CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  ANUL NOU ÎN SUPERSTIŢII ŞI OBICEIURI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De când lumea, în pragul oricărui nou an, oamenii se străduiesc să respecte anumite tradiţii, în speranţa că anul care vine va aduce mai mult noroc, bunăstare, sănătate şi fericire. Obiceiurile care se practică cu această ocazie se aseamănă la multe popoare şi se transmit dintr-o acută dorinţă de prosperitate şi depăşirea a unei condiţii anterioare. Dansul în aer liber la trecerea dintre ani este unul dintre obiceiurile întâlnite în multe ţări, care, se spune că atrage norocul, sănătatea şi facilitează umplerea portofelelor în anul care vine. Acelaşi scop îl are şi obiceiul legat de purtarea de haine noi. La noi în ţară, se spune că hainele purtate la trecerea dintre ani trebuie să fie roşii, pentru că roşu este culoarea iubirii, a veseliei şi atrage energiile pozitive, iar pentru ca veselia să nu ne ocolească tot anul următor, plânsul este interzis la predarea ştafetei între ani.  
 
În spiritul asigurării unui an nou plin de bogăţie, se spune că în ultima zi din an, nu se dau bani, bijuterii sau obiecte, nu se plătesc impozite şi taxe, nu se duce gunoiul şi nu se oferă daruri şi nu se mătură, pentru că toate acestea sunt prevestitoare de sărăcie. Datina română este ca, în vederea asigurării unui an nou bogat, mesele din anul nou trebuie să fie acoperite cu farfurii şi pahare pline şi toţi mesenii trebuie să aibă asupra lor bani. Iar dacă vrei să nu fi plin de datorii în anul care urmează, trebuie să te asiguri că îţi plăteşti toate datoriile din vechiul an. Trebuie să aveţi grijă, însă, să nu folosiţi foarfece pentru că, se spune că acestea taie norocul. Deşi nu sunt mulţi care să agreeze o astfel de superstiţie, se spune că, acei care lucrează în chiar prima zi a unui an nou, vor avansa rapid în carieră în cursul anului care bate la uşă.  
 
Un obicei cu rădăcini în practica păgână, este acela de a alunga spiritele rele cu focuri şi multă gălăgie. În zilele noastre focurile au fost înlocuite cu artificii iar tobele cu pocnitori, petarde, trompete şi clopoţei. Nu uitaţi însă, că zgomotele trebuie să aibă loc doar la trecerea dintre ani, nu înainte sau după acest moment. Entuziasmul trebuie să însoţească strict acel moment, astfel încât să ofere evenimentul în sine să reprezinte o bucurie şi nu nou motiv de stres.  
 
Sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, astfel încât să ne asigurăm că vom avea parte de afecţiune tot anul care vine. Sub vâsc sau cu pahare de şampanie în mână, nu uitaţi să împărţiţi sărutări din plin celor dragi şi evitaţi cu orice preţ să vă certaţi, pentru că aşa vă va merge în tot anul următor.  
 
Cu toate că sunt persoane care nu iau în seamă aceste obiceiuri, iar alţii se prefac doar nepăsători, cea mai mare parte a românilor păşesc la cumpăna dintre ani respectând datinile străbune, cu speranţe dintre cele mai frumoase pentru un viitor mai bun şi mai îmbelşugat. Să dea Domnul să ne bucurăm cu toţii de un An Nou frumos şi plin de realizări, cu sănătate, bucurii şi multe, multe bijuterii literare. La mulţi ani cu pace, vă doresc tuturor, că sunteţi superstiţioşi sau nu, că respectaţi sau nu datinile străbune, căci, vrând nevrând, ne aşteaptă un alt început.  
 
Referinţă Bibliografică:
ANUL NOU ÎN SUPERSTIŢII ŞI OBICEIURI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1459, Anul IV, 29 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!