CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  PREMIILE FESTIVALULUI DE POEZIE RELIGIOASĂ „CREDO” – LĂPUŞNA 2016
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia religioasă ca expresie a conexiunii spirituale cu divinul, presupune pe lângă o amprentă adâncă a credinţei în sufletul creatorului şi o anumită experienţă de viaţă, depăşind sfera fizicului. În ciuda neajunsurilor de toate felurile, Festivalul de poezie religioasă „Credo” a reuşit să scoată la lumină din nou, exprimări unice ale unor trăiri evlavioase intense, materializate nu numai în volume şi manuscrise ci şi în muzică, dar nu orice fel de muzică, ci în muzica folk, atât de vitregită în prezent. Cea de-a XVl-a ediţie a festivalului şi-a găsit o locaţie pe măsură în Mănăstirea Lăpuşna, cu a sa biserică de lemn datând din anul 1779, declarată monument istoric, păstrând în interior aproape în totalitate pictura originală, stranele candelabrele şi o colecţie de icoane realizate la mijlocul secolului al XVlll-lea.  
 
Evenimentul s-a derulat pe parcursul a trei zile, 5-7 august, zile în care participanţii s-au bucurat de găzduirea oferită de Castelul regal de vânătoare de la Lăpuşna, situat la o altitudine de 815 m în Munţii Gurghiului, aparţinând cândva regilor Ferdinand şi Carol al ll-lea, ridicat între anii 1925-1926 . În acest cadru de poveste, au fost acordate următoarele premii:  
 
La Secţiunea „Manuscrise”:  
 
Armina Flavia Adam, Nazna, Mureş, Marele Premiu  
 
George Filip, Montreal, Canada, Premiul Special al Juriului  
 
Mircea Dorin Istrate, Tg.Mureş, Premiul Special al Juriului  
 
Gabriela Costescu, Sighişoara, Premiul Special al Juriului  
 
Doina Berceanu Tg.Mureş, Premiul Special al Juriului  
 
Magdalena Hărăbor, Braşov, Premiul Revistei Vatra Veche  
 
Mihaela Raşcu, Tg.Mureş, Premiul Revistei Vatra Veche  
 
Cornel C.Costea Cluj-Napoca, Premiul Ioan Alexandru  
 
Ştefan Martinescu Cluj Napoca, Premiul Editurii Nico  
 
Mugurel Puşcaş Reghin, Premiul cotidianului Cuvântul liber  
 
Carolina Baldea, Teiuş, Alba, Premiul l  
 
Ana Munteanu-Drăghici, Sighişoara, Mureş, Premiul l  
 
Georgeta Muscă, Rediu, Galaţi, Premiul ll  
 
Ioana Camelia Sârbu Oradea, Bihor, Premiul ll  
 
Gabriela Ana Bălan, Al.Vlahuţă, Vaslui, Premiul lll  
 
Ileana Luca, Sibiu, Premiul lll  
 
Aurelia Panait, Vîlcăneşti Prahova, Premiul lll  
 
Nicoleta Imrea, Dărmăneşti, Bacău, Premiul lll  
 
Cristian Emanuel Ştefănescu, Câmpulung Muscel, Argeş, Premiul lll  
 
Teodor Lăurean, Meşcreac, Alba, Menţiune  
 
Lenuţa Rusu, Fălticeni, Suceava, Menţiune  
 
Piri Hanea, Sighişoara, Menţiune  
 
Alina Carmen Puşcaş, Premiul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” Reghin  
 
Maria Breja, Reghin, Premiul Excelsior  
 
Maria Bucin Crişan. Sânmihaiu de Pădure, Mureş, Premiul Etos  
 
La Secţiunea „Volume”  
 
Dorina Stoica, Bârlad, Vaslui - Marele Premiu pentru volumul „Ochiul curat”, Editura Pim, 2015. Nu mă pot abţine fiind vorba despre doamna Dorina Stoica, un model de credinţă şi curăţenie spirituală, să nu amintesc despre povestea incredibilă pe care ne-a împărtăşit-o cu ocazia acestui eveniment, povestea unei poezii publicată de dânsa în volum şi preluată apoi într-o carte religioasă de către feţele bisericeşti din colectivul unei redacţii de gen, fiind atribuită Părintelui Arsenie Boca.  
 
Mihaela Aionesei, Tg.Secuiesc, Covasna – Premiul Special al Juriului pentru volumul „Cămaşa de sare” Editura Vatra Veche, 2016,  
 
Răzvan Ducan, Tg.Mureş, Mureş, Premiul Special al Juriului pentru volumul”Chiriaş într-o revoltă”, Editura Vatra Vache, 2016.  
 
Cornelia Jinga Hetrea, Premiul Special al Festivalului „Credo” pentru volumul „Cina cea din taină”, Editura Nico, 2016-08-08  
 
Raul Constantinescu, Premiul revistei „Vatra Veche pentru volumul „Spre Alef, Editura CronoLogia, 2015  
 
Viorica Şutu, Târnăveni, Mureş, Premiul Direcţiei pentru cultură Mureş pentru volumul „Cumpăna din adâncuri”, Editura Nico, 2016-08-08  
 
Claudia Voda, Premiul Bibliotecii Municipale „Petru Maior”Reghin pentru volumul „Al treilea anotimp”, Editura Nico, 2016  
 
Ciprian Vesterman, Blaj, Alba, Menţiune pentru volumul „Avânt preasfânt”  
 
 
 
Muzica folk care a însoţit pas cu pas recitările de suflet, au trezit nostalgii după Cenaclul Flacăra şi au făcut dovada că acest gen muzical are ceva sfânt în el, contopindu-se perfect cu versurile de factură religioasă. Cantautorii care ne-au încântat făcând dovada talentului lor prin transpunerea unor poezii superbe pe linii melodice pe măsură, au fost şi ei premiaţi:  
 
Amgela Mariaşiu, Reghin, Marele Premiu al Festivalului „Credo”  
 
Traian Comşa, Sighişoara, Premiul Special al Juriului  
 
La finalul Festivalului „Credo”, nu poţi decât să rămâi cu dorinţa ca astfel de evenimente să cucerească cumva eternitatea, să devină nepieritoare.  
 
Mihaela Raşcu  
 
Referinţă Bibliografică:
PREMIILE FESTIVALULUI DE POEZIE RELIGIOASĂ „CREDO” – LĂPUŞNA 2016 / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2047, Anul VI, 08 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!