CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  TRADIŢII ŞI OBICEIURI ÎN LUNA OCTOMBRIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Luna octombrie este cunoscută în popor sub numele de BRUMĂREL, datorită faptului că, în această lună începe să cadă bruma asupra gospodăriilor. Cele mai multe din obiceiurile şi tradiţiile din această lună, sunt legate de vreme şi mai ales de prevestirea timpului. Aşadar, se spune că dacă în octombrie cade multă brumă şi chiar zăpadă, luna ianuarie va fi mai blândă şi călduţă, dacă în Brumărel tună, sunt semne de iarnă uşoară, cu cât frunzele copacilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul care va urma. Aşa cum ne-am obişnuit, tradiţiile românilor însoţesc, de asemenea, marile sărbători religioase. Prin urmare, obiceiurile din Brumărel sunt şi ele legate de cele două mari sărbători religioase ale lunii, respectiv Sfânta Cuvioasa Parascheva, care are loc pe data de 14 octombrie şi Sfântul mare Mucenic Dimitrie cel Mare şi Cuviosul Dimitrie cel Nou, care are loc în 26-27 octombrie.  

În ziua în care se sărbătoreşte Sfânta Cuvioasa Parascheva, la sate se “îngroapă” definitv vara, printr-un ceremonial care presupune o masă comună la biserică. Interesant este că o parte din credincioşi sărbătoresc această zi prin post, denumind-o “Vinerea Mare” indiferent de ziua în care cade în cursul săptămânii, datorită legendei potrivit căreia Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost chinuită de păgâni într-o zi de vineri. Se spune că în această zi nu este voie să se mănânce nuci sau alte poame care poartă însemnul crucii pe ele. În popor, se spune că dacă nu plouă până în această zi, atunci iarna va veni în curând şi cum va fi această zi, aşa vor fi toate zilele până la Sfântul Dumitru.  

Ziua de Sfântul Dumitru, vine cu obiceiul ciobanilor de a verifica cum s-au culcat oile. Dacă se constată că acestea stau îngrămădite, înseamnă că iarna va fi grea, iar dacă ele stau împrăştiate, înseamnă că iarna va fi uşoară. În această zi, se spune că nu e bine să se lucreze, pentru că acela care va încălca acest dat, se va îmbolnăvi. Astfel, dacă se coase în această zi este pericol de trăznet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coae sau va toarce se va umple de boli de piele, spun vorbele din popor. Tot acum, se slobozesc berbecii la oi, pentru ca mieii să se nască înainte cu două săptămâni de Sfintele Paşti, frumoşi şi pestriţi. Din 26 octombrie şi până în 27 octombrie, nu se seamănă secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.  

Brumărel, reprezintă în tradiţiile poporului nostru ultima lună înainte de venirea zăpezilor, sens în care, la câmp încep lucrările agricole care pregătesc pământul pentru iarnă. Cunoscute sub numele de Muncile lui Brumărel, în gospodării au loc măcinişul făinii pentru toată iarna, reparaţiile la acoperişuri, garduri, coteţe, grajduri şi alte acareturi, se pun în pivniţă, îngropate în nisip rădăcinoasele, bostanii se învelesc în paie, se fierb vinurile, se trec animalele pe nutret uscat şi se duc scrofiţele la vier. Folcloriştii spun că, în tradiţia populară, fiecare săptămână a lunii octombrie poartă o altă denumire. De pildă, prima săptămână este cunoscută sub denumirea de “Săptămâna lui Procoavă” datorită sfântului care acoperă ogarele cu zăpadă pentru a avea suficientă apă, a doua săptămână poartă denumirea de “Săptămâna Satului”, pentru că acum au loc lucrările de reparaţii din gospodării care le pregătesc pentru iarnă, a treia săptămână se numeşte “Săptămâna Lucinului”, după numele protectorului lupilor, iar ultima săptămână poartă numele de “Săptămâna Sâmedrului”, dedicată sărbătoririi Sfântului Dumitru, în care se sărbătoresc şi Moşii de toamnă.  

Vrem, nu vrem, odată cu începutul lunii octombrie, e cazul să începem şi pregătirile pentru iarnă, aşa cum e datul lor din moşi-strămoşi.  

 

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII ŞI OBICEIURI ÎN LUNA OCTOMBRIE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1384, Anul IV, 15 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!