CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Melania Cuc         Publicat în: Ediţia nr. 1660 din 18 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Melania CUC - SABINA MADUŢA ŞI „NICIODATĂ LIMAN”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rar mi-a fost dat să întâlnesc în sfera poetică românească din ultimii ani, o autoare înzestrată cert cu calităţi lirice, dar care să îşi promoveze mai mult colegii de scris decât pe sine.  
 
Pe Sabina Măduţa am întâlnit-o cu multă vreme în urmă, într-un Bucureşti al deceniului opt din veacul trecut, pe atunci când Poezia avea valoare prin mesaj şi profunzime, pe când poeţii se adunau în cenacluri ca într-o rugă de biserică. Erau timpuri de restrişte politică iar firimitura de Cuvinte bine aşezate în vers ne făcea să ne simţim membri ai unei confreerii aproape secrete.  
 
Sabina Măduţa scria sonete cizelate şi frumos sunătoare ca nişte clopoţei de argint. Scria dar şi recita din marea poezie a lumii. Avea har şi fiecare clipă petrecută într-un astfel de context te ridica din genunchi, te făcea sa ţii capul sus Intâmplător sau ba, am debutat cam în aceeaşi perioadă cronologică, fiecare dintre noi cu cate o plachetă de poeme cuminţi şi care nu atrăgeau excesiv lauda sau critica literară. Şi totuşi, declicul se produsese, şi în paralel am beneficiat de spaţiu publicistic în revistele de marcă ale vremii.  
 
Ceea ce am remarcat încă de la început la Sabina Măduţa, a fost bucuria scrisului, vraja care o ţinea legată pe veci de un poem, indiferat dacă poemul era scris de ea sau de altcineva. Era fascinată de poezie, citea şi scria, apoi nu o dată îşi invita prietenii în garsoniera sa din Drumul Taberei, unde făcea înregistrări pe banda magnetică. Documente de istorie literară. Toate acele benzi, sunt convinsă că există şi că ar putea deveni mărturii ale unui timp în care nu doar că evadam în literatură, dar căutam să rămânem verticali în faţa problemelor pe care comunismul, aflat în faza sa acerbă, ni le impunea clipă de clipă.  
 
Am citit la timpul respectiv DRUM, volumul de debut al Sabinei Măduţa. Apoi, am recunoscut valoarea versurilor sale în grupajele apărute în revistele literare. Am ascultat-o cum recita pe scenă sau în studiourile Radiodifuziunii Române şi mereu şi mereu mi-am spus cu convingere: Este Poetă! Nu m-am înşelat. Mă bucur că, după o retragere din lumea literară( retragere regretabilă dar asumată), după mai mulţi ani de tăcere lirică, Sabina Măduţa revine în forţă.  
 
Volumul NICIODATĂ LIMAM apărut la Editura Aureo din Oradea in 2015 este o carte frumoasă prin grafica deosebită, dar este şi o carte consistentă prin conţinutul poetic, aş îndrăzni să spun că poate fi o carte-testament. Sabina Măduţa demonstrează aici că nu este o poetă de ocazie, că este un autor care şi-a purtat mereu visul cu sine, l-a înnaripat şi l-a lăsat să iasă în lume, şi-a dăruit rodul talentului cu generozitate.  
 
Dacă a avut un mentor? Indubitabil, Vasile Voiculescu i-a fost îngerul călăuzitor prin cerul liric. L-a venerat şi l-a slujit, l-a urmat pas cu pas prin memoria generală, a scris şi a vorbit lumii despre Vasile Voiculescu într-o perioadă în care acest uriaş fenomen al sonetului românesc se afla aruncat într-un con de umbră grosolană. Sabina nu a tăcut, aşa cum nu a tăcut în faţa operei baronului Lowendall. Ea simţea măreţia Artistului dincolo de asperităţile vieţii de fiecare zi, găsea o cauză nobilă pentru care să lupte. Şi ştia să lupte frumos, artistic şi cu acel spirit de sacrificiu care nu se vede cu ochiul liber, care nu se trâmbiţează pe străzile oraşului.  
 
Sabina Măduţa, iubitoarea de Poezie, este pătimaşă, luptă până la capăt pentru cauza în sine. Dar, EMINESCU! Luceafărul este pentru Sabina, ceea ce este aerul pentru un alpinist care vrea să atingă vârful Muntelui. Sabina Măduţa a promovat şi destui poeti tineri. Unii au demonstrat pe parcurs, alţii s-au pierdut in valurile cotidianului. După 1989 a înfiinţat Editura ,,Florile dalbe,, şi s-a zbătut să scoată cărţi care aveau ceva de spus. Vechea sa patimă literară, Vasile Voiculescu, a urmărit-o şi în perioada aceea, şi a publicat lucrări cu mare valoare literară.  
 
Ca poet, Sabina Măduţa nu scrie cu peniţa pe hârtie, ea scrie ca într-o rugă. I-am citit cea mai recentă carte, Niciodată Liman. Nu mă aşteptam să găsesc un discrus poetic mai altminteri decât eram atât de obişnuită cu scrierile sale anterioare, dar... brusc mi-am dat seama că Sabina s-a schimbat , s-a maturizat scriitoriceşte, s-a retras imaginar la rădăcina universului său poetic, şi conştientă sau ba, scrie profund, tot mai aplecată spre o zonă de intereferenţă între lumea celor ce au fost şi lumea de astăzi. Scrie frust, aproape tăios, nu se mai lasă intimidată de canoanele sonetului clasic, şi ceea ce realizează în ultima vreme, este o poezie modernă, realistă, cu faţete în care durerile şi întrebările personale devin un bun general.  
 
Sabina Măduţa, un Om care stie să facă sacrifii precum puţini alţii, un poet ce aude Poezia cum iese şi din gura suferindului, şi din florile grădinii, şi din bunătatea oamenilor. Ea recunoaşte drumul destinului său poetic, merge pe acel drum fără reţinere şi lumea iubitoare de poezie o înţelege, o iubeşte. Versurile sale sunt sincere, sintagme coagulate din libertate lăuntrică care i-a dat forţă şi curaj să meargă mai departe.  
 
Ce mai aştept eu de la Sabina Măduţa? Desigur că îmi doresc să-i citesc şi viitoarele poezii, dar aş vrea şi carte viitoare, un fel de jurnal venit din amintiri, în care, Sabina să aducă în pagina de carte, oameni şi locuri, întâmplări şi stări de conflict, detalii (ce se uită) ale unei lumi pe care ea o cunoaşte atat de bine, şi despre care ne-ar putea vorbi răspicat, aşa, aşa... ca în reportajele sale de odinioară, de la Radio România.  
 
Felicitări, Sabi.  
-------------------------  
Melania CUC  
Archiud, Bistriţa  
15 iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Melania CUC - SABINA MADUŢA ŞI „NICIODATĂ LIMAN” / Melania Cuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1660, Anul V, 18 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!