CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  Omagiu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La data de 23 octombrie, se împlinesc 137 de ani de la trecerea către cele sfinte a unuia dintre cei mai de seamă organizatori ai Revoluţiei Române de la 1848, din Transilvania, Alexandru Papiu Ilarian. Jurist, istoric şi lingvist, acest personaj marcant al paşoptismului, a îndeplinit funcţia de ministru român în Transilvania, având şi calitatea de membru titular al Academiei Române, fiind primul academician român care a rostit un discurs de recepţie a acestui titlu, avându-l în prim plan pe Gh.Şincai, un discurs de mare interes pentru Şcoala Ardelenească. Totodată, printre activităţile depuse în numele şi pentru binele neamului său, se numără şi activitatea depusă în guvernul Kogălniceanu, cu care a înregistrat o altă premieră, aceea de a fi primul român transilvănean care a făcut parte dintr-un guvern de la Bucureşti, numele său fiind legat de o reformă de răsunet pentru acele vremuri şi anume „Secularizarea averilor mănăstireşti”. Conducerea societăţii „Transilvania”, al cărei preşedinte a fost în perioada 1867 – 1874, a reprezentat o gură de aer pentru tineretul român transilvănean al cărui acces la învăţământ era limitat prin prisma politicii Imperiului Austriac.  
 
Pe lângă activităţile de natură juridică şi politică, Alexandru Papiu Ilarian a contribuit cu o serie de publicaţii însemnate la cultura românească, dintre care, una dintre cele mai importante opere ale sale, intitulată „Istoria românilor din Dacia superioară” cuprinde, pe lângă descrierea unor evenimente din cadrul Revoluţiei de la 1848 şi referiri directe la zona Mureşului, zonă de care a fost legat nu numai prin copilărie şi studii, ci şi prin activitatea intens patriotică desfăşurată alături de Avram Iancu în grupul tinerilor jurişti care activau în cadrul „Societăţii de lectură”. O altă lucrare marcantă o reprezintă „Tezaur din monumentele istorice din România”, care încununează în mod strălucit activitatea sa ştiinţifică din domeniul istoric.  
 
În memoria personalităţii sale răsunătoare, unul dintre cele mai de seamă colegii din Tg.Mureş îi poartă numele. Ca absolventă a acestei instituţii de învăţământ, care face cinste cu fiecare generaţie numelui pe care îl poartă, nu pot decât să îmi aduc umila contribuţie la comemorarea acestei personalităţi transilvănene care şi-a stins mult prea devreme strălucirea, la numai 50 de ani.  
 
Referinţă Bibliografică:
Omagiu / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1392, Anul IV, 23 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!