CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Marioara Ardelean         Publicat în: Ediţia nr. 2094 din 24 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

DIN TAINELE POVEȘTILOR, DE MARIOARA ARDELEAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎN LOC DE PREFAȚĂ 
  
Dragii mei, 
  
Tocmai m-am întors dintr-o călătorie mirifică, făcută în cartea cu povești a Marioarei Ardelean. Umerii îmi sunt plini de litere jucăușe, de semne de punctuație și metafore. Aș mai fi zăbovit o vreme, dar m-am grăbit să vă destăinuiesc și vouă ce am văzut și simțit în acea lume fascinantă, atemporală. 
  
Vă scriu cu o pană de lebădă, înmuiată în cerneala cerului senin din basme. Gleznele îmi sunt încă înviorate de roua florilor din poienile scăldate de lumină. În urma mea, poarta s-a închis și am rămas doar cu nostalgia frumoaselor amintiri. 
  
Înzestrată de Dumnezeu cu darul oratoriei și al scrisului, Marioara Ardelean reușește, prin tot ce transmite, să se ridice, insist, „să se ridice”, la nivelul de înțelegere al Puilor de Om. Am convingerea că operele sale sunt îndrăgite de toți cei care se mai simt copii, indiferent de vârsta pământească. 
  
Cred că autoarea și-a ținut cuvintele, bine alese, în cufere de argint, ferecate, până s-au pârguit. Abia atunci le-a trezit la viață și le-a înșirat în cuceritoarele-i basme. Altfel, nu-mi explic cum, la doar a doua carte publicată, are atâta siguranță în scris, stăpânește foarte bine stilul, cu desăvârșită acuratețe și bogăție a limbajului, fiind, de asemenea, o bună cunoscătoare a naturii, cu flora și fauna ei. 
  
Marioara Ardelean citește cu ușurință sufletele prichindeilor, știind să le atingă corzile sensibile. Numai un om ales, frumos sufletește, reușește să facă acest lucru. Basmele sale sunt luminate de candoare, captivante, cu un fir epic simplu, clar, proaspăt și măiestrit desfășurat. Imaginile se împlinesc prin culoare și originalitate. 
  
Autoarea gradează, cu ușurința unui bun mânuitor al condeiului, tensiunea povestirii, până la suspans, menținând treaz interesul lecturării, ca apoi, deznodământul să fie unul fericit, spre bucuria micuților cititori. Descrierea dialogurilor și narațiunea se îmbină într-un mod admirabil. Elementele fantastice (zâne, crai, vrăjitoare, copaci înțelepți și vorbitori) dau „sarea” și „piperul” povestioarelor. 
  
Autoarea pune față în față binele și răul, frumosul și urâtul. După cum este de așteptat, din această antiteză câștigă invariabil binele și frumosul. În modul acesta atât de plăcut, Marioara Ardelean izbândește să „lumineze mințile” copilașilor, după cum bine spune și să transmită bune învățăminte, toate povestioarele fiind cu tâlc, pilduitoare. Inocență, lumină, bucurie, haz, învățături, iubire, acțiune, prietenie, înțelepciune și speranță, toate prinse, cu migala bijutierului, în povești mângâietoare de suflete. 
  
Scrierile Marioarei Ardelean se pot folosi foarte bine la orele de lectură, în școli sau în grădinițe. Literatura este mai bogată cu încă o carte, care își găsește locul între cărțile marilor povestitori, intrând în nemurire. 
  
Harul primit trebuie dăruit, ca să se înmulțească, așa că, așteptăm cu nerăbdare următoarea carte, spre bucuria cititorilor! 
  
Adriana Tomoni 
  
Referinţă Bibliografică:
DIN TAINELE POVEȘTILOR, DE MARIOARA ARDELEAN / Marioara Ardelean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2094, Anul VI, 24 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marioara Ardelean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marioara Ardelean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!