CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  VAMPIRISMUL LITERAR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Vampirismul literar este un termen care îmi aparţine şi care nu se referă la plagiat. Este o expresie pe care am atribuit-o modului în care unii scriitori, părăsiţi de muze, le „împrumută” pe cele ale altor scriitori. Fenomenul în sine nu ar trebui să fie un lucru rău, pentru că arta şi cultura trebuie să triumfe şi să ne îmbogăţească pe toţi sufleteşte. Fondul literar trebuie susţinut şi hrănit într-un mod sănătos, motiv pentru care au şi fost create site-urile prin care se urmăreşte promovarea valorilor, acolo unde ele se nasc şi în forma pe care o găsesc.  

Este un lucru cert că nu toate lucrările care îmbracă formă literară merită să fie publicate, că uneori, chiar dacă muzele ne vizitează, nu ne indică şi calea optimă de a o dezveli cititorilor. Cu toate acestea, crearea unui produs literar, indiferent de formă, trebuie să se nască din suflet, din trăiri intense şi bucuria de a împărtăşi aceste trăiri altora. Am întâlnit scriitori care au trecut la jurnalism, recunoscând că nu mai sunt „căutaţi” de inspiraţie, dar şi scriitori pentru care scrisul a devenit o corvoadă, care se învârt în medii literare şi pe site-urile de specialitate „vânând” muze pentru a le folosi în propriile lucrări şi fiind „setaţi” pe evidenţierea părţilor negative a produselor literare care, în fapt, i-au inspirat, poate tocmai pentru a ridica, prin comparaţie, valoarea propriei lucrări. Acest mod de a face literatură îl văd ca pe un vampirism literar.  

Orice lucrare se naşte dintr-o energie creativă, unică, e părerea mea! Criticile constructive sunt benefice nu numai ajustărilor de stil şi formă, ci şi identificării propriului stil, acolo unde este cazul de căutarea sinelui literar. Însă, când interacţiunea literară devine toxică şi distruge dispoziţia emoţională creativă, nu putem să spunem decât că avem de-a face cu adevăraţi vampiri literari şi că această categorie este lipsită de etică, generând o „parazitare” literară dăunătoare. Dacă plagiatul se poate identifica, inclusiv prin mijloace informatice, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre vampirismul literar. Aşadar, rămâne la latitudinea fiecărui scriitor de a opta între afirmarea literară într-un mod agresiv, prin intermediul altora, sau afirmarea în modul intens emoţional, de împărtăşire a experienţelor şi dezvăluire a propriilor muze.  

 

Referinţă Bibliografică:
VAMPIRISMUL LITERAR / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1385, Anul IV, 16 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!