CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  SLUJBA DE SF.ANDREI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A trecut noaptea în care strigoii şi-au făcut de cap după spusele moşilor şi, în dimineaţa zilei de Sântandrei, mi-am luat una dintre odrasle să mă însoţească la Mănăstirea Caşva, în plânsetele celeilate odrasle, neîmpăcată că o răceală urâtă o obligă să stea în pat. Drumul umed, nu foarte aglomerat, păstrând urmele unui strat subţire de fard zăpeziu, se întinde leneş spre Munţii Gurghiu, promiţători prin zăpezile scânteietoare de pe culmile sprijinite-n nori. Fetiţa mea priveşte spectacolul începutului de iarnă, neobişnuit de tăcută şi cuminte, aşa încât gândurile mă fură şi mă duc departe, în timpurile în care Sfântul Andrei a poposit pe meleagurile nosatre şi ne-a creştinat. Să tot fie vreo 2000 de ani de-atunci! Am uitat să-mi pun busuioc sub pernă! Ei, oricum nu mă mai bate alt gând de măritiş! Cel care s-a ars odată, nu mai pofteşte să repete experienţa! Multe gânduri îmi dau ocol, prea multe! Unele legate de strigoi şi vârcolaci, că nici n-am pus oalele cu gura-n jos cum se spune şi nici n-am întins usturoi la uşă să ne păzim casa de ei. Altele legate de sfântul al cărui nume se sărbătoreşte în această zi. Gândind la una şi la alta, nici n-am băgat de seamă cum am ajuns pe Valea Gurghiului. Cete de copii, adunate lângă ochiurile de gheaţă încercau să forţeze un derdeluş, spre hazul copilei mele. Copilăria este un miracol din care ieşim mult prea devreme, iar mulţi dintre copiii din ziua de azi o părăsesc fără amintirile pe care le scoatem noi la lumină cu ocazia iernii mai ales.Aş opri maşina ca să dau ocazia odraslei mele să îngheţe puţin lângă ceilalţi copii, dar scopul călătoriei este slujba de Sfântul Andrei. Poate că, va veni şi zăpada în curând, să le ofere copiilor aceleaşi plăceri care ne-au bucurat nouă copilăria.  

 
Mănăstirea e acolo, în liniştea pură a pădurii care, îngână pioasă psalmi, odată cu preacucernicele feţe. Nebănuit de puţină lume şi îmbucurător de mulţi copii la slujbă. Cinste părinţilor care înţeleg să-şi educe copiii în spiritul credinţei şi cu respect faţă de cele sfinte. Ascultând Sfânta Evanghelie, îngenuncheaţi, copilul meu îmi şopteşte o întrebare:  

 
- Mamă, de ce stăm în poziţia aceasta, ca nişte câini?  

 
Nu m-am gândit vreodată la aspectul acesta. Uneori, mă prind cârceii şi nu pot să mă concentrez pe spusele Părintelui Ilie. Mă surprind întrebările fetelor mele, de cele mai multe ori nepregătită pentru vreun răspuns.  

 
- Din respect, mamă!  

 
- Eu te respect pe tine şi nu stau în genunchi în faţa ta!  

 
- Bine, la biserică aşa se procedează! Totdeauna a fost aşa, poate că pe unii îi ajută să se concentreze!  

 
- Dar pe tine te doare piciorul!  

 
Cum am făcut mult timp sport, am în palmares un număr impresionant de luxaţii, entorse şi fracturi, mai mult sau mai puţin vindecate, iar vârsta a adus cu ea şi câteva kilograme în plus... mai multe de fapt, care nu mă ajută deloc în astfel de situaţii. Îi fac semn să facă linişte, câteva femei privesc deja ucigător în direcţia noastră. nu se poate abţine şi, după un timp, întreabă:  

 
- Mai ţine mult? Când începe Părintele Ilie povestea?  

 
- Ai răbdare!  

 
Povestea zilei de Sfântul Andrei se întrepătrunde cu câteva cuvinte legate de ziua României. Ca de fiecare dată, Părintele Ilie, cu vocea lui molcomă, surprinde prin mesajul cu care sfârşeşte orice slujbă. Românii nu sunt ceea ce vor să vadă unii sau ceea ce arată media, nu suntem un neam de cerşetori, violatori, ucigaşi şi proxeneţi, suntem un neam de oameni buni, demni, credincioşi, cei care au păstrat credinţa cu preţul propriei lor vieţi... Jur că l-aş asculta la nesfârşit pe Părintele Ilie, chiar de nu mi-aş mai simţi genunchii zile întregi. Poate că, unora dintre noi ne este greu să respectăm canoanele bisericeşti şi toate poruncile, dar sunt sigură că, ascultând astfel de slujbe, sfârşeşti a-ţi dori din tot sufletul să te străduieşti în a fi mai bun. Am asistat la o lecţie de credinţă şi de patriotism, cum nu am mai ascultat demult. Să dăruieşti semenilor şi ţării este la îndemâna oricui şi te poate face să vezi viaţa într-un alt fel, nu neaparat pentru răsplata din ceruri cât pentru mulţumirea sufletească a dăruirii depline.  

 
Nu ştiu cât a înţeles copila mea din slujba de Sfântul Andrei. O privesc prin oglinda retrovizoare cum doarme pe bancheta din spate, surâzând îngerilor din somnul ei şi mă gândesc că, peste toate nelămuririle ei legate de practica bisericească, poate că s-a prins de sufleţelul ei un sâmbure din lecţia de patriotism, viaţă şi credinţă, predată la Mănăstirea Caşva.  

 
Referinţă Bibliografică:
SLUJBA DE SF.ANDREI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!