CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  IN MEMORIAM NICOLAE TECLU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Născut la data de 18 octombrie 1839, la Braşov, Nicolae Teclu a fost unul dintre cei mai marcanţi membrii ai Academiei Române, care a rămas în memoria timpurilor drept chimistul român care a dat numele unui tip de arzător, cu mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz, Arzătorul Teclu, având şi o contribuţie substanţială la dezvoltarea chimiei mondiale. Este de reţinut faptul că arzătorul său, producea o flacără mai fierbinte decât cea a Becului Bunsen, fiind net superior acestuia.  

Pe lângă această invenţie importantă, Nicolae Teclu a contribuit cu studiile sale la dezvoltarea unor domenii cum sunt: rezistenţa hârtiei şi a fibrelor lemnoase, pigmenţii minerali, uleiurile utilizate în pictură, combustia gazelor, ş.a. Totodată, s-a implicat în inventica de laborator, corelate numelui său fiind o serie de aparate printre care aparatul de detectarea metanului, aparatul pentru determinarea transparenţei corpurilor şi aparatul pentru prepararea ozonului, păstrate în prezent la Universitatea din Bucureşti. Printre studiile sale s-a distins şi studiul chimic al meteoritului descoperit în anul 1870, în India, la Goalpara. Toate aceste activităţi au făcut din Nicolae Teclu unul dintre primii români cunoscuţi la nivel internaţional, fapt pentru care o serie întreagă de licee cu profil de chimie din ţara noastră îi poartă numele. Anual, Academia Română decernează premii de excelenţă, premiul pentru chimie purtând numele marelui nostru chimist.  

Cele 60 de descoperiri şi 50 de lucrări originale din domeniul chimiei l-au făcut celebru în toată lumea şi au îmbogăţit o mulţime de persoane, însă nu şi pe Nicolae Teclu, care, a donat o parte din aparatele lui laboratorului de chimie anorganică a Universităţii Bucureşti şi a murit sărac, departe de ţară, la Viena. Numele său face parte din galeria personalităţilor de geniu ale ţării noastre, cu care ne mândrim şi pe care le cinstim aşa cum se cuvine unor înaintaşi de renume internaţional.  

Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM NICOLAE TECLU / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1383, Anul IV, 14 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!