AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  MIC TRATAT DESPRE CORUPŢIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MIC TRATAT DESPRE CORUPŢIE 
  
Se spune că, cu cât un stat este mai corupt cu atât are mai multe legi. Apărând în ritmul în care apar ciupercile după ploaie, legile din dulcea noastră ţară demonstrează din plin această teorie. E greu să ţină cineva pasul cu ele în toate domeniile, dar şi mai greu este să vezi cum oamenii, cărora Părintele tuturor celor văzute şi nevăzute le-a dăruit bunătatea la naştere, cad pe capete în laţul unei societăţi din care adevărul este izgonit mai abitir decât ar trebui să fie izgoniţi hoţii. Apoi, după ce adevărul este pus cu botul pe labe, corupţia purcede mai departe, la înlocuirea muncii cu trândăvia şi setea de înavuţire. Atunci când legea vieţii nu mai este munca, ci bogăţia, corupţia îşi scoate victorioasă pieptul în faţă şi îşi demonstrează puterea, transformând oamenii în animale, cărora ar trebui să le cerem scuze pentru o astfel de jignire. 
  
Atunci când corupţia pătrunde în clasa politică, ajunge să atingă în mod direct modul de viaţă al celor nevinovaţi. Cei ce greşesc în mod voit ca urmare a corupţiei nu pot purta decât numele de criminali. Eminescu avea pentru astfel de cazuri o vorbă: „greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”. Câţi politicieni îşi privesc activitatea într-o astfel de interpretare sau câtor dintre ei le pasă? Corupţia aduce cu ea nepăsare, calcă peste valori şi trădează fără să clipească interesele de ţară şi de neam. De ce ar trebui să fie lăsată să-şi facă de cap? Cei care tolerează corupţia, nu fac altceva decât să devină complicii ei! 
  
Corupţia nu se conduce după principii, căci ea se supune doar intereselor, aşa încât, nu poţi fi sigur niciodată că fructele corupţiei vor îndulci viaţa unei naţiuni. Probabil că ea va arunca mulţimii câteva firimituri cu care să-şi astâmpere setea de valori, iar în umbră, îşi va face mendrele, neoprită, jubilând de fiecare dată când nu îi sunt descoperite multele şi mincinoasele feţe. Corupţia se ridică pe umerii celor prea slabi pentru a o da jos din locul în care s-a urcat şi poate poza artistic într-o mulţime de ipostaze în care ea una nu crede, fiind totuşi mulţumită că alţii cred. 
  
Ar fi o copilărie să credem că există ceva în lumea aceasta care să nu poată fi corupt. Romanii spuneau chiar că nu există cetate care să nu poată fi cucerită cu un măgar plin cu desagi de aur. Deci trebuie să-i credem şi pe bătrânii noştri care susţineau că orice măr îşi are viermele lui. Prin urmare, orice stat poate fi corupt, iar într-un stat corupt totul este posibil. Unul dintre germenii corupţiei este imaginea. Imaginile frumoase şi temeinic construite pot foarte bine să ascundă feţele schimonosite de lăcomie şi minciună ale corupţiei. 
  
Şi, cu toate acestea, trebuie să credem că cinstea poate răzbi mai bine decât corupţia, căci altfel, pacea şi bunăstarea, ca stare naturală de fericire a omenirii, nu ar mai avea loc în lumea noastră. Tineretul are datoria de a lupta împotriva corupţiei căci viitorul le aparţine, iar pentru ca strădania lor să fie încununată de succes, nu este de ignorat nici o mână întinsă care poate să pună o piedică cât de mică în calea a ceea ce poate deveni un tăvălug distrugător. 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
MIC TRATAT DESPRE CORUPŢIE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1771, Anul V, 06 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!