AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Marius Nanu         Publicat în: Ediţia nr. 1383 din 14 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Sfânta Icoană a Mănăstirii Nicula
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În monografia Arhimandritului Andrei Coroian sunt relatate 35 de minuni mai importante.Citindu-le, nu poţi să nu-ţi stăpâneşti lacrimile, constatând puterea credinţei în unele cazuri diperate.Iată minunea numerotată cu nr.28. E vorba de două surori din Bucureşti.Sora cea mică era disperată.Şi-a dorit o familie care să fie implinită cu un copil. Dar, cu toate tratamentele şi investigaţiile medicale, ea nu putea rămâne însărcinată. În data de 18 martie 2008, sora cea mare , la îndemnul celui care a fost Mitropolitul Bartolomeu, a mers la mănăstirea Nicula şi s-a rugat, după vecernie, la icoana Făcătoare de Minuni, pentru ca sora cea mică să poată avea un copil. Rugându-se în genunchi a auzit un glas “Sora ta va avea o fetiţă pe care o va chema Antonia “.  

După trei săptămâni , sora cea mică a rămas însărcinată. După trei luni o ecografie relevă că nu va avea o fetiţă , ci un băieţel. Dar sora cea mare a rămas fermă:” Eu sunt sigură că vei avea o fetiţă . Maica Domnului nu minte!“. După un timp ecograful relevă că, într-adevăr, va avea o fetiţă, dar care e suspectă de autism. Medicul i-a sugerat să facă un avort. De supărare, sora cea mică a încărunţit peste noapte. Dar sora cea mare o încuraja ferm:”Vei avea o fetiţă perfect sănătoasă.Maica Domnului nu ţi-ar dărui un copil cu probleme”. Şi, într-adevăr, pe data de 19 decembrie, CHIAR DE ZIUA EI DE NAŞTERE, MAICA DOMNULUI i-a dăruit o fetiţă frumoasă şi sănătoasă . Au botezat-o Antonia….  

Minunile icoanei sunt absolut divine: s-au vindecat, rugîndu-se la ea, oameni posedaţi , paralitici şi cu tumori grave. Citând, însă , minunea săvârşită de icoană pentru cele două surori, mi-am amintit de cel mai frumos basm cult din lteratura română. E vorba de “ Făt- Frumos din lacrimă” al genialului poet Mihai Eminescu. Acolo, o împărăteasă tânără şi frumoasă, care nu putea avea copii, s-a rugat la o icoană de argint a Macii Domnului. Icoana MACII DURERII a lăcrimat. Împărăteasa a sorbit cu nesaţ lacrima icoanei şi a rămas însărcinată. Aşa s-a născut apoi Făt – Frumos din lacrimă. Un basm tulburător de frumos, unde teluricul se împleteşte cu astralul, unde relaţiile lui Făt- Frumos cu femei le din viaţa lui (inclusive cu Muma Pădurii) sunt descrise cu multă profunzime de Mihai Eminescu. Poetul nostru naţional avea doar 19 ani când a scris acest extraordinar basm. Se pune întrebarea: a auyit Mihai Eminescu de minunile icoanei de la Nicula. E posibil, pentru că aşa cum faima icoanei a ajuns până la Curtea Imperială de la Viena, ea a putut traversa şi munţii Bucovinei până la tânărul Eminescu.  

Şi încă ceva: sunt unii care mai pun la îndoială miracolele săvărşite de unele icoane. Tuturor le voi răspunde cu profesiunea de credinţă a Arhimandritului Andrei Tudor, stareţ la mănăstirea Dervent(Doborogea), în monografia “Istoria crucilor de leac”(2009)”Orice icoană este o freastră către Dumnezeu şi, în acelaşi timp, o freastră de cer....Este mijlocul pe care l-a ales pentru a fi mai aproape de noi”.  

 

Referinţă Bibliografică:
Sfânta Icoană a Mănăstirii Nicula / Marius Nanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1383, Anul IV, 14 octombrie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marius Nanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marius Nanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!