadau ca termitele duminică de duminică micul teritoriu, ca şi când aceea ar fi fost singura zi în care se puteau depune bilete. Uneori, îl găsea stând pe banca din faţa blocului cu câte un ziar desfăşurat pe genunchi. Se aşeza lângă el şi îi asculta poveştile din tinereţe. Îi părea rău pentru el. Îi murise soţia, copiii îi erau plecaţi departe, iar din pensie nu prea reuşea să îşi acopere cheltuielile cu medicamentele şi facturile.  
 
- Când voi câştiga, am să dau o petrecere mare, pentru toţi vecinii din bloc! Am să-i spun lui Cornel de la pizzerie să aducă zece cutii uriaşe cu pizza, vom lua un munte de prăjituri şi mult vin roşu care-ţi înfierbântă sângele.  
 
Cerasela râdea fericită că ochii profesorului, atât de absenţi de cele mai multe ori, se luminau brusc de anticiparea momentului în care cei câţiva locatari ai micuţului bloc aveau să uite de lipsuri şi necazuri. Când nu îl vedea pe bancă se întrista, ştiind că profesorul plecase din nou acasă la el, la Posmuş, unde mai avea o soră bolnavă şi ea singură pe lume.  
 
Nimic din ceea ce se petrecea în acea duminică la agenţie nu anunţa că avea să fie o altfel de duminică decât cele obişnuite. De pe la ora unsprezece, spaţiul îngust începu să se aglomereze, liniştea dispăru dizolvată în discuţiile aprinse şi păcănitul aparatelor mecanice, iar Cerasela intră în starea aceea de agitaţie specifică lucrului făcut mecanic, contracronometru. La ora două punct închise totul şi se îndreptă spre casă, hotărâtă să îşi petreacă întreaga după-masă lenevind şi schimbând canalele la televizor. La ora şase şi treizeci, trecu voit peste canalul la care se difuza tragerea loto din acea săptămână, iar la ora opt, înainte de a se însera suficient, se culcă cu gândul că urma luni, ziua ei liberă.  
 
Marţi, în timp ce aranja în vitrină afişul cu rezultatele de duminică, se opri ca lovită de fulger. Recunoştea numerele. Dumnezeule! 44, 11, 2, 4, 22, 5! Ridică cartonul în dreptul ochilor şi începu să ţipe! Omul care mătura strada în dreptul agenţiei privi spre ea şi porni să-şi facă cruci peste cruci. Cerasela se repezi la el şi începu să-l scuture de umeri, ţipând într-una. Bărbatul pirpiriu ridică mătura, gata să se apere de atacul ei. Cerasela se întoarse furtunos, închise agenţia şi o luă la fugă spre casă. Bătu cu disperare în uşa profesorului şi fu gata să se prăbuşească peste acesta când se deschise uşa.  
 
- Numerele, care erau numerele dumneavoastră?  
 
Profesorul din Posmuş îşi trecu uşor degetele de-a lungul frunţii înalte şi lipsite de păr.  
 
- 2, 4, 5, 11, 22, 44  
 
- Gata! Să-l chemăm pe Cornel, să comandăm prăjituri, să…  
 
- Ce s-a întâmplat?  
 
Cum nu înţelegea? Era limpede ca lumina zilei!  
 
- Au ieşit! Numerele dumneavoastră! Duminică!  
 
Profesorul se lăsă să alunece de-a lungul peretelui, ca şi când nu l-ar mai fi ţinut mai mult picioarele şi se adună covrig cu capul prins între genunchi. Cerasela abia îi auzi cuvintele:  
 
- Duminică am fost la sora mea la Posmuş, am uitat să trec să pun biletul!  
 
Referinţă Bibliografică:
PROFESORUL DIN POSMUŞ / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2048, Anul VI, 09 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!