AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  ZBOR DE VULTUR SAU POEZIA LUI MIRCEA DORIN ISTRATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZBOR DE VULTUR SAU POEZIA LUI MIRCEA DORIN ISTRATE  

 
În atmosfera caldă a unui auditoriu select, îmbogăţită generos cu cele mai de seamă personalităţi ale culturii mureşene, vineri, 17 aprilie 2015, am avut onoarea de a participa la dubla lansare a cărţilor „În cumpăna vremurilor. Pateluri şi alte poezii” şi „Picuri de lacrimă”, scrise de domnul Mircea Dorin Istrate. Evenimentul a marcat şi trecerea în cel de-al şaptelea deceniu de existenţă a unui poet despre care-mi vine a spune că scrie o poezie asemănăzoare unui zbor de vultur: înaltă, elegantă, concentrată, precisă şi foarte deschisă.  

 
Într-un spaţiu geografic din care se poate lua oricând pulsul frământărilor interetnice ale ţării, poezia patriotică a domnului Mircea Dorin Istrate bandajează răni deschise, educă în spirit civic şi deschide nenumărate ferestre către satul românesc. Mi-a făcut o deosebită plăcere să asist la remarcabila prezentare a operei sale făcută de publiciştii prezenţi, printre care doamna Mariana Cristescu, domnul Lazăr Lădariu, domnul Nicolae Băciuţ şi domnul Victor Luca, fără a-l uita pe părintele protopop Nicolae Gheorghe Şincan, care aduce smerenie şi pace la fiecare adunare la care participă. Ascultând părerile elaborate şi de excepţie ale ilustrelor persoane, am fost profund recunoscătoare existenţei acestora, având în vedere că începuturile în ale poeziei pentru domnul Mircea Dorin Istrate seamănă izbitor de mult cu începuturile mai multor scriitori mureşeni şi anume înaintarea unor lucrări la redacţia cotidianului „Cuvântul Liber”, unde, ochii de vultur versat ai doamnei Mariana Cristescu descoperă valenţe peste care necunoscătorii pot trece uşor şi de unde începe să bată vântul arzător al torţei nestinse Lazăr Lădariu, care ridică zborul literar la înălţimi vultureşti. Participă la jocul înălţimilor domnul Nicolae Băciuţ, care, peste toate cele, îmi pare că se simte aproape de rai în postura de editor, de unde poate gusta primul din fructele dulci ale limbii româneşti.  

 
Una peste alta, auditoriul a avut parte de o aniversare-lansare desfăşurată sub semnul cuvântului, care a permis decoperirea inepuizabilelor resurse ale unui poet prolific, care scrie pentru consumatorii de cuvinte şi nu pentru criticii literari sau scriitori, aşa cum e firesc să facă orice om de litere care se respectă. Am zburat câteva ore la înălţimi ameţitoare cu culoare de Cenaclu Flacăra, rămânând cu gustul dulce al unei întâlniri demne de Şcoala Ardelenească, dar şi cu vaga tristeţe că nu au fost prezenţi suficient de mulţi tineri care să înveţe cum e să te ridici în zbor de vultur la înălţimile unei culturi care nu trebuie să se piardă.  

 
(Mihaela Raşcu – 18.04.2015)  

 
Referinţă Bibliografică:
ZBOR DE VULTUR SAU POEZIA LUI MIRCEA DORIN ISTRATE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1569, Anul V, 18 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!